Pe aceeași temă
"Voi fi preşedinte al Senatului imparţial cu toată lumea. (...) Am crezut că este o chestiune foarte importantă şi necesară. (...) ALDE are garanţia că va fi tratat foarte corect, ca şi toţi ceilalţi (...). Eu am acceptat candidatura şi sper să am numărul de voturi necesare. Oricum, e o situaţie în care Parlamentul va avea un rol foarte important", a declarat Meleșcanu înaintea ședinței Biroului Politic al ALDE.
Meleșcanu a avut o întâlnire marți și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care i-ar fi cerut să renunțe la candidatură, dar senatorul l-a refuzat, spune surse din partid.
Grupul parlamentar al PSD a stabilit luni să îl susțină pe fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu pentru funcția de președinte al Senatului a anunțat Viorica Dăncilă, la finalul întrunirii de luni a senatorilor social-democrați.
„Noi îl susţinem pe domnul Teodor Meleşcanu. (…) Sunt multe opţiuni, s-a votat şi îl susţinem pe domnul Teodor Meleşcanu. Nu puteam să fac propunerea fără a avea o discuţie”, a spus Dăncilă după şedinţa grupului parlamentar al PSD de la Senat, potrivit Agerpres.
La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a avut duminică seară o discuție cu Teodor Meleșcanu însă acesta nu i-a spus nimic despre intenția de a candida la șefia Senatului.
Tăriceanu a reacționat iritat la întrebările presei pe această temă: ”Nu cred că poate cineva să propună o funcție la ALDE fără să discute cu conducerea. Această chestiune ar fi putut să fie făcută, dacă a fost făcută, numai în cadrul unei discuții cu ALDE și asta nu a avut loc. O astfel de propunere nu am ce să o comentez. Am avut aseară o discuție cu dl Meleșcanu în care nu mi-a spus nimic o astfel de intenție… Am discutat cu colegii din PSD care mi-au spus că nu sunt hotărâți în acest moment care ar fi persoana care urmează să fie susținută. Am auzit că sunt mai mulți senatori PSD care își doresc această funcție”.
În actuala configurație a Parlamentului, PSD are 63 se senatori, PNL are 25 de senatori, USR - 13, ALDE- 12, UDMR- 9, iar 8 senatori sunt independenți.
ALDE a anunțat lunea trecută că se retrage de la guvernare și că intră în opoziție dar și că va susține, alături de Pro România, candidatura actorului Mircea Diaconu, fost europarlamentar, la alegerile prezidențiale. La două zile de la anunțul părăsirii alianței cu PSD, ALDE a făcut o alianță electorală cu Pro România pentru susținerea lui Diaconu.
La sfârșitul săptămânii trecute premierul Viorica Dăncilă a spus că unul din vicepreședinții PSD ai Senatului ar putea asigura interimatul și a negat că ar fi discutat cu liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, pentru preluarea șefiei Senatului. Cu toate acestea, Daniel Zamfir a făcut luni o postare pe Facebook în care-și exprima nemulțumirea față de deciziile conducerii ALDE în care a scris și că a fost ofertat pentru acest post și că a avut o discuție cu Viorica Dăncilă, dar că a refuzat postul.
Mai puțin fidel, Meleșcanu a anunțat luni că a acceptat oferta social-democraților de preluare a președinției Senatului la inițiativa Vioricăi Dăncilă, care îi preia la bucată pe parlamentarii ALDE.