Pe aceeași temă
Live eveniment:
Mesaj al procurorului general transmis în timpul protestului:
”Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare.
Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni.
Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului.”
18.30 - Peste drum, un grup de câteva zeci de persoane susține protestul magistraților și scandează ”Cinste lor, cinste magistraților”.
Și Aurelian Pavelescu, avocat, un obișnuit al Antenelor, a organizat o contramanifestație, peste drum de Palatul de Justiție, de unde le-a strigat magistraților că trebuie să le fie rușine și că fac poliție politică. În legislatura 2004-2008, Aurelian Pavelescu a fost ales pe listele PD iar din februarie 2005 a devenit deputat neafiliat. În 2007 a fost ales prim-vicepresedinte, iar din 2010 a fost ales președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat, partid reînființat după Revoluția din 1989 de Corneliu Coposu, un martir al închisorilor comuniste, decedat între timp. Pavelescu rămâne în istoria postdecembristă a partidului prin faptul că a sechestrat ștampila partidului atunci când s-a temut că ar putea fi victima unui puci, fiind contestat în partidul pe care a reușit să-l rupă în două și să-l aducă în 2012 de la 3%, cât avea înainte de campania electorală, la 0,89% în urma prestației sale de pe televiziuni din timpul campaniei. Pavelescu s-a declarat susținător al mitingului organizat de PSD la București, în luna iunie a acestui an, împotriva așa-zisului stat paralel și a Justiției care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, cu suspendare într-un dosar și cu executare într-al doilea în care se așteaptă sentința definitivă în curând. Pavelescu a produs stupoare atunci când a susținut că mesajul de susţinere pentru mitingul PSD nu a fost doar al său, ci şi al înaintaşilor ţărănişti Iuliu Maniu, Corneliu Coposu şi Ion Raţiu. Maniu a murit în închisoarea de la Sighet ca deținut politic, în 1947. Corneliu Coposu a făcut 17 ani de închisoare în faza stalinismă a comunismului din România, din care mai mult de trei sferturi la izolator.
18:03 – Procuror: ”Suntem îngrijorați de încercarea de politizare a Inspecției Judiciare. S-a mers prea departe să fie numite prin OUG două persoane cărora le-a expirat mandatul” (G4Media)
18:00 – Prim-procurorul parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, despre descinderea Inspecției Judiciare la Parchetul General înaintea audierii lui Dragnea: ”Ar fi o premieră în Justiție ca Inspecția Judiciară să citească un dosar penal în lucru în care pot exista măsuri operative și interese ale părților implicate. Inspecția Judiciară nu poate veni să citească un singur dosar, călcând în picioare independența procurorului”. (G4Media).
17:50 – ”Încercăm să atragem atenția Parlamentului și Guvernului că Justiția este o putere independentă și așa trebuie să rămână. În ultimul timp au fost adoptate acte normative care încalcă prevederi internaționale. Justiția și statul de drept sunt sub asalt în momentul de față în România. Este un țel al politicienilor să subordoneze magistrații. De o vreme vorbim de o singură putere în România – Guvernul. Sper ca ministrul Justiției să primească mesajul nostru și să ne invite la o discuție”, a declarat Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj-Napoca, fost membru CSM. (G4Media).
17:45 – ”Vrem ca intervențiile legislative în domeniul Justiției să respecte recomandările Comisiei de la Veneția. Suntem împotriva oricăror imixtiuni în activitatea puterii judecătorești”, a declarat un judecător de la Tribunalul Neamț, prezent la protest. (G4 Media).
17:40 – Magistrații au adus pancarte pe care au scris:
”Respectarea avizului Comisiei de la veneția”,
”CSM nu are rol decorativ”,
”Justiție independentă”,
”Nu vrem o Justiție sub control politic”,
”Prezent pentru evaluare”,
”Separația și echilibrul puterilor în stat”.
Magistrații din toată țara protestează duminică, la 17.30, în fața Curții de Apel București
Magistrații din toată țara vor protesta duminică în fața Curții de Apel București, la orele 17.30. Anunțul a fost făcut de judecătorul Cristi Danileț Tribunalul Cluj, cunoscut pentru eforturile sale susținute de educație juridică pe scară largă.
"Duminică, de la ora 17.30, reprezentanți ai magistraților din toată țara vor protesta în fața Curții de Apel Bucureși”, a anunțat judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.
Întrebat cu privire la motivele care stau la baza protestului, judecătorul a spus că de vină sunt modificările la legile Justiției, la Codurile penale, faptul că la Inspecția Judiciară conducerea a fost titularizată de guvern (delegarea fiind atributul puterii judecătorești și nu executive), ignorarea Comisiei de la Veneția și evaluarea declanșată de Tudorel Toader împotriva procurorului general.
Danileț a spus că nu nu există un organizator propriu-zis și că acțiunea de protest a fost decisă prin consultări pe un grup de discuții al magistraților.
Magistrații au mai protestat și pe 19 mai, anul acesta, ținând pancarte pe care scria ”Pentru o Justiție independentă”.