MAE se dezice de George Maior care nu recunoaste un raport al Comisiei SRI, „un text asumat parțial”

Laurentiu Gheorghe | 03.05.2019

MAE arată că se delimitează de scrisoarea lui George Maior (ambasadorul României în SUA) adresată Comisiei de Control a SRI și consideră raportul ca fiind „un text asumat doar de o parte din membrii”.

Pe aceeași temă

MAE amintește de „obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României”.

„Delimitarea instituţională faţă de declaraţiile domnului Maior este determinată de faptul că domnia sa nu recunoaşte raportul adoptat de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii a Parlamentului României şi se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

MAE aminteşte că, „potrivit procedurilor parlamentare şi democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României”.

În aceste condiţii, arată ministerul, „trebuie respectată obligaţia de rezervă a membrilor corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României”.

În acest sens, MAE citează Legea 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, articolul 31, care se referă la obligaţiile membrilor corpului diplomatic şi consular, „ca aceştia să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României”.

„În conformitate cu prevederile articolului 58 din Legea 269/2003, încălcarea de către membrii Corpului diplomatic şi consular al României a prevederilor legii şi neîndeplinirea cu bună-credinţă a îndatoririlor de serviciu atrag răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz”, punctează MAE.

George Maior a efectuat acte de poliție politică

Raportul redactat de majoritatea din Comisia de Control a SRI prezidată de Claudiu Manda (PSD), soțul Olguței Vasilescu și un apropiat al lui Liviu Dragnea îl acuză pe GeorgeMaior, că în perioada în care a condus instituția, în perioada 2012 – 2015, a angajat-o în acţiuni „reprobabile”, care „au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice, iar acesta a minţit Comisia de control, denaturând adevărul cu privire la relaţia instituţională şi personală avută cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu”, se arată în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SRI, făcut public pe 18 aprilie.

„Aceste elemente se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu şi personal, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă, în vederea obţinerii funcţiei de prim-ministru al României, în eventualitatea câştigarii alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta”, se arată în raportul Comisiei de control a activităţii SRI.

„Totodată, s-a stabilit astfel că în perioada menţionată SRI a trimis către Agenţia Naţională de Integritate un număr de 71 de note de informare (note, note-sinteză şi note speciale), privind aproape 600 de persoane, majoritatea cu funcţii importante în administraţia centrală şi locală (miniştri, europarlamentari, deputaţi, senatori, preşedinţi de consilii judeţene, secretari de stat, primari, viceprimari, secretari de consilii judeţene, consilieri de miniştri, directori de instituţii etc)”, se conchide în raport.

Este un al doilea raport al unei comisii parlamentare care îl vizează pe fostul șef al SRI, după cel din 17 septembrie 2018, când Comisia de politică externă a Senatului a stabilit trimiterea unei scrisori ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a analiza oportunitatea rechemării lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA.

Maior: Informații trunchiate și calomnii

George Maior acuză membri Comisiei de control a SRI că în mod voit au elaborat un text în care „afirmații trunchiate” se combină cu „calomnii grave” și că raportul nu are valoare fiind semnat doar de parlamentarii PSD-ALDE.

În aceeaşi scrisoare, ambasadorul român cerea declasificarea integrală a audierilor din acest caz.

"Doresc să subliniez că toate informaţiile transmise de către Serviciul Român de Informaţii către Agenţia Naţională de Integritate în calitate de beneficiar legal, au aparţinut unei instituţii constituţionale a statului român, respectiv Serviciului Român de Informaţii, nu directorului acestei instituţii", se arată în scrisoarea apărută în spațiul public zilele trecute.

George Maior precizează și că Serviciul Român de Informaţii nu se raportează niciodată la potenţialul politic al unor persoane fizice vizate de informaţii și a cerut declasificarea tuturor audierilor persoanelor care s-au prezentat în faţa comisiei.

Horia Georgescu: Maior minte!

La scurt timp după apariția scrisorii, Horia Georgescu, fost șef al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a scris pe Facebook că George Maior neagă realitatea faptelor sale.

"Înțeleg, prin urmare, că GM neagă realitatea care îi este defavorabilă și chiar încearcă să minimalizeze faptul că a orchestrat atacuri directe la actualul președinte al României, dar și la alți oameni politici. Trebuie, însă, să-i reamintesc lui Maior că raportul care conține toate aceste fapte dovedite cu imagini și documente a fost votat de toți membrii Comisiei (mai puțin unul, care a votat împotrivă “din oficiu” , fără să motiveze , deși în cadrul comisiei s-a declarat siderat de aspectele relatate necontestând răspunsurile oferite de subsemnatul, prin întrebări adresate chiar de către domnia sa). Așa că, între o scrisoare pierdută a unuia care minte ca să-și salveze pielea și un raport asumat atât de putere, cât și de opoziție, consider credibil raportul. PS George dacă vrei discutam public și de comisia de control a SRI!Public! Aia cu Georgian in special...parțială! Fără scrisori editate PR!", se arată în postarea lui Horia Georgescu.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu (ALDE) a declarat că a strâns „argumente solide” și se analizează „foarte serios” să transmită la Palatul Cotroceni o propunere de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior și că o decizie va fi luată în cel mult două săptămâni.

Meleșcanu vrea să-l retragă de la post pe Maior

„Eu nu numesc și nu retrag ambasadori. Tot ce pot să fac este să propun, pe baza unei analize serioase, pentru că este vorba totuși de un post cheie pentru România, având în vedere Parteneriatul strategic între Statele Unite și România. Deci nu este o chestiune care se face pe picior, foarte rapid, ci trebuie să fie bazată pe argumente foarte solide. Aceste argumente au început să se strângă foarte serios. De la recomandarea Comisiei de politică externă a Senatului, care a cerut această evaluare și măsuri. Decizia CCR referitoare la neconstituționalitate, ilegalitatea protocoalelor care au fost semnate și au fost semnate bineînțeles la nivelul conducerii, ultimul raport pe care l-a prezentat Comisia de control al SRI, reacția pe care a avut-o domnul Maior, desenează de fapt care este un anumit profil și ne dă anumite indicații în legătură cu ce ar trebui să fie făcut. Sunt elemente care într-adevăr ridică serioase semne de întrebare”, a explicat ministrul de Externe, citat de Mediafax.

Fost șef al Serviciului Român de Informații și actual ambasador al României în SUA George Maior a adresa o scrisoare deschisă Comisiei de control SRI, după raportul acuzator care îi vizează activitatea de la SRI în relația cu Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și modul în care ar fi fost folosită instituția. Acesta precizează și că SRI nu se raportează niciodată la potenţialul politic al unor persoane fizice vizate de informaţii și a cerut declasificarea tuturor audierilor persoanelor care s-au prezentat în faţa comisiei. Maior mai face referire la raport ca fiind asumat „de o parte dintre membrii acestei”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22