Pe aceeași temă
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a intalnit marti, la Londra, cu omologul sau britanic, Philip Hammond. Aceasta este cea de-a doua intalnire pentru sefii diplomatiilor romana si britanica in 2015, ocazie cu care cei doi oficiali au discutat despre principalele subiecte comune – relatiile economice, situatia din Republica Moldova, cooperarea in cadrul NATO si criza din Ucraina.
Cei doi lideri au subliniat necesitatea intaririi relatiilor bazate pe Parteneriatul Strategic pe securitate si aparare.
“Pornind de la această bază solidă, ministrul român de externe a propus valorificarea deplină a potențialului oferit de Parteneriatul Strategic în toate domeniile de cooperare”, transmite MAE intr-un comunicat.
(Aurescu si Hammond, la Londra/Foto: MAE)
Diaspora, contributor net la economia britanica
Bogdan Aurescu a subliniat situatia si potentialul Diasporei romanesti din Marea Britanie, aratand ca “este un contributor net la economia și viaţa socio-culturală a ţării gazdă, fapt dovedit de statistici și de studii riguroase efectuate în Marea Britanie și la nivelul Comisiei Europene”, se mai arata in comunicatul MAE, alaturi de faptul ca “românii din Marea Britanie sunt bine integrați, peste 3 din 4 români fiind angajați (rata de angajare fiind în prezent de 77,7%, mai mare decât cea a cetățenilor britanici)”.
Republica Moldova si NATO
Hammond si Aurescu au exprimat speranta unei evolutii pro-europene a situatiei politice din Republica Moldova.
“În privinţa Republicii Moldova, ambii miniștri au exprimat speranţa că autorităţile de la Chişinău vor continua să depună eforturi consecvente în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi consolidării instituţiilor statului de drept”, mai transmite diplomatia romana.
Evolutiile din Vecinatatea Estica a UE, dar si cooperarea militara romano-britanica in cadrul NATO au reprezentat puncte importante de discutie pe agenda intalnirii, Aurescu subliniind necesitatea mentinerii in vigoare a regimului de sanctiuni impotriva Rusiei, cu potential de noi actiuni in acest sens, daca situatia se agraveaza.
“Şefii celor două diplomaţii au reiterat aprecierea față de nivelul cooperării bilaterale româno-britanice în cadrul NATO, inclusiv în aplicarea Planului de Acţiune al Alianţei privind creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan/RAP), decis la Summitul NATO din Marea Britanie a reprezintă, în continuare, o prioritate pentru România”, mai arata sursa citata.
CITESTE SI: