Pe aceeași temă
Conform Digi 24, ministrul a primit raportul grupului de lucru pentru clarificarea cadrului institutional si normativ privind controlul calitatii tezelor de doctorat si aspectele de etica a cercetarii stiintifice. Pe baza acestui raport ministrul va lua deciziile care se impun în cazul doctoratului.
"Sunt foarte bucuros, comisia si-a incheiat ieri activitatea, are un raport excelent prin care imi recomanda transformarile legilsative necesare. O problema de sistem a necesitat o abordare de sistem, saptamana ce urmeaza voi anunta toate transformarile propuse. Comisia a avut doar mandatul de a-mi face recomandarile legate de cadrul administrativ si constitutional.
Vom face modificarile necesare pentru recapatarea increderii in sistemul de doctorat din Romania. In cadrul institutional si normativ ce va fi stabilit vor fi tratate toate situatiile indiferent de pozitia sociala. Se ia in considerare de exemplu ca demnitarii, cat sunt demnitari, sa se abtina sa se inscrie la doctorat sau sa sustina doctorat", a spus Adrian Curaj.
Ministrul a declarat că universităţile vor fi responsabile în privinţa verificarii suspiciunilor de plagiat: "Institutiile de invatamant superior si Academia Romana vor avea responsabilitatea analizarii tuturor situatiilor. Deja am introdus in contractul de finantare a universitatilor din Romania ca pana la sfarsitul semestrului sa isi evalueze scolile doctorale. Voi genera si voi lasa mostenire un sistem care va restabili increderea in sistemul doctoral din Romania", a mai spus ministrul Educatiei, conform ziare.com
Intrebat daca nu se teme ca nu va avea sprijin politic, Curaj a spus ca nu crede acest lucru: "Nu are nimic legat cu sprijinul politic, am tot sprijinul, sigur se vor aproba, dar conteaza sa se puna in practica. Universitatile vor trebui sa dovedeasca ca sunt institutii de prestigiu", a mai spus ministrul, precizand ca, daca institutiile de invatamant nu vor lua masurile necesare, "sunt prevazute mecanisme in care se poate apela la o instanta superioara - experti romani si straini care vor analiza situatie cu situatie si vor face recomandari inapoi universitatii".
Rectorul Universităţii din Bucureşti: Vom retrage titlurile de doctor, daca va exista un cadru legislativ care sa permita acest lucru
Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat acum cateva saptamani pentru „Adevărul“, că dacă vor avea cadrul legislativ care să permită asta, atunci vor începe procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile de plagiat dovedite prin analiza oficială a Comisiei de Etică din cadrul universităţii.
„De îndată ce legea ne va permite, vom demara procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile tezelor fraudate. În momentul de faţă avem o analiză oficială a Comisiei de Etică în cazul tezei de doctorat („Curtea Penală Internaţională“) a lui Victor Ponta. În cazul suspiciunilor de plagiat a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, nu avem o analiză oficială, doar o analiză realizată în nume personal a preşedintelui Comisiei de Etică, Marian Popescu. Când vom şti ce ne va permite legea, vom realiza şi o analiză oficială. Practic, când va exista acest act normativ care ne va permite să facem asta, atunci vom face toate demersurile necesare pentru a retrage titlurile de doctor în cazurile dovedite de plagiat, însă mai întâi să vedem cum arată aceste reguli“, a spus rectorul Mircea Dumitru, pentru Adevărul.
Conform informaţiilor apărute în presă în ultimele luni, există suspiciuni de plagiat în cazul lucrărilor de doctorat scrise de fostul prim-ministru Victor Ponta, de fostul vicepremier Gabriel Oprea şi de actual ministru de Interne, Petre Tobă. Suspecte de plagiat sunt de asemenea mai multe teze coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii.