Meleșcanu: dacă Iohannis nu acceptă mutarea ambasadei la Ierusalim, sesizăm CCR. E șeful statului nu al diplomației. Lucrăm la un turneu al doamnei Dăncilă în țările arabe

Dora Vulcan | 09.05.2018

Melescanu explică ignorarea consultării lui Iohannis în privința mutării ambasadei României la Ierusalim prin faptul că ”presedintele este seful statului, iar seful diplomatiei este ministrul de Externe" și spune că, dacă Iohannis nu acceptă analiza Guvernului atunci poate fi sesizată CCR.

Pe aceeași temă

 

 

Liberalii sunt cei care i-au solicitat ministrului de Externe Teodor Melescanu sa vina in fata comisiilor de politica externa din Parlament pentru a da explicatii cu privire la decizia Guvernului de a reloca Ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Ministrul a vrut sa explice mai intai ce anume este documentul adoptat de Guvern ca secret si care a dinamitat dialogul dintre Viorica Dancila si Klaus Iohannis: nu e Memorandum, nici analiza, ci o propunere de analiza, a spus Melescanu, care a ținut să puncteze că el, si nu presedintele, este seful diplomatiei. "Presedintele este seful statului, iar seful diplomatiei este ministrul de Externe", a spus sentențios Meleșcanu. 

 

Mai mult, Melescanu si-a asumat in mod direct acest "document", deși nu are semnatura lui: ”Tot ce iese din MAE este asumat de mine, chiar daca nu l-am semnat, pentru ca eram in Libia, e asumat de mine si e o initiativa a MAE.Nu misca nicio frunza in MAE, fara ca eu sa stiu de acest lucru”, a spus Meleșcanu citat de Ziare.com. 

 

”Initiativa noastra a fost sa cerem un mandat pentru o evaluare", a spus Meleșcanu în comisia de Politică Externă din Senat, unde a fost audiat miercuri.   

 

Intrebat, totusi, cum se face ca Liviu Dragnea a anuntat o decizie privind mutarea ambasadei la Ierusalim, ministrul de Externe a raspuns ca opinia liderului PSD este in registrul politic: "Domnul Dragnea este om politic si are dreptul sa isi exprime orice opinie" - a spus Meleșcanu ocolind răspunsul ferm cu privire la implicarea unui șef de partid la acest nivel al deciziei de politică externă într-un moment în care subiectul nu fusese discutat cu șeful statului.

 

 

 

Dacă Iohannis nu acceptă mutarea ambasadei la Ierusalim, ne ducem la CCR

 

 

Teodor Meleșcanu a fost întrebat, în cadrul audierilor din Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, ce se poate întâmpla dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va accepta analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim.

 

Meleşcanu a declarat că, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis nu acceptă analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim, atunci se poate ajunge ”din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional” şi că poate fi sesizată CCR, transmite Mediafax. 

 

”În opinia mea, cel puţin, doresc să facem această evaluare şi analiză cât mai rapid cu putinţă şi să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenţii politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional, ne ducem la Curtea Constituţională şi aşa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

 

 

 

Meleșcanu îi pregătește Vioricăi Dăncilă un turneu în țările arabe ca soluție anticriză la mutarea ambasadei la Ierusalim

 

 

In ceea ce priveste temerile pentru un eventual conflict cauzat de renuntarea Romaniei la solutia celor doua state pentru conflictul israelo-palestinian, cea sustinuta de toate statele UE, Teodor Melescanu a dat asigurari ca diplomatia romana poate gestiona situatia. Una dintre masuri: un turneu al Vioricai Dancila in mai multe tari arabe la care ”lucrează”.

 

"Avem intentia pentru organizarea unei comisii mixte la Bucuresti, am discutat cu autoritatile palestiniene, pentru anul asta sau cel urmator. Avem o vizita de principiu agreata a Regelui Iordaniei in Romania si lucram la un turneu a doamnei prim-ministru in Arabia Saudita, Quatar si Emiratele Arabe Unite", a anuntat ministrul.

 

El a mai spus că preocuparea Executivului pentru dezvoltarea relaţiilor cu lumea arabă este una dintre priorităţile programului de guvernare.

 

”Din acest punct de vede vă spun că am reuşit un lucru: organizarea unei comisii mixte cu Emiratele Arabe Unite, ocazie pe care am folosit-o pentru a organiza o întâlnire cu oamenii de afaceri din Emiratele Arabe şi cei din România, care s-a soldat cu câteva înţelegeri foarte interesante. Am vizitat patru ţări arabe - Algeria, Tunisia, Maroc şi Libia. (...) avem intenţia, am discutat cu autorităţile palestiniene, pentru organizarea unei comisii mixte la Bucureşti în acest an sau anul viitor şi sperăm să ne putem concentra pe câteva proiecte”, a adăugat ministrul de Externe.

 

 

 

Meleșcanu recunoaște că precedentele relocari de ambasade au fost facute prin decret prezidențial

 

 

E vorba de mutarea ambasadei din Nigeria si cea din Kazahstan.

 

"Ambele schimbări de locație au dus și la schimbarea sediilor, fiind obligați să fie în orașul care este capitala țării și au fost facute prin decrete prezidentiale", a spus Meleșcanu.

 

 

 

Mutarea ambasadei la Ierusalim poate afecta candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU din 2019

 

 

Întrebat de Victor Ponta daca va fi afectată candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU în 2019 de anunțul privind intenția de a muta ambasada la Ierusalim, Meleșcanu a răspuns că există această posibilitate.

 

”În legătură cu candidatura noastră la Consiliul de Securitate este unul dintre elementele de analiză. Într-adevăr, există posibilitatea să fie afectată această campanie. Noi avem cam 43 de state arabe și musulmane cu care avem încheiate înțelegeri reciproce de a ne sprijini, inclusiv pentru candidatura noastră la Consiliul de Securitate. Va trebui să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua într-o direcțier sau alta”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, potrivit Mediafax.

 

 

 

Dragnea, șef al PSD, e cel care a anunțat relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Israel și nu șeful diplomației

 

 

Președintele PSD Liviu Dragnea este cel care a anuntat ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Memorandumul privind demararea procedurilor de mutare a ambasadei in Ierusalim a fost adoptat intr-o sedinta de guvern de la care ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a lipsit, dar a fost trecut in randul documentelor confidentiale, asa ca nu este public si nu se știe încă ce contine.

 

Imediat, Administratia Prezidentiala a transmis ca Iohannis nu a fost consultat sau anuntat despre acest memorandum si nici nu a reusit sa afle detalii despre el, deoarece Dancila nu i-a raspuns la telefon.

 

In plin conflict intre Guvern si Presedintie, prim-ministrul Dancila si Liviu Dragnea au plecat intr-o vizita oficiala in Israel.

 

Tensiunile institutionale au escaladat pana in punctul in care presedintele Klaus Ioahnnis a cerut, de doua ori, demisia prim-ministrului PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22