Pe aceeași temă
Proiectul provoaca o mica revolutie in politica fiscala: cota de 10% pentru veniturile persoanelor fizice (in loc de 16% acum), mutarea contributiilor in sarcina angajatilor, scaderea numarului de contributii si a valorii lor, impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri la toate firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro, conform HotNews.
Reducerea si simplificarea obligatiilor la CAS ar putea asigura o diminuare anuala a "muncii la negru" de circa 10% si s-ar incasa suplimentar circa 3 miliarde lei, se arata in nota de fundamentare la proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 pentru Codul Fiscal, publicat, joi, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii cu 2 puncte procentuale, concomitent cu masura ca obligatiile privind contributiile sociale (CAS si CASS) sa fie exclusiv ale persoanelor fizice, are un impact nesemnificativ la nivel macroeconomic. Costul fortei de munca nu se majoreaza decat marginal in cazul unor contracte negociate anterior in valoare neta. Ca urmare, competitivitatea firmelor nu va fi afectata. Semnificativ este impactul asupra mediului de afaceri din perspectiva simplificarii administrative, ca urmare a reducerii numarului de contributii sociale si, mai ales, ca urmare a eliminarii unor obligatii ale angajatorului", informeaza MFP.
Ministerul mai spune ca masurile fiscale propuse in domeniul impozitului pe venit au, de asemenea, un impact social semnificativ.
"In primul rand, veniturile si castigurile salariale nete se vor majora, asigurand cresterea puterii de cumparare a lucratorilor, fara o presiune suplimentara asupra costului fortei de munca a angajatorilor. Acoperirea cererii ca urmare a cresterii puterii de cumparare va presupune indirect si locuri de munca noi pentru oferta suplimentara necesara, dar si o intensitate mai mare a muncii, care se va reflecta in venituri mai ridicate. In conditiile unui transfer bugetar catre angajati de circa 13,7 miliarde lei in anul 2018 si a cresterii economice suplimentare, se estimeaza ca este posibil sa se creeze un numar de circa 50.000 locuri de munca", se spune in document.
VEZI Proiectul de modificare a Codului Fiscal
Proiectul a fost discutat in Guvern joi, in prima lectura.
Ionut Misa, ministrul Finantelor, a declarat la inceputul sedintei de Guvern ca modificarile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Nici Guvernul, nici Ministerul Finantelor nu au anuntat un calendar public de discutii cu partenerii sociali si nici data la care preconizeaza adoptarea Ordonantei de Urgenta.
In paralel, Lia Olguta Vasuilescu, ministrul Muncii a anuntat ieri un proiect de Hotarare de Guvern pentru majorarea salariului minim brut la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.