Medicii de la Spitalul de Arsi recunosc: 3 raniti din Colectiv au murit din cauza infectiilor

Paul Cristescu | 03.12.2015

Adrian Stanculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsi din Capitala, a declarat că trei persoane ranite in incendiul de la clubul Colectiv, internate în acest spital, au murit din cauza infectiilor intraspitalicesti. Declaratia vine in urma acuzelor aduse de un medic, publicate de tolo.ro

Pe aceeași temă

 

 

Conform Tolo.ro, medicul intervievat, sub protecţia anonimatului, a afirmat ca unii dintre pacienti au murit din cauza unor infecţii intraspitaliceşti şi că, dacă ar fi fost tratati in strainatate, ar fi avut şanse mai mari de supravieţuire.

 

Adrian Stanculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsi din Capitala, a recunoscut existenta infectiilor nosocomiale din acest spital, spunind insa ca aceasta este situatia in mai toate spitalele romanesti.  Stanculea a spus că trei persoane ranite in incendiul de la clubul Colectiv, internate în acest spital, au murit din cauza infectiilor: "Am avut 27 de bolnavi internati in spital, din care au decedat sase, iar dintre cei care au decedat din cauza infectiilor sunt trei bolnavi", a spus Stanculea, intr-o declaratie de presa, citata de Hotnews

 

"Au decedat pacienţi şi în străinătate. Pacienţii care au plecat în străinătate au plecat cu culturi sterile. Culturi luate la patru zile arătau un grad de contaminare. Nu ştiu de ce au decedat bolnavii din străinătate, nu cunosc. E un grad de infecţii spitaliceşti în limite acceptabile, să spun aşa", a mai spus purtatorul de cuvant, conform Realitatea TV.
 

"Nu ştiu declaraţiile făcute (n.r. de un medic pentru Cătălin Tolontan) întotdeauna într-o secţie de Terapie Intensivă a marelui ars există infecţii.  A doua mare etapă a pacientului mare ars este cea infecţioasă. Dacă în România exista un centru de arşi ca în străinătate, în care fiecare pacient era cu propriul salon, cu propria asistentă, poate că rata infecţiilor era mai mică. Dar nu se ştie. Şi în străinătate au infecţii, şi cei din Franţa, şi cei de la Berlin. Există un risc mai mic dacă condiţiile sunt mai bune. Noi nu decidem cine este transferat şi unde. Bolnavii au fost trataţi maximal, la condiţiile din România. Toţi bolnavii au avut acces la toate antibioticele şi la toate tratamentele, în condiţiile fiecărui spital".

 

***

 

Conform Tolo.ro, medicul intervievat, sub protecţia anonimatului, a afirmat ca unii dintre pacienti au murit din cauza unor infecţii intraspitaliceşti şi că, dacă ar fi fost tratati in strainatate, ar fi avut şanse mai mari de supravieţuire: "Mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. În lumea civilizată, nu așa mor, de regulă, oamenii cu arsuri grave. Nu vreau să invoc acum studii din SUA și nici să intrăm în cifre, dar acolo rata de supraviețuire este mult mai mare. La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta. La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?!" a declarat medicul, citat de Tolo.ro

 

Medicul consideră că o parte dintre pacienţi puteau fi transportaţi în străinătate pentru a scăpa de aceste infecţii: "Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați. După ce s-au infectat, șansa de a scăpa este foarte, foarte mică. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală."

 

Medicul a mai afirmat că, deşi Spitalul de Arşi din Bucureşti e singurul specializat în acest domeniu din ţară, nu are condiţiile necesare pentru tratarea bolnavilor: "Noi nu sîntem, nici la terapie intensivă și nici pe secții, un spital de arși adecvat. Deși sîntem singurii medici specializați din țară. Restul spitalelor dacă au cîteva cazuri pe an, la Militar sînt cîteva zeci, noi avem sute de mari arși în fiecare an."

 

Medicul a confirmat de asemenea informaţiile apărute în presă legate de faptul că România nu are semnat un protocol pentru marii arşi: "Da, e adevărat nu avem protocol! Asta înseamnă că răniții sînt tratați diferit de la un spital la altul. Și exact așa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după cîteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile."

 

 Articolul prezintă de asemenea reacția oficială a Spitalului de Arși, Adrian Stănculea, șef secție ATI, declarand că: "Este posibil (ca o parte din decesele survenite în Spitalul de Arşi în cazul Colectiv să fi fost cauzate de infecţiile intraspitaliceşti, n.r.). Chiar și la cei transferaţi la unităţile din străinătate ne-au venit hemoculturile după ce au plecat. Unele erau pozitive. Am avut un caz care a avut la început o evoluţie bună, a fost scos de pe adrenalină, iar după două, trei zile starea lui s-a degradat şi a intrat în şoc septic, deci a avut infecţie. A murit."

 

Medicul a precizat de asemenea că decesele cauzate de infecţiile intraspitaliceşti la Spitalul de Arşi sunt de aproximativ 10% şi că, în general, contaminarea cu germeni intraspitaliceşti e mult mai mare decît cea declarată: "Contaminarea e mult mai mare, dar nu e declarată. La deces, se declară doar şocul septic," a spus medicul, conform tolo.ro

  

Medicul a confirmat şi el că nu există un protocol naţional pentru marii arşi.

 

Cititi articolul integral pe Tolo.ro

 

Context

 

31 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv sunt internate in spitalele bucurestene, dintre acestea sase fiind in stare critica si grava. 
 

44 de persoane au fost externate si alti 30 de pacienti se afla in unitati medicale din strainatate. 

 

60 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de la clubul Colectiv.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22