Ministrul Justitie, ironii la adresa doctorului Ponta: Transpunem confiscarea extinsa

Vlad Toma | 25.05.2016

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a respins recentele critici ale fostului premier Victor Ponta legate de presupusa intarziere a transpunerii Directivei Europene privind dreptul la un proces echitabil.

Pe aceeași temă

 

Raluca Pruna arata ca termenul de transpunere a acestei directive este 1 aprilie 2018 si ca exista alte directive europene care trebuie transpuse pana la acea data:

 

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii in drept știu deja: termenul general de transpunere in dreptul intern al unei directive este de regula 2 ani (uneori chiar 3 ani).

 

Romania nu are chiar un track record impecabil in materia asta (adesea din vina nemijlocita a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 Directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de ... 6 ani.

 

Mi se reproșează, pe fundal politic si electoral, ca ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018 (nu e gluma;-)

 

Inainte de 1 Aprilie 2018, echipa din Ministerul Justitiei lucreaza pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice:

 

o Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE. Termen: 4 octombrie 2016

 

o Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016

 

o Directiva 2014/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind ordinul european de anchetă în materie penală. Termen: 22 mai 2017

 

Va asigur ca, împreuna cu echipa din Ministerul Justitiei, depun toate eforturile pentru ca aceste 3 directive să fie transpuse în legislația internă fără întârzieri. Încep in ordinea de pe tricou, cu directiva 2014/42/EU, a confiscării extinse;-) Si contez pe ajutorul neașteptat al celor convertiți recent.

 

Exista vreme pentru toate, spun numai sa luam directivele pe rand, nu peste rand. Restul e campanie electorală..."

 

***

 

Fostul premier Ponta a criticat zilele trecute ordonanta de urgenta data de Guvernul Ciolos prin care mai multe articole din Codul penal și din Codul de procedură penală erau puse in acord cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale si cu anumite acte normative ale UE

 

Ponta considera ca "doar APADOR CH si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu au avut curajul sa critice public neconstitutionala si abuziva Ordonanta de Urgenta a Guvernului "LUI" prin care s-au modificat pe sest zeci de articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala"

 

Ponta mentiona atunci adoptarea, in 10 Februarie 2016, a Directivei Europene privind "dreptul la un proces echitabil - noi reguli privind garantarea prezumtiei de nevinovatie" care prevedea "OBLIGATIA pentru tarile membre UE de a modifica legislatia penala si de procedura penala astfel incat sa se asigure : 


1. Interdictia pentru autoritatile publice sa faca referiri la vinovatia unei persoane inainte de a se fi pronuntat un judecator
2. Obligatia pentru procuror de a demonstra si proba vinovatia unei persoane ( nu a acesteia de a-si demonstra nevinovatia!!!). 
3. Dreptul persoanei acuzate de a nu face declaratii
4. Dreptul oricarei persoane de nu fi judecat in lipsa
"

 

Ponta a criticat-o de asemenea pe Raluca Pruna, ministrul Justitiei, in termeni nu tocmai politicosi, pentru ca nu a propus implementarea acestei directive europene. Fostul premier a anuntat ca va lucra impreuna cu parlamentarii juristi si cu Presedintele Senatului sa prezinte ca proiect de lege noua Directiva Europeana.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22