Livia Stanciu, presedintele ICCJ: Magistratii acestei tari au inteles ca nu trebuie sa negocieze niciodata independenta justitiei nici macar de dragul unei paci politice

P.c. | 06.01.2015

Pe aceeași temă

Magistratii nu vor negocia niciodata independenta actului de justitie, "nici macar de dragul unei paci politice", a declarat marti presedintele instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu, la sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mai spus ca este de acord cu afirmatia sefului statului potrivit careia un magistrat este independent atat cat doreste el sa fie independent, relateaza Hotnews.


"Domnule presedinte, justitia in orice stat, si cu atat mai mult intr-o societate democratica, este un pilon al echitatii sociale, este un pilon al evolutiei pozitive a acestei tari. Domnule presedinte, trebuie sa v-o spun, si nu vreau sa se inteleaga in niciun mod de catre cei care ne asculta ca justitia ar trebui sa devina o supraputere statala, nu, dar magistratii acestei tari au inteles ca nu trebuie sa negocieze niciodata independenta justitiei", a spus judecatoarea Livia Stanciu, potrivit Mediafax.
 

"Nu vom negocia niciodata independenta justitiei, nici macar de dragul unei paci politice", a subliniat presedintele ICCJ.
 

Livia Stanciu a adaugat ca apreciaza faptul ca presedintele Klaus Iohannis a considerat drept o prioritate acordarea de initiativa legislativa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetului instantei supreme.
 

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la sedinta Plenului CSM, ca rolul si responsabilitatea sa este sa se asigure ca Justitia va beneficia de liderii potriviti, unde numirile ii revin in competenta, el aratand ca "un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie".
 

CITITI SI: Horatius DUMBRAVA (CSM): Politicienii să fie suspendaţi din funcţii sau obligaţi să-şi dea demisia dacă atacă independenţa justiţiei

 

"Cu alte cuvinte, un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie. Este, insa, rolul si responsabilitatea mea sa ma asigur ca Justitia va beneficia de liderii potriviti, acolo unde numirile imi revin in competenta. Mai departe insa, performanta de caz si de sistem este responsabilitatea exclusiva a acesteia. Este de datoria mea sa arat, totodata, ca institutiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Institutiile nu <apartin> conducatorilor. Doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice. Asadar, institutiile trebuie consolidate si aparate in ansamblu, si aici ma refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul General, DNA si DIICOT", a spus presedintele Klaus Iohannis, care a prezidat sedinta CSM, prima la care participa de la preluarea functiei de sef al statului.
 

Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca procurorul general al Romaniei ar trebui sa fie membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General sa aiba drept de initiativa legislativa, pentru ca reprezinta institutii de aplicare a legii si guvernare a Constitutiei.

Seful statului a participat la prezentarea Raportului de activitate al CSM pe 2014 si a plecat dupa aproximativ doua ore.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa isi aleaga noua conducere. Judecatorii Alexandru Serban si Marius Tudose Badea candideaza pentru functia de presedinte al CSM, in timp ce procurorul Bogdan Gabor s-a inscris pentru functia de vicepresedinte.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22