Liviu Pop: Negociem cu Ucraina procentul in care minoritatile romane sa studieze in limba materna

I.g. | 28.09.2017

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a spus, joi, ca in acest moment partea romana negociaza cu partea ucraineana procentul in care minoritarile romane din Ucraina invata la scoala si ca Romania, fata de Ucraina, respecta dreptul minoritatilor nationale la educatie in limba materna, relateaza Agerpres.

Pe aceeași temă

 

Astfel, potrivit ministrului Educatiei, partea ucraineana a propus sa se studieze 80% in limba romana la clasele I - IV, 65 - 75% la clasele V- VI, 50 - 70% la clasele VII - IX si la clasele X - XII un procent de 20 - 30%.

 

"Partea romana a propus procente mai mari si in acest moment exista o negociere intre cele doua parti. Situatia din Romania in ceea ce priveste invatamantul in limbile minoritatilor nationale prevede in planul-cadru urmatoarele: in invatamantul primar, dintr-un numar total de 24 de ore, 4 sunt alocate Limbii si literaturii romane, adica aproximativ 17%, in invatamantul gimnazial, se aloca dintr-un numar total de 30 de ore, 4 ore pentru Limba si literatura romana, adica aproximativ 13%. In invatamantul liceal, elevii studiaza 4 ore de Limba si literatura romana, dintr-un total de 28 de ore, in procente insemnand aproximativ 14%", a aratat ministrul Educatiei. 

 

"In regiunea Cernauti isi desfasoara activitatea 63 de scoli cu predare in limba romana, dintre care 3 licee si 19 scoli cu predare mixta (clase de limba romana si clase de limba ucraineana). In regiunea Transcarpatia isi desfasoara activitatea 12 scoli si 1 liceu cu predare in limba romana si o scoala cu predare mixta. In regiunea Odessa, nicio scoala nu figureaza ca avand predare in limba romana, in schimb exista unitati de invatamant cu predare in asa-numita 'limba moldoveneasca'. Fata de Ucraina, Romania respecta dreptul la educatie in limba materna a minoritatilor nationale. Potrivit legii romanesti, persoanele apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa studieze si sa se instruiasca in limba materna, la toate nivelurile, tipurile si formele de invatamant preuniversitar. Practic, in sistemul romanesc de invatamant, sunt organizate studii in 15 limbi materne, inclusiv limba ucraineana", a spus Pop. 

 

Potrivit demnitarului, in anul scolar 2016 - 2017, in Romania si-au desfasurat activitatea 2.000 de scoli si 180.000 de copii care au invatat exclusiv in limba materna (maghiara, germana, ucraineana, romani, slovaca, sarba, ceha, croata, italiana si turca). Pe langa acestia, alti 42.000 de copii au studiat limba materna in unitati de invatamant organizate in limba romana (limbile materne studiate: armeana, bulgara, greaca, italiana, polona, romani, rusa, ceha, croata, germana, maghiara, sarba, slovaca, turca si ucraineana). 

 

"Copiii apartinand minoritatii ucrainene au posibilitatea sa studieze in limba ucraineana materna sau disciplina limba ucraineana materna in cele peste 90 de unitati scolare din localitatile in care ucrainenii reprezinta o pondere semnificativa din populatia totala a localitatii respective, din judetele: Maramures, Suceava, Timis, Caras-Severin, Arad, Botosani, Satu Mare si Tulcea. Invatamantul in limba materna a fost organizat de ISJ Maramures, ISJ Suceava, ISJ Timis, ISJ Caras-Severin, ISJ Satu Mare, ISJ Botosani pentru un numar total de 1.759 de elevi. Studiul limbii materne a fost organizat de ISJ Maramures, ISJ Suceava, ISJ Timis, ISJ Caras Severin, ISJ Satu Mare, ISJ Botosani, ISJ Arad, ISJ Tulcea pentru un numar total de 5.825 de elevi", a spus ministrul. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22