LIVE Ucraina rezistă. Armata rusă nu a reușit să ocupe niciun oraș important

Redactia | 28.02.2022

Ucraina rezistă atacurilor trupelor ruse în a cincea zi de la declanșarea războiului de Vladimir Putin, care nu a reușit să ocupe niciun oraș important.

Pe aceeași temă

Harkov, bombardat în timpul negocierilor de pace

Orașul Harkov, unul dintre cele mai mari din Ucraina, este luni la prânz sub asediul artileriei trupelor ruse de ocupație, potrivit presei ucrainene.

Trupele ruse trag neîncetat asupra principalelor obiective militare din oraș și din vecinătate, dar tirurile au lăsat în urmă zeci de civili morți, potrivit publicației LB.ua, care descrie ”iadul” în care sirenele ambulanțelor se aud non-stop printre tirurile de armă.

Al doilea cele mai mare oraș din Ucraina este din nou ținta atacului rusesc. Mai multe obuze au căzut, luni, în jurul prânzului, în zone rezidențiale. 

„Harkovul tocmai ce a fost atacat intens cu artilerie, sunt zeci de morți și sute de răniți. Acest coșmar trebuie să-l vadă toată lumea”, a declarat adjunctul ministerul de Interne ucrainean.

Atacul asupra orașului are loc chiar în timpul discuțiilor dintre ruși și ucraineni.

<iframe src="https://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/a-cincea-zi-de-razboi-in-ucraina-explozii-in-kiev-si-harkov-bombardament-in-cernihiv-o-racheta-a-distrus-un-bloc-de-locuinte-1853863?video=0&width=570&height=320" allowfullscreen marginwidth="0" marginheight="0" align="top" scrolling="no" frameborder="0" hspace="0" vspace="0" width="570" height="320" ></iframe>

Canalul Twitter al televiziunii Nexta TV a publicat aici imagini cu civili morți. Atenție, imagini cu puternic impact emoțional

Kremlinul se ferește să vorbească despre stadiul invaziei rusești

î Kremlinul a refuzat să comenteze luni progresul așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina. „Nu cred că acesta este momentul să rezumăm rezultatele operațiunii, trebuie să așteptăm finalizarea ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă, potrivit CNN.

Armata rusă a recunoscut că există victime, dar nu a dat cifre exacte. Invazia Rusiei în Ucraina a întâmpinat o rezistență „mai dură decât se aștepta” din partea armatei ucrainene, precum și dificultăți logistice și de aprovizionare.

Kremlinul susține că livrările de arme din partea UE pentru Ucraina sunt periculoase

Kremlinul a acuzat luni Uniunea Europeană de „comportament ostil” față de Rusia, spunând că livrările de arme către Ucraina sunt „periculoase și destabilizatoare”. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a mai susținut Rusia a avut dreptate în eforturile de a demilitariza țara vecină.

Declarația vine după ce Occidentul a intensificat livrările de arme către Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei rusești. În premieră și UE a anunțat că va livra armament Kievului.

Lituania, plângere penală pentru crime de război împotriva Rusiei

Guvernul Lituaniei a anunțat că va cere procurorilor Curții Penale Internaționale să investigheze „crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”.

„Apar noi informații în fiecare zi, dar avem suficient material până acum pentru a înainte o plăngere”, a declarat premierul liatuanian Ingrida Simonyte, potrivit The Guardian.

Mii de oameni și-au petrecut noaptea în adăposturi antiaeriene sau la metrou, iar alte sute de mii au fugit din țară de frica razboiului declanșat de Putin.

Rușii spun că au capturat două orașe în sud-estul Ucrainei și zona din jurul unei centrale nucleare

Forțele ruse au capturat două orașe mici din sud-estul Ucrainei și zona din jurul unei centrale nucleare, a anunțat luni agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au preluat orașele Berdiansk și Enerhodar din regiunea Zaporizhia din sud-estul Ucrainei, precum și zona din jurul centralei nucleare Zaporizhia, a raportat Interfax. Funcționarea centralei a continuat normal, potrivit ministerul rus al Apărării.

Tir de artilerie în apropierea unui centru comercial din Harkov

Un tir de artilerie rusesc lansat chiar în timpul negocierilor dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei a lovit orașul Harkov, în apropierea unui centru comercial. 

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a fost ținta unor atacuri concertate ale trupelor rusești, încă de la debutul invaziei.

Distrugeri la Ohtîrca

 O altă localitate vizată de atacuri a fost Ohtîrca. Aici, trupele rusești au ras clădiri întregi și au provocat distrugeri masive. Chiar și așa, orașul nu a fost capturat.

Ohtîrca

Localitatea Ohtîrca, distrugeri provocate de atacurile trupelor rusești. Foto: Ucraina 24/7.

Rușii spun că au deschis un coridor „sigur” pentru ca civilii din Kiev să poată pleca

Armata rusă a anunțat luni un coridor „deschis și sigur” pentru ca civilii ucraineni să părăsească capitala Kiev.

„Facem un apel către locuitorii din Kiev. Toți civilii din oraș pot părăsi liber capitala Ucrainei de-a lungul autostrăzii Kiev-Vasilkov (Vasylkiv). Această rută este deschisă și sigură”, a spus generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării, potrivit CNN.

„Încă o dată, vreau să subliniez că forțele armate ale Federației Ruse lovesc doar ținte militare. Populația civilă nu este în pericol”, a mai declarat acesta.

Cel puțin 352 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei, inclusiv 14 copii, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei. Autoritățile ucrainene au acuzat forțele ruse că vizează infrastructura civilă, inclusiv clădiri rezidențiale și școli.

Declarația lui Konașenkov includea și o afirmație fără temei conform căreia guvernul ucrainean folosea locuitorii Kievului ca „scut uman”, repetând o acuzație conform căreia „naționaliștii” ucraineni au desfășurat artilerie în zonele rezidențiale ale capitalei.

Bombă lansată de un avion rusesc la Harkov, înainte de negocieri

ACTUALIZARE 28 FEBRUARIE, ORA 11.52  În timp ce o delegație ucraineană se pregătește să înceapă negocierile cu reprezentanți ai Rusiei, o bombă lansată de un avion de luptă rusesc a provocat o explozie la Harkov.

Ucraina cere încetarea imediată a focului

Ucraina a cerut luni, înainte de începerea negocierilor cu o delegație rusă, „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor rusești”, potrivit CNN.

Delegația Ucrainei a ajuns granița ucraineană-belarusă, pentru negocierile cu Rusia, care sunt programate să înceapă la ora 12.00.

UNHR: Peste 100 de civili ucraineni morți în bombardamente. Ucraina vorbește de 350 de victime civile

Cel puțin 102 civili ucraineni au fost uciși de la începerea invaziei ruse și alți 304 răniți, a declarat Michelle Bachelet, directoare în cadrul Organizației pentru Drepturile Omului (UNHR), potrivit The Guardian. Ea a atenționat însă că cifrele reale ar putea fi mult mai mari.

„Cei mai mulți dintre acești civili au fost uciși de arme explozive cu impact pe zone largi, inclusiv obuze lansate de artileria grea, lansatoare de rachete și din avioane. Cifrele reale sunt mult mai mari, mă tem.”

Pe de altă parte, Ministerul de Interne din Ucraina spune că 352 de civili au fost uciși.

Aproximativ 422.000 de ucraineni și-au părăsit țara, potrivit diretoarei UNHR.

Mercenari ruși trimiși de Putin să-l asasineze pe Zelenski

Peste 400 de mercenari ruşi operează la Kiev, la ordinele Kremlinului, pentru a-l asasina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe membrii guvernului său, cu scopul de a pregăti terenul pentru ca Moscova să preia controlul în Ucraina, a dezvăluit luni publicaţia britanică The Times.

Zelenski cere ca Ucraina să fie primită de urgență în UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca țara sa să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență. El spune că soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, ci pentru toată Europa.

Ministrul bulgar al apărării va fi demis, după ce a refuzat să numească „război” invazia militară rusă

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat luni că va propune demiterea ministrului Apărării, Stefan Ianev, după reticența lui Ianev de a descrie invazia rusă a Ucrainei ca fiind „un război”.

Delagația ucraineană a sosit

Delegația ucraineană a sosit în urmă cu puțin timp la locul unde se vor desfășura negocierile, potrivit Ucraina 24/7.

Din delegație fac parte ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, adjunctul ministerului de Externe, un consilier al administrației prezidențiale, liderul partidului „Slujitorul Poporului” (partidul care îl susține pe președintele Volodimir Zelenski).

Negociator rus: Rusia este interesată să ajungă la un acord

Rusia este interesată să ajungă la un acord care să fie în interesul ambelor părţi la negocierile cu Ucraina, a declarat luni negociatorul rus Vladimir Medinski, în timp ce oficiali se pregătesc să se întâlnească la frontiera ucraineano-belarusă.

Medinski a adăugat că este de aşteptat ca negocierile să înceapă la ora locală 12:00 (09:00 GMT), porivit Reuters, preluată de Agerpres.

Reuters aminteşte că izolarea politică şi economică a Rusiei s-a adâncit luni. Totodată, forţele ruse s-au confruntat cu o rezistenţă înverşunată în capitala ucraineană Kiev şi în alte oraşe în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia pretinde că a câștigat controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei

„Aviația rusă a câștigat supremația aeriană asupra întregului teritoriu al Ucrainei”, a declarat luni gen-maj Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, potrivit CNN.

Armata rusă a dat luni asigurări că civilii pot părăsi liber Kievul, capitala Ucrainei, acuzând totodată puterea ucraineană că îi foloseşte ca „scuturi umane”.

„Toţi civilii din oraş pot părăsi capitala ucraineană liber, pe drumul Kiev-Vasilkiv”, la sud-vest de capitală, a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Potrivit ministerului, citat de Interfax, forţele ruse au cucerit oraşele Berdiansk şi Energodar situate în sud-estul regiunii Zaporojie, precum şi zona de lângă centrala nucleară din Zaporojie. Informaţia privind cucerirea zonei de lângă centrala nucleară din Zaporojie a fost dezminţită de partea ucraineană, potrivit Interfax, preluată de Agerpres.

Principalale evenimente

  • Dimineața zilei de luni a început cu noi bombardamente asupra Kievului și Harkovului, dar orașele rezistă.

  • Delegațiile din Ucraina și Rusia se vor întâlni la granița dintre Ucraina și Belarus, fără condiții prealabile. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-o scurtă declarație televizată că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnire.

  • Uniunea Europeană a anunțat, duminică, ca va finanța achiziția și livrarea de echipament militar letal și avioane de vânătoare de 450 milioane de euro, o decizie istorică. Multe țări europene și SUA vor trimite arme în Ucraiana.

  • Uniunea Europeană a blocat accesul Rusiei la spațiul aerian al UE. 

  • Vladimir Putin a cerut, duminică, armatei să ridice nivelul de pregătire pentru armamentul nuclear.

  • Potrivit Agenției pentru refugiați a ONU, peste 360 de mii de uraineni au părăsit țara de la începerea războiului.

  • Ucraina anunță că 352 de civili, printre care și 14 copii, au murit de la începerea invaziei asupra Ucrainei.

 În noaptea de duminică spre luni trupele ruse au continuat să încerce să ”spargă” apărarea Kievului, dar nu au reușit - situația din Capitală era sub control, scrie presa ucraineană, citând Forțele Terestre ale Ucrainei.

„Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat. Coloanele de echipamente ale ocupanților au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi grele”, a spus Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky.

Acesta a mai adăugat că în dimineața zilei de 28 februarie în capitala țării, situația este sub control, subliniind că ucrainenii au demonstrat că „știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22