Pe aceeași temă
Magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au admis, miercuri, contestatia formulata de presedintele Iohannis si au dispus anularea unui raport prin care Agentia de Integritate a constatat o incalcare a legislatiei conflictului de interese.
Solutia data de Curtea de Apel Alba Iulia nu este definitiva si poate fi atacata, potrivit Agerpres.
Instanta a decis sa amane pentru ziua de astazi pronuntarea unei decizii in dosarul a carui judecare s-a incheiat acum doua saptamani.
Iohannis a deschis actiune in contencios administrativ dup ace ANI l-a acuzat in 2013 ca ar fi incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala.
ANI sustine ca Iohannis – din calitate de primar la Sibiu – a semnat in decembrie 2010 un contract de prestari servicii intre Primaria Sibiu si o tipografie detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Intre 2002 si 2013, Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR.
În martie 2014, CA Alba Iulia a dispus suspendarea judecării procesului intentat ANI de către, la vremea respectivă, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, după ce Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a transmis instanței că este începută urmărirea penală. După ce Parchetul a închis dosarul penal, CA Alba Iulia a fost sesizată cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulată de către Iohannis.
Agentia de Integritate arata ca primarul de la acea data al Sibiului nu ar fi respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali.
"Primarul Municipiului Sibiu a încălcat și dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora 'Fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă", explica ANI intr-un comunicat.