Ministrul Justiției, despre cartile scrise in inchisori: Subminează politica penală a statului

Vlad Toma | 29.01.2016

Ministrul Justiției Raluca Prună, a declarat aseara, la Digi24 că numărul cărţilor scrise în închisoare creşte pe zi ce trece, între 31 decembrie şi 7 ianuarie ajungând de la 45 la 103 cărţi.

Pe aceeași temă

 

Ministrul consideră că, dacă nu blochează acest fenomen, statul român își va submina politica penală, deoarece eliberează deţinuţii din închisoare cu 30 de zile mai devreme pentru lucrări aşa-zis știinţifice. Ministrul Justiției crede ca astfel este discriminată munca fizică, pentru că în acest caz este acordată o zi liberă la patru muncite.

 

Avem o decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care descrie în detaliu procedura prin care o persoană condamnată poate să scrie o lucrare științifică. Am spus că deja, procedura așa cum există, prevede ca la cerere să se anexeze o recomandare scrisă de la un profesor universitar sau un conferențiar. Și mai există o condiție de recunoaștere a lucrării ca fiind una științifică: ca lucrarea să fie publicată într-o revistă științifică recunoscută de Colegiul Național al Cercetării Științifice în Învățământul Superior, sau lucrarea să fie publicată la o editură recunoscută de către același Colegiu sau comunicarea științifică să fie susținută la o conferință națională sau internațională și publicată în analele acelei manifestări științifice”, a explicat ministrul Justiției, conform Digi24.

 

Raluca Prună a mai spus că „la nivelul anului 2015 avem 350 de lucrări, aproximativ”: „La 31 decembrie 2015 nu se știa magnitudinea acestui fenomen. Avem acum sub semnătura directorului ANP o listă de în jur de 350 de lucrări. Eu nu pot să spun că niciuna nu este științifică. Eu pot numai să constat că, având o procedură extrem de laborioasă, rezultatul este acesta”, a punctat ea.

 

Ceea ce s-a lucrat într-un grup de lucru de șapte luni, este adevărat și faptul că regulamentul de aplicare a legii trebuia să fie adoptat în octombrie 2014, noi suntem numai în februarie 2016 și acest regulament nu există. Au propus aceeași procedură, numai că au ridicat controlul caracterului științific de la nivel de profesor la nivel de catedră și au mai introdus, odată ce lucrarea a fost elaborată, un fel de atestare din partea unei autorități naționale pentru cercetare științifică. Eu cred că nu oprește abuzul și, în al doilea rând, Ministerul Educației nu a fost consultat. Având în vedere autonomia universitară, trebuie să consultăm și universitățile și să vedem dacă sunt de acord să se ocupe de atestarea caracterului științific al unor colecții de scriituri care înfloresc la acest moment în sistemul penitenciar”, a declarat Raluca Prună.

 

Avem o procedură care, cu toate acestea, a făcut posibil rezultatul celor 350 de cărți. Nu consider că ridicarea ștachetei la o catedră sau la nivelul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică va garanta un rezultat altul decât cel pe care îl avem”, a punctat ea.

 

Între momentul 31 decembrie 2015 - când eu am făcut publică prima listă cu lucrări științifice - am cerut atunci numărul de lucrări în curs de elaborare. La momentul 31 decembrie 2015 am sub semnătura directorului general de la ANP cifra 45 de lucrări în pregătire, la data de 7 ianuarie 2016 am – tot sub semnătura directorului general al ANP – o altă cifră: 103. Vă mărturisesc că n-am mai îndrăznit să mai cer o altă cifră la acest moment. Dublarea și ceva a acestui număr arată un caracter de urgență, că fenomenul este scăpat de sub control și că acest lucru cere o acțiune fermă din partea statului român, a Ministerului Justiției, pentru că altfel subminăm politica penală a statului român. Îi condamnăm pe oameni în baza unei legi, în fața unui judecător, să execute o pedeapsă și apoi găsim o modalitate prin care aceste persoane nu-și execută pedeapsa”, a spus ministrul Justiției la Digi24.

 

Plenul CSM a respins ieri abrogarea articolului care permitea detinutilor sa obţină o reducere a pedepsei dacă scriau carti în închisoare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22