Pe aceeași temă
Madalin Voicu a declarat astăzi ca interceptarile din dosarul sau nu vor putea fi folosite de DNA pentru că sunt banale: ''Foarte frumoase, sunt stereo. Sunt interceptari ciudate, adica au cel putin un grad de banalitate care presupun ca nu-l pot folosi domnii de la DNA. Trebuie sa va spun un lucru: astept sa mi se demonstreze cu probe vinovatia... DNA ma scot in fata ca pe urs. Il luam pe Madalin, lasa ca merge si Madalin. Bine, nu e numai cazul lor si in partid e la fel… Acum, din cauza unor lucruri pe care le-am spus, le-am crezut si le-am facut trebuie sa platesc oalele sparte ale altora'', a adaugat deputatul.
Deputatul PSD a afirmat de asemenea ca este implicat în acest dosar deoarece l-a sunat pe Eugen Teodorovici, fostul ministru al Fondurilor Europene si al Finantelor și i-a cerut acestuia să se întâlnească cu deputatul Nicolae Paun. Voicu a mai spus ca nu le va cere colegilor săi să voteze împotriva ridicării imunității sale.
''Nu inteleg termenii juridici in formularea pe care o citim in cele 15 sau 16 dosare (...) In referatul pe care l-am citit este clar ce scrie acolo. Sunt probleme tehnice sau, ma rog, de interpretare sau de analiza pe care eu nu le inteleg, pentru ca nu ma pricep'', a mai spus deputatul PSD.
PSD a anunțat că va vota pentru ridicarea imunității deputaților Voicu și Păun. „Nu mai este o noutate care este atitudinea PSD la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri. Cu părere de rău, dar nu trebuie să decidem asta”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, precizând că nu a discutat astăzi cu Mădălin Voicu. Și soția lui Voicu a fost chemată astăzi la DNA pentru audieri.
DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Mădălin Voicu și a deputatului Nicolae Păun
DNA a emis un comunicat oficial în care anunță că a cerut aviz pentru reținerea deputatului Mădălin Voicu pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, fals în declarații, spălare a banilor, toate în formă continuată.
DNA cere, de asemenea, același regim și pentru deputatul Nicolae Păun, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor, toate în formă continuată.
Procurul general interimar va trimite cererea către Camera Deputaților, împreună cu dosarele celor doi deputați. Biroul Permanent al Camerei va transmite documentele către Comisia juridică, unde cei doi acuzați pot consulta dosarul. Comisia va analiza cererea și îi va audia pe cei doi deputați, urmând ca apoi să întocmească un raport și să avizeze cererea Parchetului. Acestea se înaintează plenului, care va hotârî prin vot dacă cei doi deputați pot fi reținuți și arestați.
Prejudiciul creat de Nicolae Păun depășește 27 milioane de lei din fonduri europene și guvernamentale
DNA îl acuză pe deputatul Nicolae Păun că, în perioada 2010 – 2013, când a fost realizat, în toate județele României, proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene, a cerut și obținut de la peste 3.000 de beneficiari câte 5% din salariu drept donație pentru Partida Romilor.
”Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii susțin că majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane.
A rezultat că sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului.
De asemenea, proiectul cu finanțare europeană intitulat ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, care consta în sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, a selectat peste 3.000 de persoane.
DNA susține că unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc.
Solicitarea la plată a acestor subvenții, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele atașate în acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor.
A fost creat un prejudiciu în sumă totală de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național).
Mădălin Voicu și un membru al familiei sale, plătiți de Nicolae Păun pentru influență, sub acoperirea drepturilor de autor
DNA arata ca, în perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor.
Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.
În perioada 2011-2015, cu intenție, suspectul Mădălin Voicu, în exercitarea obligațiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declarații de avere la Camera Deputaților, fără a declara sumele de bani obținute de la Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net. Banii respectivi fuseseră primiți de la Păun Nicolae, prin intermediul Asociației Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea „plăți drepturi de autor” în perioada 2011-2015. Acești bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu știa ca sunt deturnați, având în vedere că o persoană din familia sa fusese angajată în cadrul proiectului „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine” și remunerată cu suma totală de 194.241 lei.