Pe aceeași temă
„Nu se pierde nicio zi de şcoală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele două săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat în aşa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri. Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului şcolar, aşa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 şi aşa cum am anunţat deja public”, a declarat ministrul Educației.
Potrivit acestuia, data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situaţie certă din punct de vedere epidemiologic şi nu supoziţii.
„Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală cu prezenţă fizică între 3 şi 14 ianuarie, pentru gimnaziu şi liceu, respectiv într-o săptămână cu prezenţă fizică, între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar”, a mai declarat ministrul.
Ulterior, ministrul Educației a explicat pentru HotNews.ro că se decalează începutul semestrului al doilea, care urma să înceapă pe 10 ianuarie, cu o săptămână - deci până pe 17 ianuarie - iar săptămâna care se pierde astfel din semestrul al doilea se va recupera în timpul săptămânii „Școala Altfel”, la care se va renunța, adică în perioada 8-14 aprilie.
„Dacă elevilor de gimnaziu și liceu le dai două săptămâni de vacanță în semestrul 1, trebuie să recuperezi două săptămâni în semestrul 1. Acele două săptămâni vor fi 3-14 ianuarie. Și ai încheiat cele 14 săptămâni din semestrul 1. Pentru grădiniță și primar, ai pierdut o singură săptămâna, care va fi suplinită de săptămâna 10-14 ianuarie. Și ai închis și pentru ei semestrul I la 14 săptămâni.
Se poate spune și așa, se decalează începutul semestrului 2. Avem o cerere pe care eu înțeleg să o susțin - să păstrăm datele pentru examenele naționale. Deci avem nevoie de recuperarea unei săptămâni din semestrul doi, pentru a avea 20 de săptămâni din semestrul doi. Singura variantă este aceea de a acorda o săptămână de școală în loc de „Școala Altfel”.
De aceea am spus că două săptămâni de vacanță este maxim ce se poate recupera fără ca elevii să piardă vreo zi de școală. De asta nu am vrut să fie trei săptămâni, ar însemna să duci examenele naționale cu o săptămână în vară.
Iar decizia finală o vom anunța pe 5 noiembrie, pentru că nu are sens să modifici structura anului școlar, să faci un anunț că revii la școală pe 8 noiembrie și să te trezești pe 8 noiembrie că situația epidemiologică nu permite. De asta am spus 5 noiembrie, vineri, și de asta apare și în decizia CNSU, dată la care sunt obligat să dau ordinul de ministru cu modificarea structurii. Pe 5 noiembrie vom avea date certe cu privire la numărul de infectări”, a explicat Cîmpeanu.