Pe aceeași temă
„Acest demers al ministerului a fost primit de către societatea civilă, de studenți și de mediu academic, inclusiv de profesori, a fost primit într-un mod critic. Audierea ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, la următoarea comisie, posibil marți. A fost un vot in unanimitate de a-l audia pe ministrul Educatiei. Sunt foarte multi colegi care considera ca decizia ministerului este gresita, indiferent de spectrul politic din care fac parte", a declarat deputatul PNL Sorin Moldovan, membru al comisiei si cel care a initiat demersul.
El a tinut sa mentioneze ca printre cele opt universitati afectate de decizia Ministerului Educatiei se numara si Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, unitate de invatamant superior care va pierde, a spus Moldovan, 277 de locuri.
"Intamplator sau nu, printre ele (cele opt universitati - n.red.) se numara si cele care nu au semnat pentru sustinerea ministrului la momentul numirii sale la Educatie", a subliniat Moldovan.
De asemenea, cu această ocazie, urmează și abordarea unui alt subiect: organizarea bacalaureatului din acest an.
"S-a ridicat aceasta problema in comisie ca pe langa scandalul acesta cu universitatile sa fie audiat ministrul si pe problematica de la bacalaureat, organizarea bacalaureatului de anul acesta. Deocamdata, cam astea au fost solicitarile, insa, principala solicitare de audiere a fost legata de acest subiect cu alocarea locurilor bugetate in anul universitar 2018-2019", a precizat Moldovan.
Studenții și profesorii care au protestat marți în fața Ministerului Educației spun că își vor continua protestele și că cer transparență din partea ministrului Valentin Popa.
„I-am solicitat public sa puna pe site-ul ministerului datele pe baza carora a creat alocarile si a taiat locurile de la cele mai importante universitati. Domnul ministru a refuzat si a spus ca sunt datele dansului si ca nu este obligat sa ni le transmita. La acest moment, nu putem sa verificam calculele facute de domnul ministru, nu putem sa spunem daca sunt corecte sau nu. L-am mai intrebat daca are disponibilitatea de a reveni asupra deciziei de a taia respectivele locuri. Dansul a spus ca au fost foarte bine fundamentate si ca ii pare rau ca nu a mers si mai departe. (...) Atitudinea dansului nu a fost cea pe care o asteptam", a declarat Claudiu Craciun, lector in cadrul SNSPA, dupa intalnirea cu ministrul Educatiei.
"Mai trebuie sa mergem si la ore. Pentru ca daca nu mergem la ore dupa aceea domnul ministru va spune ca nu ne facem treaba si ne va taia din finantari. Deci, vom merge la ore, este o modalitate de a protesta si aceasta si vom continua apelul nostru catre studenti, catre organizatii studentesti, catre sindicate, catre colegi pur si simplu sa nu accepte aceste decizii din pix care nu au nicio logica in afara de preferintele domnului ministru. (...) Am cerut transparenta.
Daca dansul spune ca exista o metodologie obiectiva, criterii clare de alocare, trebuie sa le vedem si noi. Am solicitat sa nu mearga impotriva unor universitati si programe care sunt de succes si sunt cautate si pregatesc studenti foarte buni", a afirmat el.
Aproximativ 30 de studenti si profesori au protestat marti in fata Ministerului Educatiei Nationale, principala nemultumire fiind legata de modul de alocare a cifrelor de scolarizare pentru institutiile de invatamant superior pentru anul universitar 2018 - 2019.