Pe aceeași temă
La discuţii au participat miniştri, reprezentanţi ai mediului academic şi ai unor ONG-uri, precum şi jurnalişti.
Cu această ocazie, Premiul GDS pe 2015 i-a fost acordat preşedintelui Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Marian Popescu.
Dialogul dintre Gabriel Liiceanu și ministrul Educației, Adrian Curaj, pe care îl redăm în continuare, relevă faptul că ministrul se sustrage unui răspuns tranșant. Pe parcursul dezbaterii GDS, a cărei transcriere, în cele mai importante momente, poate fi citită aici, ministrul Educației a făcut trimitere la lipsa, până în prezent, a unui cadru legislativ coerent și clar, care însă ar urma să fie adoptat în curând de către Guvern.
GABRIEL LIICEANU:
”Domnule ministru Adrian Curaj, pentru noi, devalorizarea titlului academic de doctor are o gravitate pe care nu se poate ca dvs. să nu o sesizați.
Când banii se devalorizează, lucrurile se văd imediat la cursul de schimb. Când se devalorizează un titlu precum cel de doctor, lucrurile se văd în istoria ulterioară sub forma unor catastrofe naționale. Consecința teribilă a acestor furturi intelectuale este atribuirea de false competențe. Asta era observația pe care a făcut-o recent pe forum un comentator al problemei.
Oamenii care au dobândit prin furt competența pe care o conferă un titlu academic autentic vor pune pe piață produse ratate. Nu se poate, din funcția pe care o aveți, să nu vreți să puneți capăt maladiei furtului intelectual, de vreme ce ea termină prin a submina fundamentele nației noastre.
Ați venit în acest guvern pe un val de enorme așteptări: educația este cel mai nenorocit domeniu al României în clipa de față și neajunsurile lui au cele mai grave urmări pe termen lung.
Nu era oare firesc să găsiți o rezolvare pentru cele mai stridente anomalii ale anilor din urmă? N-ați tranșat în acest răstimp nici cazul plagiatului Ponta, care ne-a făcut de rușine în fața întregii lumi, nici cazul doctoranzilor lui Oprea și al lui Oprea însuși, care a inaugurat conducerea de doctorate plagiate de către un conducător de doctorat plagiator.
Iar dvs. sunteți, culmea!, membru indemnizat prin buget al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, în care toate aceste malversațiuni au avut loc.
Iarăși, în clipa de față, vă aflați într-un guvern în care aveți alături de dvs. un coleg plagiator, care ocupă postul de ministru de Interne. Cum puteți, petrecându-se toate astea, să stați, ca ministru al Educației Naţionale și Cercetării Științifice, liniștit?”
ADRIAN CURAJ:
”Mi-am asumat să fiu cumva curățătorul grajdurilor lui Augias. Sunt la minister de trei luni și mi se cere să vindec o boală de 25 de ani.
Dacă vorbim de publicat cărți sau articole științifice în penitenciare, îmi pare rău, dar nu noi am dat legea aceasta. Pentru mine, venind din zona științei, important este dacă lucrările respective sunt științifice, atât. Nu spun dacă e bine sau rău, ci dacă sunt științifice.
I-am sugerat d-nei ministru, când am discutat telefonic, ce responsabilitate poate să aibă universitatea. I-am spus că, până la urmă, pe un cuprins și pe o posibilă bibliografie cineva spune: da, ar putea să fie o lucrare științifică. Nu poți să dai un astfel de accept dacă nu este vorba despre un cercetător dovedit, care poate are în spate o istorie semnificativă.
Am rugat universitățile să facă raport de tot ce au, caz cu caz. Am rugat rectorii să aibă o abordare foarte directă. Nu vreau să renunțăm la forța fantastică a democrației participatorii, care a mai fost călcată în picioare de mulți. Eu nu vreau să mă întorc la vremea când nu se mai făcea cercetare, în care în universități era cenzurată și oamenii nu puteau să-și exprime părerile.”