Ministrul Tudorel Toader acuză DNA de derapaje și amenință cu monitorizare permanentă

Dora Vulcan | 29.03.2017

Deși a decis că nu-i va revoca, în urma evaluării pe care le-a făcut-o celor doi procurori șefi al DNA și Parchetului General, ministrul Justiției Tudorel Toader a decis continuarea monitorizării lor, pentru a da mai multă ”consistență” articolului 132 din Constituție.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

raportul ministrului de Justiție, AICI

 

 

 

Consideram oportuna necesitatea instituirii unei atente monitorizari, a unei obligatii de raportare a activitatii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ, o autoritate pe care trebuie sa o exercite ministrul Justitiei, fara ingerinte in activitatea procurorului de a da solutii, pentru a identifica modul in care procurorii inteleg sa respecte limitele de competențe. Aceasta monitorizare se va exercita ca un mecanism care sa dea eficienta, consistenta prevederilor art 132 din Constitutie, de exercitare a autoritatii ministrului Justitiei asupra procurorilor, a spus miercuri ministrul de Justiției Tudorel Toader înainte de a anunța decizia de a nu-i revoca pe procurorul general Augustin Lazăr și pe procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi.

 

 

 

În luarea deciziei Toader a ținut cont de ”informarile punctuale”  care ”releva derapaje institutionale in sensul unor actiuni cel putin exagerate din partea DNA, derapaje care au produs reactii negative in media si la opinia publica” .

 

 

 

”Din perspectiva derapajelor, DNA nu poate functiona decat in acord cu rigorile statului de drept. Derapajele institutionale nu pot fi justificate prin invocarea combaterii coruptiei, pentru ca nu avem o ierarhie e valorilor, pentru ca in numele apararii unei valori nu iti e permis sa incalci o alta valoare”, a mai spus Toader.

 

 

 

 

 

Pasajele din raport în care se face referire la amenințarea ministrului:

 

 

  • Ceea ce consideram insa oportun, in spiritul exigentelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizari / obligatii de raportare a activitatii acestei institutii, pentru identificarea modului in care, pe viitor, prin reprezentantii sai, intelege sa respecte limitele legale de competenta si sa evite transformarea actiunilor anticoruptie intr-un pericol pentru buna functionare a democratiei si pentru respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.

 

 

  • Consideram ca o astfel de masura nu trebuie si nu poate fi calificata drept o incercare de stirbire a independentei DNA, ci ca un mecanism care ar da consistenta prevederilor art. 132 alin 1 din Constitutie, de exercitare a autoritatii ministrului Justitiei asupra procurorilor, in acord si cu prevederile legale ale art. 69 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

 

 

  • Rezultatele negative pe linia acestei raportari pot repune in discutie in viitor, in raport de faptele constatate, oportunitatea revocarii conducatorilor institutiilor vizate ori a altor masuri institutionale, in conformitate cu Constitutia si legea.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22