LIVE. Dăncilă, agresivă: Nu am venit să dau socoteală. Timmermans: Situatia s-a deteriorat

Redactia | 03.10.2018

Premierul Viorica Dăncilă încearcă, miercuri, să explice în plenul Parlamentului European acțiunile Guvernului pe care il conduce si ale carui decizii in materie de justitie si drepturi civile au ridicat semne de intrebare si ingrijorari mai multor institutii europene.

Pe aceeași temă

 

 

 

Premierul roman va trebui sa explice, in cinci minute, incepand cu ora 10:00 (ora Romaniei), atat modificarile pe banda rulanta aduse Legilor Justitiei, cat si felul in care autoritatile au reprimat protestul diasporei.

 

Raspunsul premierului Viorica Dancila:

 

- Va multumesc tuturor. Am vazut lucruri pe care le-am luat in calcul, am vrut un dialog costructiv, dar mi-am dat seama ca exista multa dezinformare. Ii acuz pe cei care stau in spatele acestei dezinformari.

-Avem o larga sustinere populara in Romania.

- Doamna Macovei, stiu despre dezinformarile dumneavoastra. Acest guvern a crescut nivelul de trai al romanilor si de aceea romanii il iubesc.

- Da, Romania este divizata, iar eu vreau ca Romania sa fie unita. Vrem si o Eruopa divizata? Sa nu incercam sa ne invrajbim unii pe altii. Haideti sa vedem lucrurile care ne unesc si sa lasam la o parte lucrurile care ne divizeaza. Sunt dispusa dialogului.

- Domnule Rebega, nu aduceti lupta politica in PE, nu e corect fata de romani. Ganditi-va ca ati candidat pe lista PSD.

 

 Siegfried Muresan:

 

-De doi ani, poporul roman se manifesta in strada pentru apararea valorilor europene. Oamenii ies in strada impreuna cu drapelul UE si intreba: Ce poate face UE pentru noi? Raspunsul nostru trebuie sa fie convingator si sa fim alaturi de poporul roman. Suntem alaturi de poporul roman.

-Oamenii se manifesta impotriva unui guvern controlat de un infractor condamnat de mai multe ori. Cand infractorii fac legi, acestea sunt pentru infractori, nu pentru oameni.

-Unii europarlamentari romani (Pavel, Grapini) contesta coordonarea sedintei din plen. De altfel, sedinta se prelungeste. Emilian Pavel, catre coordonatorul de sedinta de plen: Sunteti partinitor cu grupul dumneavoastra politic.

 

 

Razvan Popa: Domnul Preda este o rusine pentru aceasta institutie.

 

(I se atrage atentia ca a spus un lucru ofensator, care nu e permis in PE)

 

Norica Nicolai:

 

-V-as propune, domnule Timmermans, sa rugati anumite state membre sa nu mai prevada in legislatie posibilitatea de a da mita pentru a obtine contracte in strainatate.

- De ce in ultimii ani nu am avut analiza pe situtaia coruptiei in toate statele din UE? Or va plac doar acestea trei?

 

(I se transmite ca in plenara se vorbeste stand in picioare, ceea ce Norica Nicolai nu a facut)

                                           

 

Lopez Aguilar:

 

-Doamna prim-ministru, Parlamentul European nu este o putere straina care actioneaza in Romania, ci reprezinta cetatenii europeni si un loc de unde si dumneavoastra veniti.

 

Sophia in't Veld:

 

-Noi nu atacam Romania. Va sugerez sa acceptati mana pe care o intindem.

-Voi cere tuturor partidelor politice sa faca campanie impotriva referendumului pnetru LGBT.

 

Laurentiu Rebega:

 

-In Romania in ultimii ani s-au luat decizii care au incalcat statul de drept. Aceste decizii au fost ale lui Liviu Dragnea.

-Masurile trebuie luate contra lor si nu impotriva cetatenilor Romaniei.

 

Europarlamentar din sala, intrebare catre Dan Nica:

-Nu va ingrijoreaza faptul ca aveti un guvern care nu lupta cu coruptia, ci cu cei care se lupta cu coruptia?

 

Dan Nica:

 

-Acest lucru e din campania de fake news. Cei mai multi dintre cei trimisi in instante cu dosare de coruptie au fost achitati.

-Romania nu accepta sa fie moneda de schimb. Intelegem ca au fost ingrijorari in privinta unor state membre, dar noi cerem ca fiecare tara sa fie judecata separat.

-Noi incercam in Romania ca tot ce tine de un trecut intunecat, de un sistem de justitie pervertit, intr-un sistem independent, controlat doar de CSM si in care nimeni, niciodata sa nu fie santajat.

-Justitia se face doar in sala de judecata, nu pe baza de protocoale si intelegeri oculte. Timpurile intunecate nu se pot intoarce, indiferent de ce vor acest romani din sala, Preda si Macovei.

 

 

Ska Keller:

 

Legalizati coruptia in Romania si coruptia ii face pe cetateni sa isi piarda increderea in democratie.

Ati trimis Politia sa ii atace pe protestatri, iar guvernul dumneavoastra vrea acum sa limiteze libertatea de intrunire.

Nu exista cetatenie de mana a doua, dar sa nu asteptam pana e prea tarziu, pana declansam iar o procedura pentru Art. 7.



Guy Verhofstadt:

 

Romania are doua probleme: coruptia si servciile secrete, un stat in stat. Ambele probleme trebuie combatute.

- Vad, doamna prim-ministru, o poziție nepotrivita la aceasta situatie.



Monica Macovei:

 

Acum, romanii sufera din cauza unui guvern care lucreaza impotriva lor. Romania nu este acest grup de politicieni, ci este fiecare roman cinstiti.

Guvernul a lovit cu bastoane si grenade propriii cetateni. Imaginile nu mint. Presa independenta e amenintata.
 

 

Viorica Dăncilă:

 

  • Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă prețuiesc și vă respec
  • încep cu o întrebare: pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil? Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție
  • drepturile cetățenești trebuie respectate
  • în ce fel a apărat MCV cetățenii ropmâni de încălcarea gravă a drepturilor lor? Nu am văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului, despre protocoalele secrete
  • În baza protocoalelor milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupție. Au fost falsificate transcrieri de convorbiri
  • Acest mecanism (MCV) și-a ratat menirea
  • Dacă  suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem
  • Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic Parchetul a reprezentat un mijloc de a controla puterea judecătorească. În România, mii de magistrați au dosare contrafăcute prin care sunt controlați să dea decizii în afara sălii de judecată
  • Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția
  • Azi v-am informat pe toți, oficial, despre abuzurile din Romnia. De acum nu se mai pot ignora aceste lucruri. Nu se mai păoate vorbi despre România fără să fie luate în calcul și aceste lucruri
  • Despre mitingul din 10 august: este acuzată jandarmeria pentru că a intervenit împotriva unui miting neautorizat. Nu am văzut aceeași luare de poziție la alte mitinguri din Europa
  • Vă cer următorul lucru: nu-i interziceți României ceea ce este permis în alte state membre. Vrem să vă fim parteneri. dar vrem să fim parteneri egali

 

Frans Timmermans:

 

  • E o oportunitate sa facem un inventar al evolutiilor din ultimele luni. Suntem constienti ca reforma Codurilor aduc ingrijorari din partea multor actori din interiorul si exteriorul Romaniei.
  • Multi romani sunt ingrioprati ca aceste modificari pot submina justitia. Aceste ingrijorari, Comisia le impartaseste.
  • Legile Justitiei: In ultimul an, aceste legi au fost amendate si contestate la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport in martie. Si Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia a fost extrem de critic.
  • Parlamentul roman nu a dat semne sa raspunda la avertismentele primite.
  • Ultima oară am discutat statul de drept din România în februarie
  • Reforma legilor justiției și a Codurilor penale au creat îngrijorări în România și în Uniunea Europeană
  • Independența justiției ar putea fi afectată și lupta anticorupție frânată în urma acestei reforme
  • După ce legile justiției au fost amendate, ele au fost contestate pe plan intern și extern. Comisia de la Veneția a făcut o serie de recomandări referitor la aceste modificări, dar Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la aceste observații
  • Codurile penale: amendamentele au fost contestate la CCR și se așteaptă decizia. Ceste legi sunt cruciale pentru ca persoanele vinovate de corupție să poate fi anchetate
  • Climatul din România s-a deteriorat din cauza protocoaleleor secrete. Autoritățile romnâne trebuie să ancheteze situația. Este nevoie de o independență a Justiției
  • Cerem mai multe clarificări în legătură cu modul în care trebuie interpretate aceste legi
  • Demiterea șefei DNA: activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă ultima oară. CE a recomandat ca autoritățile române să ceară avizul Comisiei de la Veneția în acest sens
  • Urmărim, evoluția din România cu mare îngrijorare. Lucrurile acum merg înapoi. într-un fel care ar putea fi dăunător. CE a cerut României să continue cursul pozitiv. Comisia a fost și este gata să susțină România în acest proces
  • Ultimele evoluții sunt o sursă de mare îngrijorare pentru CE. dacă vor fi adootate fără corecții, Codurile penale vor afecta independența justiâției și lupta anticorupție, vom raporta aceste lucruri în MCV
  • Pentru că suntem gardianul tratatelor, nu vom ezita să acționăm prin MCV sau prin alte metode
  • Cerem României să se abțină de la orice pași care ar duce la reversibilitatea pașilor făcuți în ultimii ani
  •  


10:09: Juliana Bogner-Strauss: As vrea sa subliniez importnata valorilor comune, fundamentale ale UE. Valori ca statul de drept, separatia puterilor nu sunt negociabile, e importnat sa pastram un dialog constant si sa cooperam. Consiliul abordeaza situatia din Romania in concluziile din MCV, unde a subliniat importanta ca Romania sa se concentreze pe consoilidarea progreselor.

De mare importanta sunt avizele Comisiei de la Venetia. Sper ca toate partile sa ia in serios chestiunile ridicate in acest dialog.


10:00: Incepe dezbaterea din Parlamentul European, reunit in plen la Strasbourg, despre respectarea statului de drept in Romania.

 

09:30: Cu o jumatate de ora inainte de dezbaterea din plenul PE, Viorica Dancila are o intalnire si cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22