Manda: Maior a efectuat acte de poliție politică. Viziteu: Fantezie mai mare ca „Game of Thrones”

Laurentiu Gheorghe | 17.04.2019

A efectuat fostul director SRI, George Maior, acte de poliție politică pentru a deveni premier al României sau Raportul comisiei nu este decât o răzbunare a lui Claudiu Manda pe SRI și ANI?

Pe aceeași temă

Raportul Comisiei de control a activității SRI, condusă de soțul Olguței Vasilescu, constată că George Maior, actualul ambasador al României la Washington, aflat în conflict deschis atât cu Dragnea, cât și Tăriceanu, șef al SRI în perioada 2006 – 2015, ] „a încălcat legislația care reglementează activitatea instituției pe care a condus-o și a angajat instituția în acțiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice, sau ale persoanelor fizice sau juridice. Aceste elemente se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu și personal, pentru a obține influență politică nelegitimă, în vederea obținerii funcției de prim-ministru al României, în eventualitatea câștigării alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta”.

O opinie contrară are Lucian Viziteu, deputat USR și membru în comisia de control al SRI, care arată că raportul privind colaborarea dintre SRI și Agenția Națională de Integritate este superficial, nedocumentat și nu conține nicio probă factuală pentru a susține gravele acuzații aduse. „Raportul Comisiei Manda depășește în fantezie ultimul sezon din Game of Thrones”, afirmă deputatul USR.

„Claudiu Manda (soțul Olguței Vasilescu - n.r.) și colegii săi din PSD-ALDE au reușit performanța de a scrie un raport despre activitatea SRI în relația cu ANI fără să fi vizitat măcar o singură dată unitățile Serviciului Român de Informații care se ocupau în mod real cu probleme de corupție”, arată Viziteu

George Maior conspira cu Horia Georgescu (ANI)

Manda spune însă că membrii comisiei au întocmit documentul după ce a analizat stenogramele audierilor lui Horia Georgescu, fost președinte ANI (două audieri, 166 de pagini de stenograme), George Maior, fost director SRI (două audieri, 158 de pagini), Sorin Blejnar, fost șef al ANAF (14 pagini), Dumitru Dumbravă, general SRI, fost șef al Direcției juridice (171 de pagini), Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI (249 de pagini), „precum și alte documente și probe depuse în susținerea celor prezentate Comisiei” și a efectuat acțiuni de control parlamentar la unitățile centrale ale SRI.

Comisia susține că George Maior avea o relație personală cu Horia Georgescu, fost secretar general și, ulterior, președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), cu care se întâlnea săptămânal și abordau ”direcții de colaborare între instituțiile conduse de cei doi, precum și alte subiecte cu caracter politic, formal sau informal.”

”Discuțiile private dintre George Cristian Maior și Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniștri, persoane cu funcții de conducere și putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecință influențarea parcursului politic și/sau a vieții publice”, scrie în raportul Comisiei SRI.

Raportul punctează că George Maior plănuia să ajungă premierul României, în eventualitatea în care funcția de președinte al țării ar fi fost câștigată de Victor Ponta.

Din acest motiv, fostul director al SRI s-a implicat în campania electorală dinaintea alegerilor prezidențiale din 2014 împotriva lui Klaus Iohannis, contracandidatul lui Victor Ponta.

Manda n-a făcut decât spectacole mediatice

Toate aceste acuzații ale lui Manda, sunt considerate de deputatul USR ca fiind simple fantezii fără legătură cu realitatea, deoarece nu se bazează pe vreo probă concretă.

„Majoritatea PSD-ALDE din comisia de control SRI comite un abuz de putere fără precedent atunci când face acuzații extrem de grave fără a prezenta nicio probă! Majoritatea PSD-ALDE îl acuză pe ambasadorul român la Washington că făcea poliție politică fără nicio probă! Printr-un singur document, PSD-ALDE aruncă cu mizerii atât asupra diplomației românești, cât și asupra celor care lucrează în sistemul românesc de securitate”, explică Viziteu.

„Singura nemulțumire a celor de la PSD-ALDE față de Serviciul Român de Informații se datorează faptului că această instituție a fost extrem de activă în lupta împotriva corupției. Acest lucru a făcut ca majoritatea din comisie să nu își dorească niciodată să facă un control real, democratic, asupra activității SRI, ci doar să acționeze în interesul liderilor politici condamnați sau trimiși în judecată, precum Liviu Dragnea, Darius Vâlcov ș.a.”, mai spune deputatul USR.

„Regret faptul că domnul Manda părăsește comisia pentru un job la Bruxelles fără ca în acești aproape doi ani să fi încercat măcar să vadă cum este să faci un control real la SRI. Sper ca următorul președinte al comisiei să fie mai interesat de un control real decât de spectacole mediatice”, mai spune Viziteu.

„În accepțiunea Comisiei există indicii că George Maior, în calitate de director al SRI, a exercitat presiuni la adresa lui Horia Georgescu ca acesta să ceară devansarea termenului de judecată pentru acele dosare, să disemineze în presă această informație, având ca țintă în special cauza lui Klaus Iohannis, candidat la funcția de președinte al României”, mai punctează raportul.

ANI: Hellvig a fost într-o situație de incompatibilitate

”În octombrie 2012, SRI a trimis ANI o notă informativă referitoare la o posibilă stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat domnul Eduard Raul Hellvig încă din data de 1 aprilie 2004, deci asupra unei stări de incompatibilitate produsă cu 8 luni înainte”, mai precizează raportul Comisiei SRI.

Ulterior, în data de 9 noiembrie 2012, în prima zi de campanie electorală, ANI a anunțat că ”Eduard Hellvig, la acea dată ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, este incompatibil, pentru că pe lângă funcția ministerială a fost director la o firmă, cercetător în științe politice la o altă societate și a încasat salariul de la o bancă de celule stem.”

În decembrie 2014, Hellvig a câștigat procesul cu ANI la ÎCCJ, care a respins raportul inspectorilor de integritate. Pe fond, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22