Pe aceeași temă
”În ceea ce privește pregătirea și organizarea alegerilor din Parlamentul European, (responsabilitatea - n.r.) aceasta revine Biroului Electoral Central. Există și prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe. MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar. Responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligația de sprijin logistic”, a spus Teodor Meleșcanu într-o conferință de presă susținută luni, la București.
Teodor Meleșcanu spune că MAE a transmis o circulară către toate misiunile diplomatice în care le-ar fi întrebat dacă se impune suplimentarea numărului centrelor de vot.
„Am solicitat și tuturor ambasadorilor ca propunerile să țină seama de numărul de români și să obțină de la autorități aprobarea de a deschide noi centre de votare. În peste 400 de secții nu au existat probleme. S-au desfășurat în condiții legale. La mai multe secții au avut loc incidente și, ce este cel mai grav, o parte a cetățenilor nu au (sic!) reușit să voteze”, a spus el.
Ministrul de Externe a reluat și teza responsabilității președintelui Iohannis pentru haosul de la votul din diaspora motivând că organizarea referendumului ar fi prelungit timpul de votare din cauza existenței mai multor buletine de vot.
El spune că ar fi existat și o ”estimare nerealistă de către multe ambasade în legătură cu numărul de participanți la vot. Ambasadele cunosc realitățile și au acces la informații, MAE nu are nici un fel de date legat de comunitățile din străinătate”.
Meleșcanu a mai spus că MAE a cerut biroului electoral să prelungească votarea după ora 21.00, dar instituția a refuzat.
La fel de vinovate sunt pentru Meleșcanu și partidele, pentru că nu și-au desemnat reprezentanți în comisiile electorale, iar o altă problemă a fost cauzată de viteza slabă a internetului în unele țări, care a făcut ca sistemul STS de împiedicare a votului multiplu să funcționeze lent.
Declarațiile au fost făcute în condițiile în care Meleșcanu a prezentat luni premierului Viorica Dăncilă raportul făcut public săptămâna trecută și cerut de Dăncilă după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să-i demită pe ministrul de Externe și pe cel de Interne pentru că zeci de mii de români nu au putut vota la scrutinurile din 26 mai, când a fost organizat votul pentru europarlamentare și pentru referendumul pe justiție.