Pe aceeași temă
El a semnat patru contracte şi un act adiţional încheiate cu Asociaţia Juriştilor Maghiari din România, unde era membru, privind finanţarea din fonduri nerambursabile a unor proiecte, conform News.ro.
Marko Attila a încălcat legislaţia privind conflictul de interese în materie administrativă în raport cu dispoziţiile articolelor 70 şi 72 din Legea 161/2003 privind măsurile pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice, susţine Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
“În perioada deţinerii funcţiei de secretar de stat, Marko Attila-Gabor a semnat patru contracte şi un act adiţional, încheiate între Secretariatul General al Guvernului - Departamentul Relaţii Interetnice şi Asociaţia Juriştilor Maghiari din România (în cadrul căreia persoana evaluată deţinea calitatea de membru), privind finanţarea din fonduri nerambursabile a unor proiecte derulate de aceastã asociaţie, precum şi documente ce au stat la baza încheierii acestor contracte”, potrivit ANI.
Marko Attila, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a proiectelor, a semnat şi documentele ce au stat la baza încheierii celor patru contracte de finanţare. De asemenea, Marko Attila a beneficiat de programul de formare profesionalã din cadrul proiectelor derulate de Asociaţia Juriştilor Maghiari din România şi finanţate de Secretariatul General al Guvernului - Departamentul Relaţii Interetnice, participând, în calitate de jurist, la conferinţele organizate de organizaţia profesională.
ANI a precizat că Marko Attila a fost informat despre evaluare şi concluziile acesteia, dar nu a depus la dosar niciun punct de vedere legat de aspectele semnalate.
Potrivit articolului 70 din Legea 161/2003, o persoană care exercită o demnitate publică sau o funcţie publică este în conflict de interese dacă are un interes personal de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor ce îi revin. Articolul 72 prevede că persoana care exercită funcţia de secretar de stat este obligată să nu emită un act administrative, să nu încheie un act juridic şi să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său sau pentru rudele sale de gradul I.
De asemenea, conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demniăţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.
Fostul deputat Marko Attila este dat în urmărire internaţională din aprilie 2015, după ce a pe numele lui a fost emis atunci un mandat de arestare preventivă în lipsă, la solicitarea DNA, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Marko Attila a fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.