Pe aceeași temă
Șeful Direcției Generale de Protecție Internă din cadrul MAI a stat aproximativ o oră în sediul Parchetului General, potrivit informațiilor Digi24.
A fost discutat și rolul pe care DGPI îl are în cadrul unor astfel de evenimente – proteste de amploare anunțate: ce fel de informații ar putea strânge direcția și ce fel de date ar putea transmite structurilor care coordonează astfel de acțiuni din teren.
O discuție similară a avut loc și între procurori și noul șef al Jandarmeriei, Cătălin Șindile.
Bădulescu este audiat de procurorii militari la Parchetul General, în calitate de martor, în legătură cu incidentele violente de la protestul diasporei. Ministrul de Interne Carmen Dan spunea că acesta s-a aflat la centrul de comandă din Piața Victoriei în 10 august.
Background
”Măcelarul în alb”, agresor al unui jurnalist, audiat ca martor la Parchetul General : respect foarte mult presa
„Momentan nu am niciun statut. Momentan nu pot să dau declarații, sunt militar”, a spus colonelul Cătălin Răzvan Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, joi, după ce a fost audiat la Parchetul General în cazul intervenției brutale a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august.
Întrebat de jurnalişti dacă a fost justificată intervenţia în forţă a jandarmilor, Paraschiv a răspuns: „Dacă dumneavoastră m-aţi văzut pe mine că sunt agresiv, aveţi perfectă dreptate.”
„Ştiţi că respect foarte mult presa. Nu pot să dau nicio declaraţie pe parcursul anchetei. Avocatul meu va da declarațiile necesare”, a mai spus el, citat de Digi 24.
De asemenea, el a fost întrebat dacă îşi asumă riscul de a răspunde penal. „Din punctul meu de vedere, nu cred”, a mai spus șeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Îmbrăcat în alb și cu o eșarfă la gât, colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, a fost surprins, pe 10 august, de unul dintre fotografii agenției InquamPhotos pe Calea Victoriei, în fața jandarmilor, în timp ce le dădea indicații dintr-o postură asemănătoare unui dirijor. Jandarmii sunt aliniați în fața acestuia și ascultă. Într-un interviu dat pentru Kamikaze, Paraschisv a spus că nu el a fost comandantul acţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, că până în jurul orei 23.00 brigada specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care ”au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile. El mai susţinea că scutierii care au fost suprinşi în imagini bătând oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului nu fac parte din brigada pe care o conduce.
Speranța Clișeru îi contrazice pe Carmen Dan și Cazan: Nu am fost în Piața Victoriei
Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, cea care a semnat ordinul de evacuare a Pieței la protestul din 10 august, a spus miercuri că nu a fost prezentă la miting, deși maiorul care a coordonat intervenția jandarmilor, Laurențiu Cazan, a spus că ei au fost împreună în acea noapte iar ministrul Carmen Dan a confirmat spusele lui Cazan.
„Nu m-am întâlnit (cu ministrul de Interne. n.r.). Nu pot să comentez, v-am spus doar că legea a fost respectată. (…) Nu am dat ordin să fie rănit cineva. (…) S-a respectat legea. Nu am văzut cu ochii mei (violențele de la prostest, n.r.), pentru că nu eram în Piață”, a spus Speranța Cliseru.
Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia jandarmilor la protest, a spus în urmă cu o săptămână că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, s-a aflat în Piaţa Victoriei, care a observat desfăşurarea mitingului, iar ordinul de evacuare a zonei a fost semnat în jurul orei 20:00, atunci când situaţia a „degenerat”.
„În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16:00. (…) Când am văzut că lucrurile încep să degenereze, când tensiunea a crescut, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că, dacă lucrurule vor degenera, dacă nu reuşim să avem un moment când atacurile nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită, am fost la faţa locului tot timpul împreună, am văzut despre ce este vorba, şi s-a luat decizia de a avea un ordin pentru restabilirea ordinii publice. Lucrurile astea au fost în jurul orelor 20:00”, a declarat Laurenţiu Cazan, adjunctul Serviciului de Ordine Publică al Jandarmeriei Capitalei, la TVR1.
Parchetul General: Numărul plângerilor penale împotriva jandarmilor violenți a ajuns la 651
„În urma activităților desfășurate până astăzi, 23 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secției parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestației din Piața Victoriei din București, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 651, fiind efectuate în continuare activități privind identificarea persoanelor care au fost implicate în comiterea violențelor”, transmite Parchetul General, printr-un comunicat de presă.
În urmă cu două zile, procurorii anunțau și că în dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de trei inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice (pentru doi dintre aceștia) și respectiv nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în forma sustragerii unei arme (pentru cel de-al treilea). Cercetările continuă cu inculpații aflați în stare de arest preventiv.
De asemenea, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București erau înregistrate 22 de dosare penale, într-unul dintre acestea fiind începută urmărirea penală in personam, pusă în mișcare acțiunea penală și dispusă, totodată, măsura preventivă a controlului judiciar față de un inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și ultraj. În celelalte 21 de dosare a fost începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii uneia sau unora dintre următoarele infracțiuni: ultraj (17 cauze), lovire sau alte violențe (o cauză), distrugere (o cauză), instigare publică (o cauză), incitare la ură sau discriminare (o cauză), tulburarea ordinii și liniștii publice (o cauză), furt calificat (o cauză) și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase (o cauză).