Pe aceeași temă
"Sunt știri false care vin pe diverse canale și este nevoie ca ele să fie contracarate, nu prin cenzură, prin propagandă la rândul nostru, ci prin prezentarea de fapte reale și concrete care pot să dea publicului informația necesară astfel încât să poată judeca atunci când vede că se iese din acest cadru", a precizat Meleșcanu, la Digi24, conform Agerpres.
El a explicat că această structură funcționează în cadrul Departamentului de analiză politică și sinteză al MAE.
"Este în cadrul Departamentului nostru de analiză politică și de sinteză, de prevederea viitorului. Se analizează toate aceste știri false, vectorii care le propagă și se propun răspunsuri din partea noastră sau chiar, înainte de a face răspunsuri, ieșiri din partea noastră cu știri de presă cu informații credibile și adevărate care să poată să contrabalanseze acest tip de atac. Sigur că suntem interesați și de colaborare cu alte centre pentru că este una dintre problemele mari, este unul dintre instrumentele fundamentale ale războiului hibrid din păcate", a menționat Meleșcanu.
El a spus că astfel de informații false vin în special din partea Federației Ruse, dar și din alte direcții. "Vin și din alte direcții, dar pot să spun că Federația rusă excelează în această tehnologie", a adăugat Meleșcanu.
Despre relația cu Rusia
"Relația cu Rusia a fost foarte clar definită de către NATO prin două sintagme: descurajare și dialog. Descurajare înseamnă o prezență în partea estică a continentului european în care au loc, cel puțin din partea Rusiei, o acumulare foarte serioasă de forțe armate și armamente, o prezență care să fie proporțională fără să dea imaginea unui pericol, dar o prezență care să asigure securitatea flancului estic și, în același timp, o politică de dialog pe teme care nu fac obiectul sancțiunilor. Aceasta este și politica noastră: descurajare și dialog", a afirmat Meleșcanu la Digi24.
Întrebat despre declararea de către autoritățile de la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova, Meleșcanu a răspuns: "În loc ca vicepremierul Rogozin să aibă tribuna de pe care își prezenta punctele de vedere pe teritoriul Republicii Moldova, adică în Transnistria, o s-o facă de la Moscova, sau din altă parte. Eu nu cred că el se va schimba ca abordare. Sau cel puțin nu va mai avea o tribună sau cel puțin nu va mai avea posibilitatea să spună aceste lucruri, dându-le o altă greutate și o altă conotație fiind pe teritoriul Republici Moldova".