Pe aceeași temă
Ministerul Apărării Naționale a cerut Parlamentului să aprobe achiziția a două elicoptere militare Airbus H215M cu 150 de milioane de euro, potrivit unei cereri puse pe agenda biroului permanent al Camerei Deputaților.
Potrivit solicitării Armatei către Parlament, achiziția elicopterelor H215M are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, achiziția ar contribui la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.
„Astfel, prin achiziția de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament care vor spori capacitatea de lovire a forțelor proprii și aliate, creând posibilitatea unor reacții rapide și adecvate la potentialele amenințări actuale.
Din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că varianta optimă de realizare a capabilității de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare -ASuW) se asigură cu elicoptere H215M.
Achiziția urmeazǎ a fi inițiată începând cu anul 2022, iar valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 150 milioane Euro, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.
Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, anunțase încă din luna iulie că planul de achiziţie al Armatei Române include submarine franceze Scorpène şi elicoptere franceze. Dîncu a anunţat că a fost semnată o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al apărării în acest sens.
„Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al apărării pentru un viitor proiect şi am început în parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpene şi elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, a declarat Dîncu.
De asemenea, ministrul român al Apărării a declarat că lucrează la un proiect de lege care să prevadă termene mai scurte pentru procedurile de achiziţii publice pentru apărare, mai precizează sursa citată.
Relaţiile militare cu Franţa s-au consolidat în ultimul timp, după ce Franţa s-a angajat să fie naţiunea cadru care înfiinţează un Grup de Luptă NATO la Cincu, Judeţul Braşov, unde sunt deja 500 de militari francezi. Alţi 100 de militari francezi protejează spaţiul aerian de deasupra Dobrogei, cu un sistem anti-aerian Mamba.
Conform datelor publicate de site-ul specializat HelicopterSpecs, prețul unui astfel de elicopter este de 15 – 18 milioane de dolari, scrie G4Media.ro care a cerut explicații Ministerului Apărării pentru a explica diferența între prețul estimat de 75 milioane de euro pe unitate față de prețull de pe piață.
Cât privește achiziția de elicoptere franceze, trebuie amintit că Airbus a deschis o fabrică la Ghimbav încă din 2016 care urma să producă modelul de elicopter H215 și varianta militară H215M. De atunci Airbus așteaptă ca România să contracteze măcar o primă tranșă de cel puțin 16 elicoptere H215M Super Puma, văzute ca urmașele de drept pentru mult mai bătrânele elicoptere IAR 330 PUMA care sunt în uz în dotarea Forțelor Aeriene Române, unele de mai bine de 40 de ani.
În același an, în 2016, MApN anunțase producătorii din piață că e interesată de elicoptere pentru Forțele Terestre, inclusiv modele de atac.