Lovitură pentru BREXIT: Instanța Supremă a Marii Britanii declară ilegală suspendarea Parlamentului

Laurentiu Gheorghe | 24.09.2019

Curtea Supremă a Marii Britanii a declarat ilegală suspendarea Parlamentului decisă de premierul Boris Johnson, ceea ce îi zădărnicește planurile de Brexit fără acord ale lui Johnson.

Pe aceeași temă

Lady Hale, președintele Curții Supreme a Regatului Unit, a declarat că instanța a decis în unanimitate că suspendarea Parlamentului a fost o acțiune "nelegală, nulă și fără niciun efect", transmite Mediafax.ro.

Conform deciziei de marți a Curții Supreme, din punct de vedere local, lucrările Parlamentului londonez nu au fost întrerupte și pot fi reluate oricând va hotărî președintele Camerei Comunelor.

Lady Hale a mai afirmat că prorogarea a avut un impact "extrem" asupra Parlamentului și democrației britanice. „Efectul asupra fundamentelor democrației noastre a fost extrem", a afirmat președintele Curții Supreme a Marii Britanii.

„Această suspendare prelungită a democrației parlamentare a avut loc în circumstanțe destul de excepționale: schimbarea fundamentală care urma să se producă în Constituția Regatului Unit pe 31 octombrie", se afirmă în motivarea deciziei.

„Nicio justificare pentru o acțiune cu un efect atât de extrem nu a fost prezentată instanței", afirmă judecătorii.

„Așadar, Curtea (Supremă) este obligată să concluzioneze că decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa (Elisabeta a II-a) să proroge Parlamentul este nelegală pentru că a avut efectul de a împiedica sau preveni Parlamentul să-și îndeplinească funcțiile constituționale, fără o justificare rezonabilă", se arată în motivarea instanței.

Premierul Johnson, care se află la New York pentru summitul ONU, a lăsat să se înțeleagă că nu exclude o nouă suspendare chiar dacă hotărârea justiției îi va fi defavorabilă.

În schimb, liderul Laburiștilor, Jeremy Corbyn, a spus că sentința instanței supreme demonstrează sfidarea Parlamentului de către premierul Boris Johnson. El a mai declarat că, în acest moment crucial, Johnson ar trebui să își asume răspunderea și să demisioneze, ceea ce l-ar transforma în premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii.

Parlamentul de la Londra a fost suspendat la jumatatea lunii septembrie, pana pe 14 octombrie, ca urmare a deciziei de a respinge propunerea lui Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, in contextul dezacordului privind producerea unui Brexit fara acord.

Mai mult de 75 de parlamentari au contestat in justitie dreptul lui Boris Johnson de a suspenda sau proroga Parlamentul, argumentand ca acest lucru este ilegal si neconstitutional, pentru ca intentia lui este sa forteze un Brexit fara acord la 31 octombrie, limitand posibilitatile oponentilor de a obiecta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22