Măcelul pesedist Dragnea - Tudose, Ziua Satârelor. Trei variante și jocul lui Iohannis

Andreea Pora | 12.10.2017

Cum se va finaliza aceasta a doua criza majora prin care trece PSD in decurs de doar zece luni si care sunt variantele pe care le are la indemina presedintele Iohannis?

Pe aceeași temă

 

 

 

Sedinta Comitetului Executiv National de la ora 17.00 va fi una cruciala si de o duritate extrema pentru raportul de forte din PSD. Negocierile dintre Mihai Tudose si Liviu Dragnea, desfasurate pe parcursul zilei de miercuri, au esuat, neajungindu-se pina acum la un compromis. Cei doi nu au cedat niciun pas si incearca  sa atraga cit mai mai multi sustinatori in tabara proprie.

 

Premierul Tudose a ramas infexibil, amenintind cu demisia daca nu sunt remaniati ”penalii” in frunte cu Sevil Shhaideh, in  locul careia ar vrea sa-si puna omul lui. Nici Dragnea nu vrea sa cedeze, inlaturarea lui  Shhaideh stirbindu-i mult din puterea pe care o are asupra partidului- banii- si lanseaza semnale ca este pregatit sa accepte demisia lui Tudose, fiind convins ca majoritatea  parlamentara nu se va  schimba si presedintele Iohannis va fi obligat sa puna un premier  tot de la PSD. Unul pe care il va negocia el.

 

 

Arma lui Tudose

 

Premierul este decis sa obtina demiterea lui Shhaideh prin intermediul careia Dragnea  controleaza modul in care sunt repartizati banii catre  baronii locali si clientela  politica. Vrea insa sa-si impuna in locul acesteia omul lui de incredere. Surse din PSD spun ca ar fi  vorba de Gabriel Vlase, actual vicepresedinte al partidului, cu care are legaturi mai vechi atit intr-o  societate  comerciala din Brasov,  cit si pe filiera Academiei Nationale de Informatii a SRI.

 

Tudose mizeaza pe faptul ca multi din partid, inclusiv oameni cu greutate  din jurul lui Dragnea, cum ar fi Badalau si Ciolacu, s-au saturat de modul dictatorial al acestuia de conducere si ar vrea sa-i mai reduca din influenta. Ultimul lucru care a nemultumit partidul este impunerea, fara nicio consultare, la virful Curtii de Conturi a lui Mihai Busuioc si a altor apropiati ai lui Dragnea, prin intermediul carora poate tine in sah baronimea locala. De altfel, Tudose  a  transmis in ultimele doua zile mesaje alarmiste de genul: ” va  incaleca pe  toti”.

 

Principala arma a premierului este insa aceea ca PSD vrea sa evite  o criza similara celei  cu Grindeanu, care ar putea fi fatala partidului. Amenintarea  cu demisia si-a produs  efectul, mai multi lideri  locali cerindu-i insistent sa ramina in functie si sa ajunga la o intelegere cu Dragnea. In stilul sau caracteristic, Codrin Stefanescu a spus  ceea ce spera  multi ca trebuie  sa se intimple:” ”Mă, băieți, dragi colegi, camarazi, stăm aici până vă împăcați. Băgați-vă mințile în cap, noi de aici nu plecăm până nu ajungeți la o decizie definitivă și irevocabilă de împăcare. O să stăm în CEX toată noaptea, până dimineața ca să ne împăcăm.”

 

In plus, Tudose mai mizeaza pe  faptul presedintele  Iohannis, cu care are o  relatie destul de apropiata ar putea sa-l nominalizeze tot  pe  el ca premier in cazul in care cade  tot guvernul ca  urmare a demisiei  lui. Ceea ce ar pune PSD intr-o  situatie extrem de complicata. (Citeste  mai jos care  sunt variantele  in aceasta ipoteza). Din punctul  de vedere al lui Tudose are suficiente carti in mina pentru a convinge Cex-ul sa-i accepte remanierile si sa-l forteze pe Dragnea sa cedeze.

 

 

Taberele si tradarile

 

Modul  in care se configureza taberele in jurul celor  doi adversari ridica multe semne de intrebare. Niciunul dintre liderii de forta din PSD, care de obicei ieseau sa sustina pozitia lui Dragnea si sa-i duca mai departe mesajele, nu si-a facut aparitia pe scena.

 

Gabriela Firea, de exemplu, care a fost vocala si virf de lance in timpul crizei Grindeanu, este acum tacuta ca un peste. Nu a dat nicio declaratie, nu a aparut  in niciun talk-show, nici macar la prietenii de la Antena 3. La fel, guraliva Olguta Vasilescu, om de baza pentru Dragnea, care de obicei scoate flacari pe nas cind e vorba sa-si apere seful, este acum intr-un  silentio stampa suspect.

 

Nici macar aparatorii de serviciu, care isi petrec viata  in stuudiorile  tv- Serban Nicolae si Eugen Nicolicea- nu au parut prea determinati in sustinerea lui Dragnea. Pina miercuri seara, singurii aparatori fanatici, teoreticieni de cafenea ai ”statului paralel”, care mesteca neobositi la ”binom”, au fost Codrin Stefanescu, omul cu haidamacii tatuati adusi la ICCJ, si noua stea  cu coada, Liviu  Plesoianu.

 

Pina la sosirea val-virtej a lui Tariceanu direct la Antena 3, seful PSD a fost  cam singurel in sustinerea  publica a propriei pozitii.

 

 

Argumentele tandemului Dragnea- Tariceanu

 

 

Informatia ca Tariceanu ar urma sa rupa coalitia, in caz ca ministrul  Victor Ilie va fi schimbat din guvern, desi acesta si-a aratat disponibilitatea de a demisiona, ar fi fost raspandita tot de liderul PSD, care avea tot interesul sa sperie baronii si partidul ca risca sa piarda guvernarea, scrie HotNews.

 

 In mod evident, Tariceanu va profita  de situatie pentru a-si intari pozitia in coalitie, sustinerea pe care i-o acorda lui Dragnea in momentul dificil prin care acesta trece nu va fi neconditionata. Surse din coalitie afirma ca, pe fondul obsesiei pe care a dezvoltat-o fata de DNA, Tariceanu ar dori ca la sefia Inspectiei Judiciare, careia i se pregateste o  ”independenta” sub tutela parlamentului, sa fie numit un om de-al lui. In plus, in cazul in care se va reusi indepartarea lui Kovesi, liderul ALDE vrea o negociere ”barbateasca” in coalitie asupra  inlocuitorului.

 

Tariceanu a intervenit miercuri seara la Antena 3 si a sustinut teoria ”loviturii de stat” data  de ”institutiile de forta”, adica de DNA, care vrea sa schimbe guvernul ca sa scape basma curata din evaluarea in urma careia ar  urma sa fie descapatinata Codruta Kovesi. Nu a spus nimic nou, dar s-a pozitionat ferm alaturi de Dragnea, care repeta propozitia-cheie: ”PSD e tinta, eu sunt tinta, Tariceanu e tinta, guvernul e tinta”. Evident, tinta aceluiasi DNA.

 

Cei doi i-au transmis si citeva avertismente presedintelui Iohannis, in mina caruia se afla cheia in situatia in care la sedinta Cex nu se ajunge la un compromis, ci la demisia preierului Tudose.

 

Scenariile crizei. Cum poate juca  Iohannis

 

1. Mihai Tudose isi impune punctul de vedere si obtine  remanierea ”penalilor” si inlocuirea lor cu oamenii  lui

 

O asfel de varianta ar insemna subrezirea dominatiei lui Liviu Dragnea in partid si in stat. Nu este posibila decit daca o serie de lideri cu greutate, gen Firea, Vasilescu, Badalau, Ciolacu, Stanescu etc.  trec de partea  lui  Tudose, fie  din dorinta de a evita cu orice pret o noua criza politica, fie pentru ca vor sa mai reduca din puterea discretionara a lui Dragnea.

 

Este  varianta maximala pentru Tudose, care ar deveni astfel liderul de facto al guvernului si l-ar plasa ca favorit pentru preluarea ulterioara a partidului. Stie  asta si Dragnea, de aceea va face in asa fel incit s-o evite. Este putin probabila pentru ca Dragnea controleaza inca Cex-ul.

 

2. Compromisul care nu schimba mare lucru

 

A doua varianta este cea in care Tudose  obtine remanierea lui Shhaideh, ea fiind miza principala, dar nu reuseste sa-si impuna omul lui, fiind nevoit sa-l accepte pe cel dorit  de Dragnea.

 

Este o formula care submineaza pe moment pozitia lui Dragnea in partid, stiut fiind ca Shhaideh este de om baza pentru el, la care nu ar fi renuntat decit constrins. Pe termen mediu exista  insa sanse mari sa-si  mentina controlul asupra sacului cu bani detinut de Ministerul Dezvoltarii  si, pe cale de consecinta, dominatia asupra PSD.

 

Pentru Tudose poate fi un compromis onorabil, opinia publica va percepe inlaturarea  penalilor drept o  victorie in fata lui Dragnea. Ar avea de cistigat atit ca pozitie  in partid, cit si in incredere.

 

Pe fond insa va avea de pierdut, pentru ca Dragnea isi va pastra puterea asupra partidului si, indirect, asupra guvernului. Desi cistigat la capitolul imagine, Tudose va fi tot o marioneta, dar cu atele ceva mai lungi.

 

 

3. Cade guvernul. Rolul lui Iohannis

 

Este scenariul in care niciuna dintre parti nu cedeaza, Tudose nu se multumeste cu jumatati  de masura si isi da demisia. Ceea ce inseamna demisia intregului  guvern si nominalizarea unui alt premier.

In aceasta  faza mingea se afla in terenul lui Klaus Iohannis si totul depinde de cum vrea si intelege presedintele sa joace.

 

Iohannis poate proceda ca in criza precedenta cu Grindeanu sa ajunga la o intelegere cu Dragnea asupra numelui premierului, plecind de la ideea ca PSD va merge din criza in criza si va pierde tot mai mult din popularitate, iar pozitia lui Dragnea in partid  se va subrezi in timp.

 

Poate  insa juca in forta- e a doua criza in care PSD arunca tara in  decurs de 10 luni- asa ca nimic nu-l  impiedica sa nominalizeze un  premier care sa  treaca  prin parlament, dar  care sa adinceasca criza din PSD si sa-l subrezeasca fatal pe Dragnea. Care ar putea fi acesta?

 

Prima posibilitate este sa-l nominalizeze tot pe Tudose, asa cum spera acesta ( sau cum, poate, exista deja o intelegere prealabila). Mai mult ca sigur Tudose va trece prin parlament cu voturile unei parti consistente din PSD- unde deja si-a creat  o plaforma- si cu unele venite dinspre opozitie  (lucrurile se pot ”aranja”) si  UDMR. Pentru Dragnea ar fi o lovitura mortala, pentru ca Tudose va construi un guvern cum asa va dori, cu ministri  care nu raspund la comanda directa a lui Drangea. E situatia in care finalul lui Dragnea in partid va fi chestie de luni si care ii da posibilitatea lui Tudose sa preia partidul.

 

Iohannis poate alege tot din PSD o alta persoana, una care nu are nicio legatura  cu Dragnea. S-au vehiculat deja citeva nume. E mai riscant, dar exista sanse ca aceasta sa reuseasca sa adune voturi si din PSD si, daca ea nu e indezirabila, si de la opozitie. Iarasi, pentru Dragnea va fi finalul.

 

Ultima varianta este ca Iohannis sa numeasca fie un ”tehnocrat”, fie pe cineva de la PNL. Este solutia care are putine sanse, pentru ca Alianta PSD-ALDE, cu toate disensiunile si crizele prin care trece, va face front comun ca sa nu piarda guvernarea. In loc sa dezbine si  mai mult coalitia si PSD, aceata formula o va recoagula, o va intari. Sunt sanse extrem de mici sa treaca de votul parlamentului.

 

In cazul unui ”tehnocrat” nu va beneficia nici de votul PNL, care va considera ca i se face o nedreptate si un afront. Un candidat al PNL ( cine ar putea  fi?) nu va stringe  voturi  suuficiente voturi decit in extremis, cu ajutorul UDMR.

 

Cit despre beneficiile unei guvernari a opozitiei in conditiile devalizarii bugetului si orizontului  de  asteptare creat  de promisiunile PSD cu maririle de salarii si pensii, ar fi mai degraba sinucidere curata. Dar asta e alta discutie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22