Pe aceeași temă
Ministrul a explicat ca seful Administratiei Penitenciarelor a fost evaluat de fostul ministru al Justitiei cu calificativul "exceptional", dar ea il considera foarte slab si i-a cerut demisia, transmite Hotnews.
Raluca Pruna a mai spus ca suspendarea prevederii pe baza careia detinutii isi scadeau din pedeapsa pe baza scrierii de carti are "acelasi efect" cu o eventuala abrogare: "Am pus capat acestei hemoragii de lucrari stiintifice in inchisoare".
"Eu am finalizat evaluarea sefului ANP. Accept ca am gresit, pentru ca m-am grabit. Pot sa va spun ca predecesorul meu a considerat ca, pana in noiembrie, activitatea la ANP a fost exceptionala. S-a dat calificativul exceptional, e irelevant ce spun eu. I-am cerut demisia de acum o luna si domnul spune ca nu intelege sa isi dea demisia", a declarat joi dimineata Raluca Pruna.
Zilele trecute, ministrul Justitiei, a explicat, într-un interviu pentru revista 22, care este situaţia legala a cartilor scrise in inchisori: "Aș dori să precizez că prevederea există în dreptul român din 1969 și beneficiul pe care îl dădea legea s-a păstrat în varii forme până la legea din 2013. În legea din 2006, beneficiul era de o zi liberă la două zile de scris. În proiectul pentru legea din 2013, forma care a plecat din guvern a restrâns beneficiul la 20 de zile pentru lucrări științifice scrise, indiferent că era vorba de 100 de lucrări sau de una singură. Proiectul de lege a fost modificat în parlament și beneficiul a crescut de la 20 de zile la 30 de zile și nu pentru lucrări științifice, ci pentru fiecare lucrare științifică. Doresc să precizez că amendamentul a fost votat în comisia de specialitate cu unanimitate de voturi. Am cerut lista tuturor acestor cărți, am fost uluită să văd câte sunt. Între momentul în care am vorbit prima dată public despre această listă și momentul în care am ieșit ulterior în conferința de presă, am primit seturi diferite de cifre de la Administrația Națională a Penitenciarelor, lucru care mă convinge și mai tare de faptul că am dreptate. Nu avem cifre exacte și s-au scris sute de astfel de lucrări științifice. Nu intru în discuție despre cum decidem caracterul științific al unei lucrări. Fapt este că fenomenul e scăpat de sub control și cred că datoria mea, ca ministru al Justiției, e să abrog dispoziția. Sigur, nimic nu exclude ca ordonanța de urgență să fie modificată în parlament."
Intrebata in acelasi interviu cum îi va trage la răspundere pe factorii de decizie din ANP, in primul rând pe director, care au permis existenţa acestui fenomen al cartilor scrise in inchisori, Raluca Prună a spus : "In ianuarie are loc această evaluare și cred că și poziționarea mea publică de până acum anunță decizia pe care o voi lua, în concordanță cu ce s-a întâmplat. În afară de asta, un control administrativ efectuat de Corpul de Control al primului ministru și o investigație făcută de procurori. Acest fenomen „cultural“ în sistemul penitenciar nu se putea întâmpla fără o culpă managerială gravă și fără complicități nenumărate."
La sfarsitul lunii trecute ministrul a declarat ca, dacă nu blochează acest fenomen, statul român își va submina politica penală, deoarece eliberează deţinuţii din închisoare cu 30 de zile mai devreme pentru lucrări aşa-zis știinţifice. Ministrul Justiției crede ca astfel este discriminată munca fizică, pentru că în acest caz este acordată o zi liberă la patru muncite.
Guvernul a decis ieri să suspende până în toamnă aplicarea prevederii legale prin care deținuții puteau primi reduceri de pedeapsă contra unor lucrări redactate. Inițial, ministrul Justiției a cerut abrogarea legii.
Conform purtătorului de cuvânt al Executivului, decizia suspendării a fost luată în concordanță cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care nu a fost de acord cu abrogarea legii, așa cu ceruse ministrul Justiției. Dan Suciu a precizat că ordonanța privind suspendarea nu e retroactivă, potrivit Digi24.
CSM a respins abrogarea articolului
La finalul lunii trecute, conducerea CSM anunța că se opune abrogării articolului de lege care face posibilă scăderea zilelor de închisoare pe baza realizării de lucrări științifice.
Plenul CSM a respins in cele din urma abrogarea articolului care permitea detinutilor sa obţină o reducere a pedepsei dacă scriau carti în închisoare. CSM a decis, cu noua voturi pentru si opt impotriva, sa-si insuseasca punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios, in sensul crearii unor criterii obiective, echitabile si transparente in ceea ce priveste stabilirea caracterului stiintific al lucrarilor elaborate si publicate, precum si al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrarilor.
Conducerea CSM consideră că abrogarea ar da naştere unei discriminări între cei care fac munci fizice şi cei care fac munci intelectuale si au cerut o modificare a articolului, nu abrogarea acestuia. "Noi am analizat în Comisia 1 tot ceea ce au însemnat discuţiile din spaţiul public, care par a fi negreşit justificate, şi s-a ajuns la concluzia că în ce priveşte condiţiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări ştiinţifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului ştiinţific al lucrării trebuie foarte bine stabilită (...). Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia (...) de un câştig ", a spus Adrian Bodea, fost şef CSM, şeful comisiei de legislaţie din CSM.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat aceasta hotarare a CSM.
Ministrul Justiției cere abrogarea
La jumătatea lunii ianuarie, ministrul Justitiei a cerut abrogarea legii care permite detinutilor sa scrie carti contra unei reduceri a pedepsei.
Anuntul ministrului Raluca Pruna venea la scurt timp dupa ce DNA s-a autosesizat in privinta detinutilor “scriitori” din inchisori. Ministrul spunea atunci că va promova o Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea legii avute in vedere.
Ministrul Pruna avea in vedere articolul care le permite detinutilor care scriu carti stiintifice sa primeasca o reducere de pedeapsa de 30 de zile pentru fiecare carte scrisa. “Fenomenul a scapat de sub control”, a spus Raluca Pruna.
"Tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, propun Guvernului ca printr-o OUG care sa fie promovata in prima sedinta din februarie cer abrogarea acestei dispozitii", a declarat ministrul, in cadrul unei conferinte de presa.
Cazul, in atentia DNA
DNA a anuntat recent că s-a sesizat din oficiu în privinţa suspiciunilor de favorizare a făptuitorului existente în cazul cartilor scrise în inchisori de mai multe persoane condamnate pentru coruptie. Procurorii vor ancheta toate partile implicate in acest proces, de la penitenciare, la edituri si la profesorii universitari care au dat recomandari pentru aceste carti.