Pe aceeași temă
Meleșcanu a găsit soluția. El a făcut referire la propunerea privind înființarea unei agenții autonome în subordinea parlamentului care să intercepteze ”orice convorbiri telefonice sau de alta natură", a spus el citat de ziare.com. Adică în subordinea lui Dragnea și Tăriceanu, ultimul fiind și șeful său de partid.. Teza este una extrem de periculoasă și a fost relansată recent de Tăriceanu, sub pretextele deja binecunoscute, declanșate de dosarul său penal.
Amintim că Dragnea este condamnat penal de Curtea Supremă și judecat în alt dosar iar Tăriceanu este trimis în judecată, motiv pentru care s-a plâns de interceptări ilegale. Și a făcut-o la televiziunea fostului pușcăriaș Dan Voiculescu.
In opinia lui Meleșcanu, protocolul facut public aduce la lumina practici care "contravin statutului de drept".
Prezent intr-o conferinta de presa la ALDE Arad, secretarul general al formatiunii, Teodor Melescanu, a comentat, vineri, desecretizarea protocolului SRI cu Parchetul General, aratand ca "procesul declansat, care nu mai poate fi oprit, aduce la lumina practici si actiuni care contravin in mod flagrant statului de drept si oricarei tari democratice".
"Toate aceste lucruri (scandalurile din Justitie - n.r.) care se intampla reprezinta de fapt si o presiune foarte mare asupra Parlamentului pentru revederea cadrului juridic de functionare a institutiilor de forta, inclusiv pe tema speciala, o propunere care e din 2004 a liberalilor cu privire la infiintarea unei agentii specializate autonome sub autoritatea Parlamentului care sa poata sa intercepteze orice convorbiri telefonice sau de alta natura. Deci exista un efect pozitiv prin faptul ca se creeaza o presiune asupra Parlamentului de a veni cat mai rapid cu niste proiecte de legi care sa asigure un cadru legal democratic de functionare a acestor institutii", a spus Melescanu.
- Protocolul SRI-Parchet General,semnat de Coldea și Nițu, prevede ”echipe operative comune”
Protocolul este semnat de Tiberiu Nițu, adjunct al procurorului general, și Florian Coldea, prim adjunctul directorului SRI la vremea aceea, si este aprobat de Laura Codruta Kovesi și George Maior, șefii celor două instituții.
Responsabilitățile SRI:
- Efectuează, în condițiile legii, la cererea Parchetului, activități specifice în vederea obținerii datelor și informațiilor privind pregătirea sau savârșirea unor infracțiuni prevazute la art.2.
- Pune la dispoziția Parchetului date, informații și documente, cu respectarea prevederilor legale referitoare la accesul la informații clasificate, care pot sprijini documentarea cauzelor aflate în lucru. Aceste informații trebuie să cuprindă suficiente elemente de identificare pentru adoptarea unor măsuri specifice și pentru a putea fi valorificate în cadrul urmăririi penale.
- Acordă sprijin pentru completarea informațiilor în cauzele complexe dintre cele prevazute de art.2, aflate pe rolul Parchetului, scop în care desfășoară activități de investigații și supraveghere operativă.
- Acordă sprijin tehnic, prin compartimentele specializate pentru activități necesare punerii în aplicare a prevederilor art. 91 (1) - 91 (5) și art.98 Cod Procedură Penală, care implică utilizarea mijloacelor tehnice specifice.
- Comunică Parchetului, la cerere sau din oficiu, informațiile obținute din derularea activităților operative de realizare a securității naționale, care prezintă relevanța și pot fi valorificate în cadrul procesului penal.
- Informațiile destinate potrivit legii structurilor centrale ale Direcției de lnvestigare a lnfracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție se comunică exclusiv Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
- Efectuează, prin lucrători operativi anume desemnați, activitățile prevăzute in art.224, alin.2 din Codul de Procedura Penala, în cazurile prevazute la art.2.
- La solicitarea scrisă a Parchetului, acordă sprijin tehnic, în condițiile prevăzute de art.91 (1) - 91 (5) din Codul de Procedură Penală, în vederea constatării savârșirii infracțiunilor prevazute în art.2, in condițiile prevăzute de art.465 din Codul de Procedură Penală, în baza unui plan comun de acțiune;
- La solicitarea scrisă a Parchetului, pune la dispoziție, în termen de 15 de zile de la data obținerii, informațiile provenite din bazele de date la care are acces în virtutea protocoalelor încheiate cu alte institutii.
Responsabilitățile Parchetului
- Asigura, prin procurorii specializati, valorificarea informatiilor, datelor, documentelor si materialelor, referitoare Ia initierea/savarsirea de infractiuni, transmise de catre Serviciu, obtinute ca urmare a punerii in aplicare a mandatului, in masura in care cunoasterea acestora este necesara pentru constituirea sau finalizarea unei cauze penale si nu afecteaza derularea activitatilor specifice pentru contracararea amenintarilor Ia adresa securitatii nationale"- articolul 5.
- Pune Ia dispozitia Serviciului, Ia cerere sau din oficiu, date ~i informatii care prin natura lor prezinta interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor amenintari Ia adresa securitatii nationale.
- Pune Ia dispozitia Serviciului, datele si informatiile referitoare Ia implicarea unor cadre militare sau salariati civili ai acestuia In pregatirea sau savar~irea de infractiuni, daca apreciaza ca, prin aceasta, nu se impiedica sau ingreuneaza aflarea adevarului in cauza"- articolul 7.
- Desemneaza, prin Directia de lnvestigare a lnfractiunilor de Criminalitate Organizata ~i Terorism, procurorul in prezenta caruia se executa interventia contraterorista"- articolul 10.