Pe aceeași temă
Recent, revista 22 a discutat cu Mateusz Gniazdowski, director adjunct al Centrului pentru Studii Estice (OSW) din Varșovia despre rolul si obiectivele Inițiativei Celor Trei Mări:
- Este strâns legată de statutul de membru în UE. Își propune consolidarea „plămânilor din Est“ ai UE. Aceasta este o inițiativă exclusiv sectorială în care nu participă nicio țară din afara UE, iar Austria, care este puțin mai veche în UE, este prezentă și datorită poziției sale strategice și a numeroaselor legături regionale importante. Inițiativa conectează diversele macroregiuni ale UE și, în acest sens, este o formulă de întărire a integrării și coeziunii UE. Inițiativa celor Trei Mări nu se concentrează pe construirea unui bloc nou, ci pe consolidarea dezvoltării legăturilor nord-sud în partea noastră de UE. Axa Nord-Sud nu intră în contradicție cu dimensiunea Est-Vest, ci, dimpotrivă, o completează, mai ales în zone precum infrastructura, afacerile, telecomunicațiile și dezvoltarea tehnologiilor moderne.
- Cei care vorbesc despre pericolul revenirii clivajului între „vechea“ și „noua“ Europă ar face bine să citească declarația de la Dubrovnik, cu alte cuvinte, cadrul politic pentru susținerea proiectelor concrete menite să ajute Europa Centrală și de Est să se dezvolte la nivelul celorlalte state membre UE. Este vorba despre întărirea UE, a coeziunii sale, nu o alternativă la UE. Pentru a accelera procesul de convergență cu țările Europei de Vest, avem nevoie de noi impulsuri în domeniul investițiilor și al dezvoltării. Unele dintre ele pot veni din SUA.
- Consolidarea cooperării dintre cele trei mări înseamnă întărirea poziției statelor noastre la nivelul UE. Iar o poziție mai puternică a regiunii noastre în UE va însemna un sprijin mai puternic pentru dezvoltarea cooperării cu vecinii din Europa de Est și Balcanii de Vest. Înseamnă o susținere mai puternică și mai eficientă pentru extinderea UE. O cooperare consolidată între statele din regiunea extinsă a Europei Centrale în interiorul UE ar trebui să conducă la o mai bună coordonare a politicilor noastre în vecinătatea UE. Nu avem nevoie de o rivalitate aici, ci de eforturi comune.
Interviul pe larg poate fi consultat AICI