Lista măsurilor fiscale ale guvernului, o mare minciună. Salariile cresc doar pe hârtie

Dora Vulcan | 27.10.2017

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat joi, în debutul ședinței de guvern, noi modificări ale Codului fiscal, măsuri promise de luni bune de PSD dar asupra cărora s-a revenit prin anunțuri contradictorii generate de lipsa de bani.

Pe aceeași temă

 

 

Deciziile anunțate de ministrul Ionuț Mișa (sinteză cursdeguvernare.ro)

 

  • Creșterea salariului minim de la 1450 lei la 1550 lei (respectiv la 1900 lei cu brutul care va include contribuțiile plătite în prezent de angajator). Măsura ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2018
  • Creșterea punctului de pensie de la 1.000 la 1.100 lei. Măsura se va aplica de la 1 iulie 2018
  • Creșterea pensiei minime garantate de la 520 lei la 640 lei. Măsura se va aplica de la 1 iulie 2018
  • Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, nu doar pentru veniturile din salarii, ci și pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole, drepturi de autor, activități independente
  • Creșterea cu 60% a deducerilor pentru românii cu salarii mici. Pentru salariul minim, suma scutită de impozit va crește de la 300 lei la 510 lei. În cazul celor cu copii, se mai adaugă o sumă de 160 lei pentru fiecare copil (față de 100 de lei în prezent)
  • Trecerea contribuțiilor sociale la angajat. Din totalul contribuțiilor plătite la salariul brut se vor plăti 37,25%. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse de o singură contribuție, care se va numi ”Contribuție asigurătoare pentru muncă”
  • CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%
  • CAS pentru condițiile speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%
  • Activitățile independente (medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii etc) nu vor mai plăti contribuții raportate la sumele obținute din aceste activități. Contribuțiile se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.
  • Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit în prezent
  • Agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA, decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste.
  • 2 măsuri pentru combaterea evaziunii sau evitarea taxelor.  Prima este cea referitoare la introducerea Directivei europene 1164 din 2016, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale. Prin aceasta, deducerea dobânzilor va fi limitată. Se introduce un impozit pentru sumele transferate în afara țării de multinaționale în încercarea de a-și reduce baza de impozitare. Vor fi împiedicate transferurile între grupuri de firme către filialele lor din paradisuri fiscale. Nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obținute prin aranjamente abuzive între firme. A doua măsură: confiscarea mijlocului de transport (mașină, camion, vapor, tren, avion) utilizat de cei care fac evaziune cu bunuri accizabile, în plus față de confiscarea mărfurilor implicate în evaziune.

 

 

Punerea în context a măsurilor anunțate: codul fiscal – ca un afiș electoral

 

 

 

 

  • De menționat este în primul rând ambalajul foarte politic, aproape electoral, al măsurilor anunțate.
  • Intervenția ministrului de Finanțe a semănat cu discursurile politice- lipsesc detalii importante ale unor măsuri, lipsesc cifrele importante legate de impactul bugetar.
  • În schimb, la fiecare măsură au fost precizări repetate de tipul ”1,3 milioane de români vor avea mai mulți bani în buzunar de anul viitor.”
  • Suplimentar, măsurile anunțate de ministru au fost listate sub motto-ul ”Măsuri bune pentru cetățeni și firme”, paginile conținând inclusiv ”indicații de regie” ale comunicatorilor de partid.
  • ”PSD continuă guvernarea care aduce mai mulți bani în buzunarele românilor și ajută mediul de afaceri. În 2018, milioane de români vor avea venituri mai mari, iar sute de mii de firme vor plăti taxe mai mici către stat”, este scris mesajul principal pe care Ionuț Mișa ar fi trebuit să îl citească în fața presei prezente la debutul ședinței de guvern de joi.

 

 

 

 Ionel Danca, fost consilier al premierului Dacian Ciolos, comentează masurile fiscale anunțate de ministrul de Finanțe

 

 

"Este revoltator cum se rostogoleste #minciunaPSD. Guvernul Tudose nu a anuntat astazi noi pomeni electorale, ci o crestere a taxelor si impozitelor in 2018! O sa explic in cinci puncte cea mai mare hotie PSD din acest mandat", a scris Ionel Danca pe Facebook.

 

 1.Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% si a contributiilor sociale de la 39,25% la 37,25% are ca scop amortizarea efectelor negative ale transferului contributiilor de la angajator la angajat. In traducere, asta inseamna ca salariile se vor majora doar pe brut (pe hartie).

Net-ul ramane acelasi. Fara aceste reduceri, prin mutarea contributiilor la angajat, salariile urmau sa scada, nicidecum sa creasca. Masura este necesara doar pentru a putea aplica majorarea cu 25% a salariilor din sistemul public ca urmare a adoptarii legii salarizarii unitare.

Deci, nu e nicio pomana aici, e doar o #minciunaPSD.

2. Aceeasi explicatie este valabila si pentru majorarea salariului minim la 1900 de lei. Vorbim din nou de salariu brut care ar trebuie sa acopere un salariu minim de 1550 lei. Doar ca in programul de guvernare, salariul minim urma sa creasca la 1750 de lei si nimeni nu a pomenit ca trebuia sa includa transferul contributiilor in sarcina angajatului.

3. Tot la capitolul aceleasi harababuri fiscale trebuie inclusa si taxa de solidaritate care si-a schimbat denumirea in contributie asiguratoare de munca si creste la 2,25%. Nici aici nu e vreo pomana.

4. Impozitul pe cifra de afaceri revine intr-o noua formula, 1% pentru firmele cu afaceri pana intr-un milion de euro. Adica pt cca 450000 de firme. Doar ca directivele europene nu permit astfel de taxe pe cifra de afaceri decat in conditii foarte stricte, cum ar fi in cazul micro-intreprinderilor.

De fapt, aici avem o prezumtie de evaziune din partea guvernului fata de majoritatea firmelor din Romania. Nu e vorba de vreo facilitate ci de o crestere a fiscalitatii pentru multe start-up-uri si companii cu cifra de afaceri mai mari dar cu marje de castig mai mici (zona de retail, productie).

5. NU IN ULTIMUL RAND, PILONUL II. Aici este absolut revoltator ce se intampla. Practic prin reducerea contributiilor la de la 5,1% la 3,7%, avem o crestere cu 1,4 puncte procentuale a contributiilor sociale ale angajatului la sistemul public de pensii. Sa ne intorcem putin la punctul 1 de mai sus. Nu trebuiau sa scada contributiile sociale cu 2 puncte procentuale? Ei bine, nu se intampla asa. E chiar mai grav!

Reducerea impozitului pe venit si a contributiilor erau obligatorii ca veniturile nete sa nu scada prin trasnferul contributiilor la angajat. Dar reducerea contributiilor pentru angajat cu 2 puncte procentuale este anulata de scaderea contributiilor la Pilonul II de la 5,1% la 3,7%.

In final, venitul net al salariatului scade chiar daca el incaseaza aceeasi suma dupa mutarea contributiilor. Diferenta de venit pe care angajatul nu o observa este data de reducerea contributiei lui la Pilonul II si care urma sa o incaseze (cu randament) la pensionare.

Aceasta deja nu mai poate fi numita #minciunaPSD, este mult mai mult. Este o #hotiePSD!

Later edit:

Inca o #minciunaPSD (via Mereuta Mihai): prin schimbarea modului de calcul a indemnizatiei minime de crestere a copilului, aceasta nu mai creste la 1620 lei in 2018 ci doar la 1250 lei de la 1233 lei. Deci, nici aici nu e majorare ci o scadere cu 370 de lei. Indrazneste sa crezi!

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22