Pe aceeași temă
Este prima şedinţă a conducerii PNL la care participă fostul preşedinte Ludovic Orban, de la Congresul din 25 septembrie.
La sosire, fostul șef al liberalilor, Ludovic Orban, a declarat că în cazul în care PNL va vota o coaliție cu PSD el va părăsi partidul liberal, alături de ceilalți parlamentari care deja au părăsit grupul liberal din Parlament.
Orban a declarat că decizia de a discuta și negocia cu PSD este la „evidenta presiune și inițiativă” a președintelui Iohannis și reprezintă „o trădare gravă a românilor” și ”o sinucidere politică”.
Fostul președinte al partidului a mai spus că dacă PNL se va alia cu PSD atunci ”drumurile se vor despărți” pentru că Orban ”rămâne fidel românilor” care cred în valorile liberale.
La finalul declarațiilor lui Ludovic Orban, protestatarii aflati in fata Vilei Lac unde are loc sedinta BPN al PNL au strigat „10 August!” și ”Trădătorii!”:
Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament şi se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuţii, pe parcursul week-endului, iar social-democraţii au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali şi inclus într-un program comun.
În ultimele zile, din anturajul președintelui PNL s-au scurs, neoficial, informații legate de amenințarea ca partidul să se rupă dacă nu va fi el propus premier. De altfel, Cîțu a declarat luni că premierul ar trebui să fie președintele partidului. În replică, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a spus că acesta nu mai poate fi premier într-un guvern cu PSD.
Din aceeași zonă au apărut și informații despre faptul că președintele Klaus Iohannis își dorește o guvernare cu PSD și că mai mulți lideri din partid s-au lăudat că au fost sunați de șeful statului care le-a transmis că premier ar trebui să fie Nicolae Ciucă. În acest sens, Cîțu ar fi împins de partid să preia funcția de președinte al Senatului.
Pe lângă funcția de prim-ministru, liberalii vor discuta și despre ministerele importante pe care și le doresc, inclusiv pe acest subiect fiind evidentă o ruptură între președintele partidului și șeful statului. Dacă Florin Cîțu își dorește ministerul Finanțelor, lucru transmis public luni dimineață, Klaus Iohannis vrea ministerul Justiției, minister pe care Cîțu ar fi dispus să îl cedeze Partidului Social Democrat.
Cele două ministere sunt ministere avizatoare, iar în discuțiile cu PSD aceștia ar fi cerut unul dintre cele două ministere. PSD a condiționat, de asemenea, preluarea ministerului Finanțelor de funcția de prim-ministru. Astfel, dacă premierul merge la un partid, celălalt partid să primească ministerul Finanțelor.
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat luni că partidul vrea ministerul Justiției și că PNL va avea și premierul.
Între timp, în PNL, mai mulţi lideri au transmis că nu doresc o guvernare alături de PSD, în timp ce, pe surse, este vehiculat ca premier tot Nicolae Ciucă, în timp ce Florin Cîţu ar urma să preia şefia Senatului.
Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu şi deputatul Cristian Băcanu sunt vocile care au anunţat că doresc refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR. Cu toate acestea, curentul majoritar, în partid, ar fi în favoarea unei majorităţi confortabile în Parlament cu cei de la PSD.
Surse din cadrul PNL au precizat însă că există un puternic curent de opinie în partid pentru o guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîţu preşedintele Senatului. Sursele citate au explicat pentru News.ro că mai mulţi lideri PNL au avertizat că există pericolul scindării formaţiunii dacă Florin Cîţu ar rămâne fără nicio funcţie publică, ci doar cu cea de şef al partidului.
”Nu există încă o decizie. Nu vom risca ruperea partidului, nici măcar dacă preşedintele Iohannis ne-ar împinge. Dacă partidul spune ”nu” unei alianţe cu PSD, mai bine mergem în opoziţie”, a precizat pentru News.ro unul din liderii partidului.