Ministrul Energiei, avertisment dur pentru șefii companiilor de stat cu pierderi

Iulian Popescu | 06.02.2016

Într-o postare pe Facebook făcută chiar în timpul ședinței informale pe care membrii Cabinetului Cioloș o au sâmbătă la Vila Lac 1, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, îi amenință pe șefii companiilor de stat cu pierderi că ei sunt primii care trebuie să renunțe la avantaje, nu salariații.

Pe aceeași temă

 

"În întreprinderile care trec prin perioade dificile (insolvență, pierderi financiare mari), primii care trebuie să-și reducă salariile, să renunțe la avantaje financiare, sunt directorii și consilierii acestora.

Ne-am obișnuit să încărcăm schemele de conducere cu adjuncți și consilieri.

Celor care se concentrează să-și aprobe cumparare de mașini scumpe, sponsorizări fără rost în timp ce întreprinderea trimite oameni în șomaj, le atrag atenția că așa ceva nu vom tolera", scrie Victor Grigorescu pe Facebook.

 

Avertismentul vine probabil ca urmare a prezentării în presă a unor rapoarte realizate anii trecuți de Corpul de control al prim-ministrului, rapoarte care constatau cheltuieli uriașe cu primele și sporurile acordate în companiile Transelectrica și Transgaz, aflate în subordinea Ministerului Energiei.

Situația cheltuielilor de la aceste societăți de stat, chiar dacă ele nu sunt în pierdere, a revoltat opinia publică.

 

În ultimul timp s-a discutat foarte mult despre situația RAAN, producătorul de apă grea, care era în insolvență din 2013 și la care instanța a aprobat săptămâna trecută intrarea în faliment, precum și despre situația de la CE Hunedoara, care a intrat anul acesta în insolvență.

 

Peste 300 de milioane de lei, sporuri pentru angajații Transelectrica

 

Peste 300 de milioane de lei în sporuri, indemnizații și alte beneficii s-au dus către angajații Transelectrica în perioada 2009-2013.

 

Compania a încheiat în perioada menționată mai multe contracte care ridică suspiciuni, iar angajații au beneficiat de sporuri de peste 300 de milioane de lei, relevă un raport al Corpului de Control al premierului, fapt ce a determinat sesizarea organelor de urmărire penală.

 

O problemă a fost depistată la achiziționarea sistemului informatic al Dispecerului Energetic Național. Sistemul a fost achiziționat cu peste șapte milioane de lei fără TVA și a fost utilizat începând cu 1 Septembrie 2012.

 

Controlul a constatat că sistemul are deficiențe, în sensul că nu identifica operațiunile de tranzit de energie electrică și nu permite participanților la piața de energie să notifice operațiunile de tranzit la Dispeceratul Energetic Național, în ciuda faptului că aceasta era o cerință prevăzută în specificațiile tehnice. Notificările sunt trimite în continuare prin e-mail, arată Hot News.

 

Corpul de Control a depistat nereguli și în ce privește declararea tranzacțiilor transfrontaliere cu energie electric la Dispecerul Energetic Național. Verificările au scos la iveală și că reprezentanți Transelectrica și-au exercitat atribuțiile cu deficiențe în ce privește verificarea și confirmarea tranzacțiilor transfrontaliere. Prejudiciul estimat în acest caz trece de două milioane de lei.

 

Controlul a sesizat și un exces în ce privește sporurile, indemnizațiile și beneficiile acordate personalului societății între 2009 și 2013. E vorba de 20 de sporuri și indemnizații, 23 de adaosuri și alte beneficii, suma totală alocată în acest sens fiind de aproape 312 milioane de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22