Liviu Luca, reținut de DIICOT Ploiești într-un nou dosar de delapidare și spălare de bani

Iulian Popescu | 22.02.2016

Sindicalistul Liviu Luca a fost reținut luni seară de procurorii DIICOT Ploiești, în noul său caz de constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Liviu Luca a fost scos din sediul DIICOT Ploiești cu cătușe la mâini. Marți va fi prezentat la instanță cu cerere de arestare preventivă.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2005 — 2009 suspectul Liviu Luca a inițiat și constituit împreună cu alți opt suspecți un grup infracțional organizat care a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA.

 

Ulterior, sumele respective, care au fost însușite în mod fraudulos, au fost folosite pentru construirea unui ansamblu de locuințe situat pe raza comunei Păulești al cărui adevărat beneficiar a fost Luca.

 

"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 21.07.2005-06.03.2009 SC PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA) a virat în mod nelegal către SC EDILCONST SA, în interesul suspectului L. L. (Liviu Luca—n.r.), suma de 14.589.389,82 lei reprezentând lucrări de construcții executate la 'Ansamblu sediu social și anexe SC Profesional Corpconsult SA — Păulești', prin aceste activități frauduloase SC PSV Company SA (...) fiind prejudiciată cu suma de 14.589.389,82 lei", arată DIICOT într-un comunicat.

 

Luni dimineața, procurorii DIICOT au făcut o percheziție pe domeniul acestuia de la Păulești, într-un dosar nou. Liviu Luca şi complicii săi ar fi scos, între 2005 și 2009, aproape 15 milioane de lei din conturile PSV Company, pentru a construi o vilă de lux pe vastul domeniu de la Păuleşti, lângă Ploieşti, susţin procurorii. Anchetatorii spun că Liviu Luca ar fi mascat apoi dispariţia banilor prin înregistrarea unor facturi fictive.

 

Prejudiciul provocat de el și de gruparea pe care a condus-o și care deturna în favoarea lor bani din fondurile firmei, ar fi de peste 15 milioane lei.

 

Reamintim că într-un alt dosar legat de ilegalitățile făcute la Petromservice, el a fost condamnat în prima instanță, în 2014, la șase ani cu închisoare.

 

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

 

"În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", a arătat Parchetul instanţei supreme.

 

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

 

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii

 

În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

 

"Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", au precizat procurorii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22