Pe aceeași temă
„O să spun exact ce gândesc şi ce am aflat pe aici. Eu nu cred că se mai poate face nimic şi nu ştiu ce naiba mai negociem, că toată lumea a recunoscut că am îndeplinit toate criteriile tehnice care trebuiau îndeplinite. Eu nu cred că vom fi nici pe ordinea de zi, ţineţi minte ce vă spun”, a mai spus Tudose.
El a precizat că mâine (miercuri – n.r.) se va face ordinea de zi pentru reuniunea JAI şi a arătat că nu crede că România se va afla pe ordinea de zi pentru aderarea la Schengen.
„Va intra Croaţia fluierând şi Bulgaria şi cu noi nici nu vom fi pe ordinea de zi”, a mai afirmat europarlamentarul PSD, el adăugând că „prezenţa noastră pe ordinea de zi va necesita din partea unor state o poziţie argumentată, de ce nu sunt de acord”.
„Ultima dată când m-am uitat pe o hartă nu aveam graniţă cu Austria, poate au ei alte hărţi”, a mai comentat Mihai Tudose, referitor la argumentele invocate de austrieci, legate de problema migrației ilegale în decizia de a nu susţine aderarea României în Schengen.
Tudose a arătat că „sunt alte argumente, de ordin politic, economic, pe care nu le pot pune acele state, public, pe masă”.
„Eu sper că data viitoare, că va fi şi o dată viitoare. Acum, o să ziceţi că fac politică dar principalii vectori, astăzi, când stăm de vorbă, în România sunt preşedintele, premierul, ministrul de Interne, ministrul de Externe. Toţi din familia PNL, din familia de dreapta. Comisia este condusă de dreapta, Parlamentul este condus de dreapta, e familia lor politică”, a spus Tudose, menţionând că ţara care se opune, Austria, este guvernată de asemenea de dreapta.
„Aşteptăm, poate data viitoare, pe preşedinţia spaniolă, prim-ministrul spaniol fiind social-democrat, să avem mai mult succes”, a mai afirmat Tudose.
Atât ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, cât și cancelarul Karl Nehammer au transmis marți noi mesaje tranșante: nu au de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie și vor vota împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Anunțul celor doi oficiali austrieci vine la o zi de la o nouă vizită făcută la Viena de ministrul de Interne, Lucian Bode, în încercarea de a-și convinge omologul să renunțe la refuzul de a primi România în Schengen.
Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre Schengen cu drepturi depline şi se aşteaptă ca toate cele 27 de state membre să dea undă verde, joi, primirii acestora, deși nu există unanimitate.
Reamintim că guvernul olandez a dat vineri undă verde intrării României şi Croaţiei în Schengen, dar și-a menținut împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie. Și Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen.