Maeștri ai economiei planificate ceaușiste, cooptați în Consiliul de Programare Economică

Dora Vulcan | 05.12.2017

Fostul Comitet de Stat al Planificării, care stabilea planurile cincinale ceaușiste, a revenit la viaţă printr-o ordonanţă a Guvernului Tudose. Consiliul de Programare Economică are ca principală sarcină urmărirea la literă a îndeplinirii programului de guvernare, cu ajutorul a doi foşti membri ai CSP.

Pe aceeași temă

 

 

  

 

 PSD reînvie o instituţie ce seamănă izbitor de mult cu fostul Comitet de Stat al Planificării, pentru ca programul de guvernare să fie respectat la literă, cum se întâmpla cu planurile cincinale, scrie Adevărul. Iar pentru ca reţeta comunistă să fie completă, numeşte în această instituţie chiar foşti şefi ai CSP, dar şi membri ai guvernelor comuniste sau foşti membri FSN.

 

Consiliul de Programare Economică (CPE), o entitate înfiinţată la începutului lunii septembrie în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, va verifica dacă toate proiectele de acte normative care trec pe la Guvern sunt în conformitate cu programul de guvernare. Acelaşi model era folosit şi pe timpul comunismului, când obiectivele şi sarcinile ministerelor, instituţiilor şi organizaţiilor economice centrale treceau pe la Comitetul de Stat al Planificării pentru aplicare centralizată.

 

Recent, premierul Mihai Tudose a numit, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial, şi cei şapte membri ai Consiliului de Programare Economică. Mai mult, PSD s-a ocupat să-l coopteze pe cel care, în calitatea sa de fost şef al instituţiei, stabilea pe vremea comunismului liniile directoare ale planului cincinal, dar şi alţi oameni din Comitet, laolaltă cu alţii cu istoric comunist.

 

Emilian Dobrescu - cu o vechime de peste şapte ani în cadrul Comitetului de Stat al Planificării. Dobrescu a fost întâi prim-vicepreşedinte al CSP, în perioada 1972-1978, pentru ca în perioada aprilie 1981 - octombrie 1982 să devină chiar preşedinte al Comitetului. Dobrescu a studiat în Rusia, luându-şi licenţa la Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Lomonosov (Moscova), unde a fost student în perioada octombrie 1951 - iulie 1956. De la căderea comunismului, adică din 1990 până în prezent, el este cercetător ştiinţific şi membru al Consiliului Stiinţific al Institutului Naţional de Cercetări Economice în cadrul Academiei Române.

 

Leonard Cazan - este alt membru al CPE care a făcut parte şi din Comitetul de Stat al Planificării, membru PSD.

 

El a fost membru al CSP timp de 16 ani, ocupând funcţia de expert şi director adjunct în direcţia generală a coordonării planurilor şi programelor de perspectivă din cadrul CSP, în perioada 1973 - 1989. A fost membru al Partidului Comunist Român până în 1989. A ocupat numeroase funcţii în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, inclusiv de preşedinte al instituţiei.

 

Ion Ghizdeanu - funcţia de preşedinte al Consiliului de Programare Economică va fi ocupată de Ion Ghizdeanu, care este şi actualul preşedinte al Comisiei Naţionale de Prognoză. Potrivit CV-ului său, el lucrează în cadrul CNP din anul 2000, fiind pe rând director general şi, din 2005, preşedinte. Nici lui Ghizdeanu nu-i lipseşte trecutul profesional din perioada regimului comunist. El a făcut parte în perioada decembrie 1988 – iunie 1990 din Ministerul Aprovizionării (din ianuarie 1990 Ministerul Economiei Naţionale), ca economist principal.

 

Cristian Florin Ciurlău - printre numele care apar pe lista membrilor Consiliului de Programare Economică întâlnim şi oameni apropiaţi de „minţile luminate” din spatele actualului program de guvernare. Este vorba de Cristian Florin Ciurlău, un conferenţiar universitar cu numeroase cărţi scrise. Printre acestea, se regăsesc şi două cărţi scrise în colaborare cu Darius Vâlcov.

 

Vâlcov este fost ministru de Finanţe în guvernul Ponta, iar preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus despre el că a contribuit la elaborarea programului de guvernare, deşi este trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

 

Cristian Socol - Un alt nume din perioada guvernării Ponta e pe lista membrilor CPE. Este vorba despre Cristian Socol, economist şi fost consilier al lui Victor Ponta.

 

Marin Dinu - numit şi el membru al CPE, este profesor universitar doctor la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Și el semnează numeroase cărţi scrise în colaborare cu Cristian Socol. El a fost anterior şi senator PSD, în perioada 2000-2004, şi membru în Comisia economică, secretar şi vicepreşedinte al Senatului. Printre competenţele şi aptitudinile din CV-ul său, Dinu menţionează „lectura lucrărilor din zona gri a cunoaşterii (magie, sacru, esoterism, cabală, alchimie)”.

 

Andrei Tudorel - Cel de-al şaptelea membru al CPE este Andrei Tudorel, care a lucrat pe parcursul vieţii în cadrul Institutului Naţional de Statistică, dar şi în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

 

 

Cu ce se va ocupa Consiliul de Programare Economică

 

Potrivit Ordonanţei prin care se înfiinţează Consiliul de Programare Economică, acesta va avea ca atribuţii principale coordonarea procesului de evaluare a priorităţilor strategice şi fundamentarea orientărilor strategice de dezvoltare a României.

 

„CPE avizează rapoartele, analizele şi prognozele efectuate de direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză în scopul supunerii acestora aprobării Guvernului”, arată ordonanţa. Programul de guvernare al guvernului Tudose, prezentat de PSD la finalul lunii iunie, prevedea o astfel de direcţie.

 

 „Înfiinţarea Direcţiei de Programare Economică CPE în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, organism care va fundamenta orientările strategice de dezvoltare ale României. (Impact bugetar: 12 milioane lei pentru perioada 2017-2020)“, menţiona programul de guvernare.

 

Astfel, prin CPE, Comisia Naţională de Prognoză va comunica Guvernului dacă proiectele de acte normative supuse spre aprobare Executivului sunt în concordanţă cu Programul de guvernare şi direcţiile strategice de dezvoltare. Un model similar cu cel al Comitetului de Stat al Planificării, care primea spre centralizare de la ministere, instituţii şi organizaţii economice centrale obiectivele unui plan cincinal, pe baza căreia era planificată economia.

 

CPE însă, spre deosebire de Comitetul de Stat al Planificării, va fi doar un organism cu caracter consultativ, fără personalitate juridică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22