Livia Stanciu (ICCJ), despre raportul MCV

Tudor Despina | 27.01.2016

Raportul MCV scoate în evidență progresele pe care Inalta Curte de Casație și Justiție le face în domeniul juridic, spune președintele instituției.

Pe aceeași temă

 

Livia Stanciu transmite, într-o declarație de presă, că ICCJ ia act de Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare.

 

Declarația integrală:

 

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicat la data de 27 ianuarie 2016. 

 

Raportul evidenţiază, cu obiectivitate, progresele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în domeniul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi, în special, progresele realizate în unificarea jurisprudenţei pe calea sesizării în vederea pronunţării hotărârilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept şi a recursului în interesul legii.

 

În acest context, Raportul remarcă rolul şi contribuţia celor două mecanisme prevăzute în Codul de procedură civilă şi în Codul de procedură penală în unificarea jurisprudenţei la nivel naţional, precum şi caracterul funcţional al acestor mecanisme de asigurare a unei practici judiciare unitare.

 

Totodată, Raportul evidenţiază menţinerea ritmului de soluţionare a cauzelor de corupţie la nivel înalt, atât de către Secţia penală a instanţei supreme, cât şi de către Completele de 5 judecători ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Instanţa supremă va continua eforturile în vederea unificării jurisprudenţei la nivel naţional, prin mecanismele prevăzute în Codul de procedură civilă şi în Codul de procedură penală, precum şi în vederea îndeplinirii obiectivelor care revin Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, potrivit documentului semnat de șefa Inaltei Curți, Livia Stanciu.

 

Raportul MCV 2016

 

Comisia Europeană a publicat miercuri cel mai recent raport MCV pentru România. "În ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism. Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante", se arată într-un comunicat al CE.

 

Comisia remarcă faptul că menținerea acestei tendințe este un semn că România realizează progrese durabile în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV dar, ca şi anul trecut sunt critici la adresa Parlamentului în ceea ce priveşte neridicarea imunităţilor la cererea DNA, în 2015.

 

Raportul MCV  pentru anul 2015 realizat de Comisia Europeana constata "progrese sustinute, ce par durabile", in mai multe domenii, si care tin in special de "actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de integritate", dar subliniaza ca "persista un sentiment puternic ca progresele realizate trebuie consolidate si fundamentate pe baze si mai sigure, precum si multe chestiuni legislative restante si indoieli cu privire la consensul politic pe care se sprijina reforma".

 

Ca de obicei, raportul critica Parlamentul, unde deciziile cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala "sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective".

 

"Exista masuri imbunatatite de combatere a coruptiei generale, dar nu la scara si cu vointa politica necesara pentru a remedia aceasta problema, care este recunoscuta pe scara larga drept o problema sistemica", mai arată documentul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22