Meleșcanu despre scrisoarea critică a senatorilor americani:se referă la succesele anticorupție

Dora Vulcan | 07.08.2018

Scrisoarea transmisă Guvernului de la Bucureşti de către doi senatori americani se referă şi la "succesele înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei", a declarat marţi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, în conferinţa de presă susţinută în contextul bilanţului la şase luni de mandat.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Sunt câteva elemente fundamentale - (...) primul este elementul care se referă la succesele înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei şi în construirea unui sistem democratic, ceea ce pentru noi este o garanţie foarte solidă a modului în care s-au dezvoltat aceste activităţi. Se face o referire şi la anumite abuzuri care ar fi existat. Aşa este", a afirmat ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, întrebat despre scrisoarea pe care senatorii americani John McCain şi Christopher Murphy i-au adresat-o prim-ministrului Viorica Dăncilă, în care și-au exprimat îngrijorarea faţă de demiterea procurorului-şef al DNA şi în care au cerut guvernului de la Bucureşti să continue progresele în combaterea corupţiei, transmite Agerpres.

 

Meleşcanu a apreciat că, "în acelaşi timp, scrisoarea are şi un mesaj foarte clar de dorinţă de a continua activităţile care să conducă la combaterea corupţiei în România şi disponibilitatea Senatului american (...) de dialog pe această temă cu autorităţile române".

 

 

 

Republicanul McCain, din statul Arizona, care a publicat scrisoarea pe pagina sa de internet www.mccain.senate.gov, este preşedintele Comisiei pentru forţele armate a Senatului SUA şi fost candidat la preşedinţia Statelor Unite. Colegul său, democratul Murphy, din Connecticut, este membru al Comisiei senatoriale pentru relaţii externe.

 

 

 

Context

 

Revocarea forțată a șefei DNA și modificările la legile Justiției, criticate de doi senatori americani 

 

 

Doi senatori americani, unul fiind chiar fostul candidat republican la președinție John McCain, critică dur, într-o scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă, ofensiva coaliției PSD-ALDE împotriva Justiției și eforturile de stopare a luptei anticorupție.

 

 Doi senatori americani, un democrat și un republican, din care unul e fostul candidat republican la președinție John McCain, critică dur, într-o scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă, obținută de G4Media.ro, ofensiva coaliției PSD-ALDE împotriva Justiției și eforturile de stopare a luptei anticorupție. Scrisoarea i-a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă pe 2 august și a fost semnată, alături de senatorul republican John McCain, președinte al comisiei de apărare din Senatul SUA, și de senatorul democrat Cristopher Murphy.

 

 Cei doi oficiali de la Washington critică în primul rând ”forțarea” președintelui Klaus Iohannis de a o demite pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA, dar și modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale. Senatorii americani avertizează că o țară coruptă este o țintă facilă pentru Rusia și o vulnerabilitate pentru NATO, dând în acest sens exemplul Ucrainei.

 

 

 

 

Scrisoarea integrală trimisă Vioricăi Dăncilă:

 

”Vă scriem astăzi pe tema luptei anticorupție aflată în derulare în România. În calitate de susținători puternici ai relației dintre Statele Unite și România, am observat cu regret că președintele Klaus Iohannis a fost recent forțat de o decizie a Curții să o demită pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Știm că procedurile judiciare sunt o problemă internă a României, dar îndemnăm guvernul României să nu facă pași înapoi în lupta importantă împotriva corupției.

 

Modul în care dna. Kovesi a condus Direcția Națională Anticorupție a fost aplaudat în întrega lume, fiind văzut ca o dovadă a angajamentului hotărât luat de România de a lupta împotriva corupției. Revocarea ei, împreună cu reformele judiciare recente și cu modificările aduse Codurilor penale prin care au fost dezincriminate mai multe infracțiuni de corupție, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește dorința guvernului pe care îl conduceți de a condamna infracțiunile financiare și de a-i trage la răspundere pe înalții demnitari responsabili.

 

Îmbunătățirea transparenței și a responsabilității este un imperativ urgent pentru securitatea națională a tuturor membrilor NATO. Experiența Ucrainei este un exemplu al modului în care Rusia profită de mită și de corupție pentru a slăbi guvernele vecine și pentru a le face vulnerabile influenței externe – sau în cazuri extreme, invaziei militare. Rusia și acoliții săi sunt implicați activ în dinamitarea eforturilor noastre comune și în compromiterea reputației democrației cu scopul de a proteja menținerea lui Vladimir Putin la putere. Statele aliate trebuie să fie acorde o atenție deosebită acestor amenințări și, totodată, să-și consolideze integritatea instituțiilor.

 

România a făcut un progres extraordinar după ieșirea din perioada comunistă. Nicio democrație nu este perfectă, dar eforturile concrete depuse pentru eradicarea corupției ne-au asigurat că România era pe o traiectorie pozitivă. Recentele proteste anticorupție la care au participat mii de tineri din România au demonstrat că ei așteaptă ca acest progres să continue.

 

Apreciem promisiunea dumneavoastră personală de a veni în întâmpinarea acestor aspirații și așteptăm să vedem cum guvernul dumneavoastră intenționează să revigoreze lupta anticorupție”.

 

(traducere G4Media.ro)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22