Pe aceeași temă
Afirmatiile facute de Victor Ponta la adresa procurorului DNA care a instrumentat dosarul in care premierul e trimis in judecata aduc atingere independentei sistemului judiciar. Este concluzia la care a ajuns plenul CSM in sedinta de marti, 6 Octombrie.
“Postarea primului ministru acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează cauze penale într-o manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală, din dorinţa de ascensiune profesională, transmiţând opiniei publice un mesaj compromiţător legat de profesionalismul procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
Afirmaţiile sunt cu atât mai grave cu cât aparţin unui politician de rang înalt, care încearcă să se disculpe în faţa opiniei publice lansând acuzaţii fără suport, înainte ca instanţa de judecată, singura abilitată, să pronunţe o hotărâre cu privire la legalitatea şi temeinicia rechizitoriului”, arata CSM intr-un comunicat.
Livia Stanciu, critici dure la premier
O reactie in context a venit si de la sefa celei mai inalte instante de judecata din tara. Prin declaratiile facute, sustine Livia Stanciu, Victor Ponta a depasit limitele admisibile in limbajul politic.
"Astfel de afirmaţii făcute de către un om politic de rang înalt şi mă refer la premierul României, şeful Guvernului României, este clar că au depăşit limitele admisibile ale unui limbaj politic. Prin astfel de afirmaţii se poate induce opiniei publice o idee total falsă în sensul că procurorii care instrumentează - şi aici nu mă refer numai la procurorii DNA, ci la toţi procurorii -, ar fi lipsiţi de imparţialitate, lipsiţi de independenţă. (...)
S-a încercat de fapt acreditarea ideii că în instrumentarea cauzelor penale procurorii îşi desfăşoară activitatea într-un mod abuziv atâta timp cât faci precizarea că sunt fapte inventate. Sigur acest aspect, dacă într-adevăr ar fi real, se poate verifica, iar verificarea o face doar instanţa care este investită cu soluţionarea cauzei respective pentru că instanţa este unica în măsură să verifice legalitatea şi temeinicia rechizitoriului, deci a actului de trimitere în judecată a persoanei respective indiferent de funcţia pe care acea persoană o ocupă în stat", a spus sefa Inaltei curti, dupa sedinta CSM, potrivit Stiri pe Surse.
DNA sesizeaza CSM
În unanimitate, Adunarea Generală a DNA a cerut verificarea unei posibile atingeri a independenței justiției. Trimis în judecată de DNA in dosarul Rovinari-Turceni, premierul României a reacționat pe Facebook:
“Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu zece ani”, a scris Ponta pe Facebook, in 17 Septembrie.
Afirmația făcută a determinat Direcția Natională Anticorupție să sesizeze CSM:
“La data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premierul României.
Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, transmite DNA într-un comunicat.
Instituția anticorupție consideră că afirmațiile făcute de Victor Ponta sunt cu atât mai grave dată fiind funcția deținută de acesta, “fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”.
Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA in dosarul legat de contractele de consultanta cu complexele energetice Turceni si Rovinari.
Ponta este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată si spălarea banilor. DNA i-a mai trimis in judecata, in acelasi dosar, pe Dan Sova, pe Laurentiu Ciurel, seful Complexului Oltenia, si pe alti doi directori de la complexul energetic.