Pe aceeași temă
Macovei citeaza datele prezentate de Agentia Nationala de Integritate, care arata ca peste 50 de parlamentari se afla in aceasta situatie, adica si-au angajat membri ai familiilor la cabinetele de parlamentar. "Toate modificarile initiate in Parlament sunt pentru oprirea luptei cu coruptia, crima organizata, cu spalarea de bani si furtul din banii nostri. Inca o data, parlamentarii arata dispret fata de cetateni si dorinta de a se situa deasupra legii si de a nu fi egali cu cetatenii", subliniaza Monica Macovei.
"Cartelul coruptilor din Parlament vrea modificarea regulilor astfel incat flagrantul sa fie aproape imposibil; limitarea posibilitatii de a face denunt la o perioada de maximum 6 luni de la comiterea faptei denuntate, ceea ce ar duce la ingroparea a zeci de dosare si la imposibilitatea formarii unor noi dosare bazate pe denunt, desi denuntul este folosit, fara termene limite, in mult democratii; si mai vrea introducerea infractiunii <abuzul de putere al organelor judiciare> pentru intimidarea magistratilor care lucreaza in dosare cu politicieni, baroni sau retele de interlopi", arata europarlamentarul, intr-un comunicat.
Monica Macovei mai subliniaza ca "Cartelul coruptilor din Parlament vrea si dezincriminarea abuzului in serviciu si a lansat in spatiul public o ofensiva cu argumente mincinoase, cum ar fi faptul ca o astfel de infractiune nu exista in alte state, ceea ce este total neadevarat. Abuzarea functiei publice este infractiune in statele democrate."
In acest moment, la Camera Deputatilor, sunt peste 25 de proiecte de modificare a Codului Penal (CP) si Codului de Procedura Penala (CPP) si initiative legislative de modificare a Legii 51/1995 de organizare a profesiei de avocat si a Legii 161/2003 privind prevenirea si sanctionarea coruptiei, prin care se incearca exceptarea unor categorii profesionale de la aplicarea legilor penale, aminteste Monica Macovei.
"Prin modificarile aduse Legii avocaturii, se interzic ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului (cum ar fi calculatoare, telefoane mobile etc). Se creeaza astfel in cabinetele avocatilor un <paradis> in care legea nu se aplica si unde toti cei care comit sau se pregatesc sa comita infractiuni isi pot duce toate documentele si alte mijloace de proba. In schimb, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a scos propunerea care interzicea exercitarea avocaturii de catre cei care au colaborat cu Securitatea sau sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii", mai spune europarlamentarul.
"Toate modificarile initiate in Parlament sunt pentru oprirea luptei cu coruptia, crima organizata, cu spalarea de bani si furtul din banii nostri. Inca o data, parlamentarii arata dispret fata de cetateni si dorinta de a se situa deasupra legii si de a nu fi egali cu cetatenii.Am avertizat si trimis in urma cu 6 luni tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor scrisori cu solicitarea sa respinga prin vot, cat de repede posibil, proiectele care aduc modificari Codului penal, Codului de procedura penala si altor legi si nu sa le ascunda prin sertare. Or, ei au facut exact invers: le-au ascuns prin sertare si le scot acum la lumina, iar cartelul coruptilor vrea sa le adopte", incheie Monica Macovei.
Europarlamentarul publica o sinteza a celor mai importante modificari care lovesc in lupta anticoruptie si afecteaza sistemul judiciar si cer sa fie imediat respinse: https://www.scribd.com/doc/290385496/Sinteza-principalelor-modificari-aduse-Codului-Penal-si-Codului-de-Procedura-Penala-si-altor-legi