Pe aceeași temă
"La aceasta ora, semnalele din tara sunt ca aceasta ordonanta ne va afecta in mod negativ, este un lucru cert. Si noi va trebui sa analizam si vom analiza foarte concret daca este adevarat sau nu, bazandu-ne doar pe specialistii nostri, iar apoi, daca lucrurile sunt asa, cu siguranta ne vom alatura si celorlalte confederatii patronale care deja au luat atitudine si vom incerca, asa cum am si hotarat, vom incerca sa facem ca Guvernul Romaniei sa isi schimbe aceasta pozitie si sa aiba aplecare si dorinta de colaborare cu noi", a declarat presei Ioan Lucian, la intalnirea Colegiului National Director al UNPR, de sambata, din Odorheiu Secuiesc, citat de ziare.com.
"Daca efectele sunt clar negative, ne-am bucura sa se revina asupra acestei decizii pentru ca, repet, si asa mediul de afaceri din Romania este atat de oprimat. (...) Inca mediul de afaceri din Romania nu are predictibilitate, nu avem stabilitate in ceea ce priveste cadrul legislativ, sunt lucruri de indreptat.
Noi am propus calea dialogului, a discutiilor, pe contrapropuneri, noi pregatim un set de contrapropuneri la ceea ce s-a intamplat in legatura cu hotararea Guvernului. (...) Trebuie privita cu mare profunzime aceasta decizie. Pentru ca sunt companii, membre ale noastre, cu sute, mii de angajati, care nu se pot juca nici nu viata lor de angajator, cu business-ul sau, dar nici cu viata angajatilor sai. (...) De aceea, noi cerem o analiza profunda si ar fi trebuit si trebuie sa existe o analiza profunda si o conlucrare profunda intre Guvern si organizatiile patronale", a adăugat sursa citată.
Intrebat ce actiuni concrete se pot intreprinde, daca ordonanta va ramane in forma actuala, Ioan Lucian a vorbit de importanta coagularii miscarii patronale din Romania, care sa adopte o pozitie unitara, dar a amintit si de unele forme de opozitie, cum ar fi greva fiscala.
"O greva fiscala poata sa fie una dintre variante, o greva fiscala, pot exista si alte forme pe care sa le gandim, dar daca mediul de afaceri nu poate avea argumente si nu poate avea forta sa se opuna unor astfel de decizii inseamna ca este un mediu de afaceri slab", a mai spus Ioan Lucian.
El a dat exemplul țărilor dezvoltate în care modificarea Codului fiscal nu s-a făcut înainte de negocieri care, în unele cazuri, au durat chiar și cinci ani și numai după ce fiecare dintre părțile implicate în negociere și-a epuizat toate argumentele.
Angajatii devin vulnerabili
Prezent la sedinta Colegiului National Director al UNPR, Calin Silas, director general si administrator al unei firme din Timisoara cu peste 100 de angajati, a spus că o decizie de modificare a Codului Fiscal trebuia pregatita din timp și că angajatii devin, în aceste condiții, extrem de vulnerabili.
"Toata aceasta modificare trebuia facuta din timp, trebuia pregatita, trebuia agreata si gasite solutii astfel incat sa fie de comun acord intre angajatori si angajati toate aceste masuri.
La acest moment, angajatii devin vulnerabili sub o forma sau alta, nu stim inca impactul legislativ din acest punct de vedere, repet, este prea repede, prea din scurt ceea ce s-a intamplat", a spus Calin Silas.
El s spus că, încă, se fac calcule asupra impactului pe care il are asupra firmelor private OUG de modificare a Codului fiscal și că este prematură discuția despre posibilitatea externalizării afacerilor acestor firme.
"Zvonuri sunt, dar acum e prematur sa spui asa ceva. Sigur ca toata lumea calculeaza impactul, va dati seama ca o firma care are mii de angajati isi calculeaza ceea ce se va intampla. Pana nu pui pe hartie, pana nu vezi ce rezulta, pana oamenii nu sunt multumiti, pana nu se restabileste echilibrul si stabilitatea in firma, e greu de vorbit.
Oamenii cred ca nu realizeaza inca impactul, va veni din ianuarie, dar la fel cum a fost cu Split TVA, ne asteptam ca si aceasta masura sa fie amanata sau sa intervina ceva, ca la majoritatea ultimelor masuri guvernamentale", a mentionat Calin Silas.
După analiza simulărilor făcute de specialiștii săi, forul de conducere al Uniunii Naționale a Patronatului Român va lua o decizie de poziționare oficială față de modificarea Codului fiscal. În acest moment, uniunea patronală reunește 1.200 de firme, cu 140.000 de angajați.