Magistraţii care vor salarii mai mari i-au cerut presedintelui CSM sa sesizeze CCR

Dora Vulcan | 23.09.2016

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat, după întâlnirea cu ministrul Muncii şi cel al Justiţiei, că Guvernul trebuie să vină cu soluţii pentru a uniformiza salariile din justiţie, menţionând că asociaţiile de magistraţi îi cer să sesizeze Curtea Constituţională în acest sens.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Guvernul va trebui să-şi asume problema inechităţilor salariale şi să vină cu o soluţie asumată. (...) Nu se cere o majorare cu 18%. Discuţiile s-au dus în sensul unei uniformizări pentru că, la ora actuală, există diferenţe de salarizare, oamenii primesc salarii diferite. Noi am cerut ministrului Muncii, care a venit împreună cu ministrul Justiţiei, i-am cerut să găsească soluţii pentru uniformizarea salariilor. Pe ordonanţa 20 şi 43 nu pot să nu vă spun, ceea ce stăruie, cerinţa asociaţiilor, dar şi a conducerilor instanţelor este acea de a face un demers şi din partea noastră, a Consiliului, care am putea să sesizăm Curtea Constituţională cu eventuala neconstituţionalitate. Deci magistraţii s-au pronunţat ferm în sensul că ar fi neconstituţionale. Urmează ca CSM, în primul rând eu care aş fi titularul unei astfel de sesizări, va trebui să examinez împreună cu direcţia de specialitate, împreună cu colegii mei şi mă voi pronunţa în acest sens", a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, citat de Mediafax.

 

Reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi au precizat că aşteaptă, la rândul lor, soluţii de la Executiv.

 

"A rămas ca până săptămâna viitoare, în funcţie de discuţiile avute în Guvern, să vină şi cu soluţii. Această discuţie ar urma să fie purtată prin intermediul ministrului Justiţiei. Am observat în declaraţiile publice date de ministrul Muncii că a vorbit din nou de o creştere a salariilor magistraţilor. Nu a fost vorba de aşa ceva, este vorba de o egalizare în baza unei legi", a declarat Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

 

"Aşteptăm de la Guvern soluţii pe toate problemele pe care le-am ridicat desigur şi pe problmea inechităţilor salariale, şi nu a creşterilor, aşa cum în mod greşit s-a spus în spaţiul public. Vom vedea ce se întâmplă în zilele următoare, colegii noştri se adună în adunări generale, îşi revizuiesc formele de protest , unele instanţe radicalizează aceste forme. Vom vedea ce se întâmplă în continuare.Deocamdată nu putem să spunem că am ieşit de la această întâlnire şi avem găsită o soluţie concretă pentru vreuna din revendicările noastre", a declarat Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR).

 

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că multe dintre problemele semnalate în Memorandumul privind justiţia sunt vechi.

 

"Sunt probleme vechi, cum ar fi subfinanţarea sistemului judiciar sau chestiunea infrastructurii. La multe dintre ele vom avea răspunsuri când vom pune în dezbaterea publică pachetul de legi privind reforma justiţiei (...) Un punct din Memorandum cere ca numirile de la nivelul Parchetelor să nu mai fie politice. Acuma puneţi-vă în poziţia mea. Cum ar fi acumă să spun eu că numirile sunt politice, când eu sunt chezaşul faptului că am făcut o procedură absolut corectă. Nu e deloc politică. Singurul lucru politic este că eu sunt într-un guvern, nefiind un om politic", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, după discuţiile cu magistraţii.

 

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, anterior, că Guvernul nu are cum să plătească salarii majorate cu 18% pentru 99% dintre angajaţii din justiţie, din cauza impactului bugetar prea mare, menţionând că Executivul nu a avut de unde da 30-50 de lei pentru categorii cu salarii sub 1.400 de lei.

 

"Pe problema legată de ridicarea tuturor salariilor cu 18% pentru cei 99% dintre oamenii din justiţie care nu au acest lucru , aici evident am exprimat faptul că datorită costului, impactului bugetar pe care această măsură îl are, nu este considerată oportună bugetar şi pe responsabilitate fiscal-bugetară pentru Guvern. Deci acest Guvern nu are cum să ducă la îndeplinire un astfel de lucru şi evident le-am cerut înţelegere colegilor din Justiţie pe acest lucru. Prin urmare, principial cred eu că ne-am aliniat de această dată, le-am cerut înţelegere, înţelepciune pentru a nu continua acest conflict. (...) Nu am avut 30 de lei, 50 de lei să dăm pentru anumite categorii care au salariile sub 1.400 de lei şi nu putem în acest moment găsi resurse pentru a face nişte proiecţii care sunt mult mai însemnate pe care le-ar presupune acest 18% pentru 99% din sistemul judiciar", a declarat Dragoş Pîslaru, după întâlnirea avută cu magistraţii.

 

Ministrul Muncii a declarat că nu se pune problema unor negocieri de procente cu sistemul de justiţie în acest moment şi că ordonanţa 20 nu a fost una de creşteri salariale, având cu totul alt scop.

 

"Guvernul nu contestă principiul irevocabil al hotărârilor judecătoreşti. Nu se pune problema de aşa ceva. Noi tot ceea ce spunem este că politica salarială într-o ţară este luată de puterea executivă, politica salarială are nişte obiective şi încearcă să facă nişte lucruri. Este nefiresc cumva să nu avem această prerogativă la nivelul Guvernului", a mai precizat Pîslaru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22