Min.Justiției spune că are dreptul să verifice eficiența procurorilor, nu spune și cum

Dora Vulcan | 13.03.2017

Ministrul Justiției Tudorel Toader revine și insistă asupra prerogativelor sale care-i permit să-i verifice pe șefa DNA Codruța Kovesi și pe procurorul general Augustin Lazăr sub pretextul verificării managementului instituțiilor pentru felul în care au administrat ancheta OUG 13.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca pe parcursul urmatoarelor doua saptamani ii va evalua dupa criterii "manageriale si profesionale" pe procurorul general si procurorul sef al DNA, insa cadrul legal actual impune o serie de restrictii, impiedicand imixtiunea politicului in justitie.

 

"Dupa aceasta evaluare sub aspect profesional si managerial voi stabili care este calea, procedura de urmat", a a declarat, luni dimineata, Tudorel Toader.

 

La scurt timp, intr-un punct de vedere oficial, DNA a precizat ca "evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii".

 

Luni dupa amiaza, Ministerul Justitiei a revenit cu un nou comunicat de presa, in care a facut o serie de precizari suplimentare.

 

In comunicatul MJ se reaminteste ca ministrul Justitiei este cel care propune numirea si revocarea procurorului general si a procurorului sef al DNA si se face trimitere la art. 69 din Legea 304/2004 care prevede ca: 

 

 

 

”Ministrul Justiţiei, în calitate de titular al propunerii de numire şi revocare a procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (art. 54 alin. 1 din Legea nr.303/2004), are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurori, conform art. 69 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară:

 

 

Articolul 69 alin (1) Ministrul justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de procurorul- şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ori de ministrul justiţiei.

 

 

 (2) Controlul consta în verificarea eficientei manageriale, a modului în care procurorii îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi în care se desfăşoară raporturile de serviciu cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate.

 

 

(3) Ministrul justiţiei poate să ceara procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficienta a criminalităţii.

 

 

În ceea ce priveşte evaluarea profesională a procurorilor şefi, realizată la trei ani şi finalizată cu acordarea unui calificativ, aceasta se efectuează conform procedurii stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii şi este distinctă de evaluarea ministrului justiţiei vizând eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorii şefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se spune în comunicatul ministrului Justiției.

 

 

Evaluarea procurorilor Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi de catre ministrul Tudorel Toader, dupa ce mai multi politicieni cu dosare penale au cerut inlaturarea lor din functie, aminteste de situatia inregistrata in mai 2007, cand fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu a cerut CSM revocarea din functie a procurorului Doru Tulus, seful sectiei a II-a din DNA si cel care lucrase la dosare in care erau implicate nume grele, printre care Dan Voiculescu si Ilie Morega, amintește ziare.com. Cererea fostului ministru Chiuariu a fost respinsa ferm atunci de intreg corpul magistratilor, care au protestat in bloc, apreciind ca este vorba despre o imixtiune a politicului in justitie.

 

 

 Doi secretari de stat si un consilier al fostului ministru Monica Macovei au renuntat atunci la functii in semn de protest fata de cererea lui Tudor Chiuariu de a-l revoca din functia de sef al sectiei a II-a din cadrul DNA pe procurorul Doru Tulus.    

 

 

Demisionarii erau  secretarul de stat Ion Codescu, directorul Laura Stefan si consilierul Cristi Danilet, din cadrul Ministerului Justitiei. Cei trei au fost numiti in functii de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.  Toti au spus limpede ca si-au dat demisiile in semn de protest fata de situatia creata de cererea de revocare a unui procuror sef din DNA.

 

 

 

In scrisoare prin care isi anunta demisia, Danilet spunea: "am avut impresia ca schimbarea ministrului justitiei e doar o chestiune politica si ca activitatea in MJ poate fi continuata de aparatul tehnic indiferent de cine e ministru. M-am inselat. Intrucat nu vreau ca numele meu sa fie asociat cu epurarea politica din justitie, cu presiuni asupra acesteia, cu incalcarea grava a principiilor de independenta a procurorilor si a judecatorilor, cu instaurarea fricii si instabilitatii printre magistrati, am decis sa ma reintorc la Tribunalul Cluj pentru a-mi continua activitatea ca judecator... independent (…) "Promit insa sa fac parte dintre cei care vor monitoriza acerb activitatea institutiilor create sa administreze justiAAAia (MJ) sau sa apere independenta acesteia (CSM), fara a da curs niciunor forme de influentare a ceea ce suntem cu totii, judecatori si procurori, datori sa facem: sa ne exercitam functia in mod PROFESIONIST, INDEPENDENT SI IMPARTIAL. Iar acestea sunt principii pe care, de la om simplu pana la om de afaceri sau om politic, trebuie intelese, respectate si aparate".

 

 

Trebuie reținut, însă, că solicitarea lui Chiuariu împotriva lui Țuluș fusese făcută în baza unui raport întocmit de CSM, după cum scria Gândul la acea vreme, ceea ce nu este cazul acum. Iar procurorii anume desemnați pentru cercetarea lui Kovesi și Lazăr ar trebui să fie desemnați tocmai de cei doi șefi de Parchete, potrivit chiar a articolului de lege invocat luni de Tudorel Toader. 

 

 

Context

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus duminică la Antena 3 că în zilele următoare va avea discuții cu procurorul general Augustin Lazăr și cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi și că, în cel mult două săptămâni, va lua o decizie, lăsând de înțeles că nu exclude posibilitatea demisiei celor doi după o verificare fundamentată a activității celor doi. 

 

 

 

Intr-un comunicat transmis luni dimineata, Parchetul General precizeaza ca dosarul Ordonantei 13 este in curs si se ancheteaza fapte de sustragere sau distrugere de inscrisuri si fals intelectual, iar "controlul activitatii procurorului este realizat de catre judecatori". Tot luni, procurorul general Augustin Lazăr a spus clar că nu intenționează să-și dea demisia așa cum a sugerat Tudorel Toader duminică seara în interviul de la Antena. 

 

 

 

Tot luni, DNA a precizat ca acest dosar "a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala descrise in cuprinsul denuntului cu care au fost sesizate organele de urmarire penala" si ca cercetarile au fost facute in limitele legii.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22