Pe aceeași temă
Rectorul Universității din București Mircea Dumitru a răspuns marți, într-o conferință de presă acuzațiilor lansate în urmă cu o zi de ministrul Educației, Valentin Popa. Ministrul a declarat luni că există o ”activitate managerială deficitară în anumite universități”, respectiv ”o discrepanță majoră între numărul de studenți înmatriculați și numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani”, dând ca exemplu Universitatea București.
Ping-pong de replici
- Este ilegal ca o universitate să transfere locurile rămase libere la buget către studenții aflați pe locurile cu taxă, avertizează rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru. Afirmația vine la o zi după ce ministrul Valentin Popa a spus că peste de 900 de locuri bugetate nu sunt folosite de Universitate, după ce studenții de pe aceste locuri au abandonat cursurile sau au fost exmatriculați, deși instituția are “destui studenți cu taxă care le-ar putea ocupa”.
- “Este o invitație din partea domnului ministru la a încălca legea”, îi dă replica rectorul Universității București.
- ”În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăți sau între facultăți, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează”, spune la câteva ore după declarațiile rectorului Universității București, ministrul Educației Valentin Popa.
Declarațiile făcute de rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, în conferința de presă de marți (Hotnews.ro):
- Această manipulare a studenților și a opiniei publice este absolut iresponsabilă, pentru că UB a fost acum criticată public pentru faptul că respectă cadrul legal în domeniul educației, adică și legea educației și metodologia admiterii și a înmatriculării studenților.
- Legea este cea care ne cere ca la 1 octombrie să înmatriculăm studenții, iar dacă în timpul anului școlar studenții renunță la studii sau sunt exmatriculați noi trebuie să anunțăm, și este obligație legală, de 2 ori pe an Ministerul Educației.
- Există și o platformă statistică care colectează datele cu privire la învățământul superior și acolo trebuie să arătăm câte dintre aceste locuri sunt eliberate prin retragerea studenților și care sunt banii pe care trebuie să îi trimitem înapoi Ministerului.
- Nu avem dreptul legal ca în timpul anului universitar să redistribuim locurile respective, care rămân libere prin retragerea studenților, la alți studenți sau la alte programe de studiu. Deci e foarte clar: înmatricularea studenților se face pe programe de studiu, iar banii care sunt alocați de la buget sunt bani alocați pentru un student, nu pentru toți studenții care intră în anul respectiv la studii la universitate.
- Deci dacă un student decide să plece de la un program sau este exmatriculat se pierde complet locul acelui student și nu poate fi redistribuit la alte programe, în cadrul aceleiași universități.
- Deci ideea aceasta că noi am returnat 900 de locuri pentru că nu am fost capabili să le redistribuim în timpul anului universitar este o invitație din partea domnului ministru la a încălca legea.
- Este ilegal ca o universitate, în momentul în care a pierdut niște studenți care s-au retras sau au fost exmatriculați în timpul anului de studiu, să pună la dispoziție universității locul și banii aferenți locului care să fie redistribuiți. Noi am respectat cadrul legal. Cu alte cuvinte, am fost certați ieri în public pentru faptul că am respectat legea.
- Sunt alte instituții ale statului care pot să facă o cercetare cu privire la folosirea banilor publici.
- Vom transmite plângerea prealabilă, pentru că problema noastră este una de principiu, nu una conjuncturală. Vrem să știm care sunt regulile, care este algoritmul de calcul, pe baza căror acte normative și, în primul rând, pe baza căror calcule și algoritm de calcul au fost alocați acești bani publici.
După conferința de presă a lui Mircea Dumitru, ministrul Valentin Popa a dat un comunicat de presă în care spune că, ”în baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală”:
”Urmare a informațiilor apărute în presă cu privire la redistribuirea locurilor bugetate în universități, Ministerul Educației Naționale face următoarele precizări:
În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăți sau între facultăți, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează.
Decizia redistribuirii locurilor finanțate de stat se poate lua prin modificarea hotărârii inițiale de repartizare a locurilor bugetate în cadrul Senatului Universității, în baza unei metodologii/proceduri/decizii interne, așa cum reiese din prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011, art. 205, alin.(9), potrivit căruia „statutul de student cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul universitar”, transmite Ministerul Educației într-un comunicat remis presei marți.
Background
- Studenții si profesorii intră în grevă japoneză împotriva deciziei ministrului Educației
"Prin votul unanim al Senatului Universității, s-a decis ca de mâine, 19 aprilie, cadrele didactice și studenții UB vor protesta prin greva japoneză față de decizia Ministerului Educației de a reduce numărul de locuri subvenționate acordate UB", a anunțat miercuri decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Mihai Coman.
Astfel, studentii si profesorii vor purta pe brate banderole albe, iar cursurile se vor tine conform orarului.
Si studentii Universitatii de Vest din Timisoara au intrat in greva japoneza. Studentii spun ca sunt ignorati de catre Ministerul Educatiei, in pofida incercarilor de a atrage atentia asupra repartizarii netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.
"Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT), ca singura organizatie sindical-studenteasca constituita la nivelul Universitatii de Vest din Timisoara, porneste, in spirit de solidaritate cu studentii celorlalte patru universitati din Consortiul Universitaria (Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi), o greva japoneza pentru a-si exprima, inca o data, dezamagirea fata de felul in care universitatilor de elita din Romania le-au fost taiate un numar considerabil de locuri bugetate, ducand la diminuarea bugetului alocat procesului educational si serviciilor dedicate studentilor", se arata intr-un comunicat al studentilor.
De asemenea, studentii de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj au intrat in greva japoneză.
Cadrele didactice din Universitatea București sunt revoltate de afirmația ministrului Educației, Valentin Popa, potrivit căruia la examenul de doctorat de la Universitatea București "poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa încaseze finanțarea corespunzătoare", este deosebit de gravă, insultătoare, inexactă si calomnioasă, atât pentru doctoranzi, cât ți pentru universitate, declaraă Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD), care cere cuvenitele reparatii morale.
Reactia vine dupa ce, ca urmare a presiunilor publice, ministrul Valentin Popa a sustinut luni o declaratie de presa, care ar fi trebuit sa clarifice modalitatea de acordare a locurilor bugetate, netransparenta si puternic contestata de universitatile de elita, carora li s-au taiat drastic fondurile.
Astfel, CSUD contesta cu date statistice oficiale alocarea celor 3.000 de locuri/ granturi de doctorat finantate de la bugetul de stat, precizand, printre altele, ca decizia ministrului Popa "nu corespunde nici vreunui algoritm matematic, nici masurii in care studiile de doctorat desfasurate la Universitatea din Bucuresti in domeniile biologie, chimie, fizica, geografie, geologie, informatica si stiintele mediului (si nu numai) contribuie la progresul cunoasterii din cele 5 domenii pe care MEN le-a retinut ca fiind prioritare".
In al doilea rand, CSUD respinge si acuzatiile conform carora "o parte dintre doctoranzii inmatriculati la Universitatea din Bucuresti nu au finalizat studiile universitare de doctorat in 'termenul maxim de 7 ani'", subliniind ca, potrivit datelor statistice, situatia doctoranzilor care isi sustin tezele "plaseaza Universitatea din Bucuresti printre universitatile performante ale lumii" si atragand atentia ca "este de datoria MEN sa cunoasca legislatia relevanta in vigoare", iar daca nu este de acord cu ea, sa propuna schimbarile pe care le considera necesare.
- Demisia ministrului Popa, cerută de profesori și studenți în fața ministerului Educației
”Studenţi, absolvenţi şi profesori, deopotrivă, protestăm împotriva deciziilor abuzive luate de conducerea actuală a Ministerului Educaţiei!
Conform deciziei acestuia, vor fi retrase un număr semnificativ de burse de nivel universitar, masteral şi doctoral, unor universităţi care au performanţe recunoscute în predare şi cercetare. În schimb, câştigă burse în plus universităţi precum cea din Suceava, care oferă programe de studiu în aceleaşi domenii ca universităţile care au pierdut locuri.
Un număr de aproximativ 1000 studenţi vor fi nevoiţi să îşi plătească studiile masterale şi doctorale, cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universităţi cu programe foarte atractive şi solide - Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Boylai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. Programele de studiu umaniste şi de ştiinţe sociale vor fi cele mai afectate.
În lipsa acestor resurse financiare, universităţile respective riscă să închidă programe, să elimine cursuri şi chiar să renunţe la cadre didactice.
Considerăm aceste decizii abuzive şi arbitrare şi solicităm public revenirea la numărul de burse de anul trecut. Există suspiciunea legitimă că metodologia de acordare a locurilor nu a fost respectată. Ministerul poate încuraja anumite universităţi şi domenii de studiu, dar urmând o procedură clară şi transparentă, ceea ce nu este cazul acum, şi fără să afecteze autonomia universitară şi desfăşurarea programelor curente.
Prin acest abuz de putere, ministrul Valentin Popa se descalifică şi trebuie să îşi dea demisia!
Protestăm de asemenea şi împotriva subfinanţării cronice a învăţământului universitar, politică ce face universităţile complet dependente de alocările locurilor bugetate, oricum puţine şi slab finanţate.
*****
Universităţi care au pierdut cele mai multe locuri faţă de anul trecut:
1. Universitatea din București: pierde 335 de locuri la master şi 59 la doctorat (28 bugetate).
2. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj: pierde 200 de locuri la master şi 42 la doctorat (19 bugetate).
3. SNSPA: pierde 150 de locuri la master şi 8 la doctorat (4 bugetate).
4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași: pierde 139 de locuri la masterat şi 16 la doctorat (5 bugetate).
5. Universitatea de Vest din Timișoara: pierde 32 de locuri la master şi 5 la doctorat (3 bugetate)
Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, al cărei rector suspendat este ministrul Educației, Valentin Popa, primește 595 de locuri la Master, cu 55 mai multe decât anul trecut, iar la Doctorat câștigă 8 locuri bugetate față de anul trecut” - scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Președintele Senatului Universității București, Marian Preda, scrie pe pagina sa de Facebook că protestul este organizat de studenții de la SNSPA: ”(...) studenții din SNSPA protestează în fața MEN. Le dorim succes! În ședința Senatului UB de miercuri vom decide și noi, reprezentanții profesorilor și studenților din UB, pașii următori pentru apărarea Universității în fața asaltului pixurilor ”minerilor academici” din fruntea ministerului”.
- Fost ministru PSD îl contrazice pe Popa: măsurile privind universitățile nu sunt în programul PSD
”Îmi pare rău că ultimele decizii ale Ministerului Educației dar și unele afirmații total deplasate ale Ministrului Valentin POPA au adus sistemul de învâțământ din țara noastră la o stare de tensiune nemaiîntâlnită în ultimii ani. După cum se cunoaște, săptămâna viitoare au fost anunțate mai multe proteste ale studenților și cadrelor didactice universitare, inclusiv în fața Ministerului Educației. Cred că este important să ne aducem aminte că acest lucru nu s-a mai întâmplat de 7-8 ani și cred că încă mai este timp să se evite amplificarea și extinderea protestelor, legitime de altfel.
Îmi este greu să cred că acțiunile Domnului Ministru POPA vor fi susținute de Doamna Prim-ministru Viorica DĂNCILĂ sau de coaliția politică PSD-ALDE, mai ales că aceste măsuri NU sunt prevăzute în Programul de Guvernare și nici în strategia pe care o invocă (Strategia Națională pentru Învățământul Terțiar 2015-2020). De altfel, această strategie a fost elaborată în perioada mandatului meu în Guvern (2012-2014), în colaborare cu Banca Mondială și după consultarea tuturor instituțiilor de învățământ superior din țară.
Cu mai multă înțelepciune, această situație tensionată putea fi evitată! ”, scrie fostul ministru al Educaţiei Remus Pricopie intr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.
- Mircea Dumitru, despre pedepsirea universităților critice cu puterea: triumf al găștilor politice
Rectorul Universităţii Bucureşti se declară stupefiat de decizia ministrului Educaţiei de a tăia din finanţarea universităţilor de prestigiu din ţară în favoarea unora mai mici, fără notorietate.
Universitatea Bucureşti pierde locuri bugetate de stat - Universitatea din Suceava câștigă, de exemplu, pe motiv că cea din Bucuresti nu este credibilă la nivel internaţional. Asta deşi, în fiecare an, cea mai mare universitate din România este prezentă în top 1.000 mondial.
Rectorul Mircea Dumitru vorbeşte despre „triumful mediocrităţii şi al găştilor politice” şi susţine că actualul şef al Educaţiei nu are nicio justificare pentru reducerea locurilor din marile universităţi şi va da ministerul în judecată.
„Multe din aceste locuri care au fost tăiate de la programele de master mai ales la București la Cluj să fie redistribuite la universități care sunt într-o cu totul altă categorie valorică.
Ceea ce contestăm este că actuala decizie a ministrului Educației nu știm să se bazeze pe un argoritm de calcul, ci politic.
Universitățile recompensate se află în organizare politică, care susține în momentul de față tot ce înseamnă guvernarea în România și, nu pot exclude această chestiune, o animozitate foarte pronuntață a domnului profesor Valentin Popa împottiva Universității București”, a spus Mircea Dumitru, rectorul Universității București, pentru recorder.ro.
”S-a văzut în comunicatul emis astăzi de Ministerul Educației în care vorbește, iarăși, aberant că Universitatea din București nu ar trebui să fie clasificată ca universitate de încredere ridicată.
Să ne spună el ce universități ar trebui să fie clasificate.
Să ne spună cu cine dorește să intre în discuție academică, științifică univeristățile din Europa din alte zone ale lumii.
Este vorba despre ipocrizie, despre găști politice, despre acest mod de a corupe instituțiile publice și de a transmite mesaje false publicului, care fie nu cunoaște lucrurile, fie nu are răbdarea să le înțeleagă până la capăt”, a mai spus rectorul Universității București.
„Nu mai am niciun fel de iluzie cu acești oameni. Au mințit, mint și ne vor mai minți mult, cât suntem și noi dispuși să ne lăsăm mințiți, pentru că e și răspunderea celui care se lasă mințit”, a concluzionat fostul ministru el Educației, citat de Digi 24.
Universități care pierd locuri
- Universitatea București - 454
- Universitatea Babeş Bolyai - 271
- Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi - 180
- Universitatea de Vest Timişoara - 47
Universităţi care primesc locuri
- Universitatea Politehnica Bucureşti - 385
- Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava - 110
- Universitatea Transilvania Braşov - 114
- Mircea Dumitru, despre tăierea locurilor la universitățile critice cu puterea: ură și răzbunare
”Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc”, se spune într-un comunicat al Universității București.
Universitatea din Bucureşti (UB) critică modul în care Ministerul Educaţiei a alocat cifrele de şcolarizare aferente anului universitar viitor pentru instituţiile de învăţământ superior membre ale Consorţiului Universitaria și anunță că va acţiona în contencios administrativ, însă reprezentanţii ministerului susţin că sunt neîntemeiate acuzaţiile potrivit cărora repartizarea locurilor/granturilor s-ar fi realizat pe criterii politice.
“Universitatea din Bucureşti va acţiona Ministerul Educaţiei în contencios administrativ, pentru că vrem să aflăm prin ce miracol “criteriile” de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru toamna acestui an au penalizat universităţile din Consorţiu şi le-au recompensat pe aproape toate celelalte”, afirmă reprezentanţii UB într-o scrisoare deschisă. “Cu ură şi cu răzbunare, dl ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl Dragnea şi d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi româneşti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc”, se arată în document.
În opinia acestora, “este lipsită de orice justificare raţională” scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universităţii din Bucureşti pentru anul universitar 2018 - 2019 pe toate cele trei cicluri de studii.
“Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă, suma cu care bugetul Universităţii va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei. Trebuie să le spunem studenţilor noştri, absolvenţi de licenţă sau de master la drept, ştiinţe politice, filosofie, istorie sau litere că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universităţi locale, înfiinţate după 1989, universităţi al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Şi atunci, nu putem decât să le facem o “modestă propunere” studentelor şi studenţilor noştri: din toamnă, să se ducă să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de ştiinţe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îţi trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universităţi de anticameră politică”, se mai arată în scrisoare.
În replică, MEN susţine că sunt neîntemeiate acuzaţiile potrivit cărora repartizarea locurilor/granturilor pentru studiile universitare de licenţă, master şi doctorat, finanţate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 - 2019, s-ar fi realizat pe criterii politice.
“Ministerul Educaţiei Naţionale a urmărit susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, cu respectarea principiului echităţii. Această fundamentare a locurilor repartizate era necesară încă din anul 2014. Astfel, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei Naţionale a fundamentat şi a repartizat preliminar, distinct, locuri/granturi finanţate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licenţă, master şi doctorat, special cu următoarele destinaţii: absolvenţi ai liceelor situate în mediul rural şi locuri destinate formării iniţiale a viitoarelor cadre didactice şi mai ales pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României. Pentru anul universitar 2018 - 2019 au fost alocate, special pentru aceste domenii, 5.000 de locuri în plus faţă de anul 2017 acelor programe de studii care susţin domeniile prioritare, aşa cum sunt ele definite în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 - 2020, respectiv în Strategia Naţională pentru competitivitate 2014-2020: Bioeconomia, Tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor, Spaţiu şi securitate, Energie, Mediu şi schimbări climatice, Eco-nanotehnologii şi materiale avansate, Sănătatea”, se arată într-un comunicat de presă al MEN citat de Agerpres.
Potrivit comunicatului, până în prezent, ministerul făcea recomandarea ca locurile repartizate să fie “alocate de către senatul universitar sau consiliul de administraţie, după caz, la propunerea rectorului, prioritar spre acele domenii care asigură dezvoltarea sustenabilă şi competitivă a societăţii, iar în interiorul domeniului, prioritar, celor mai bine plasate programe în ierarhia calităţii acestora, în conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 - 2020, ale Strategiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2014 - 2020, ale Strategiei Europa 2020 şi ale Strategiei Naţionale pentru Învăţământ Terţiar 2015-2020”.
“Au existat anumite demersuri pentru a suplimenta numărul de locuri bugetate pentru domeniul TIC sau pentru programele care furnizau licenţiaţi în limbi străine, în special pentru a suplini cererea de traducători, dar nu s-a urmărit dacă respectivele locuri au ajuns la programele de studiu cărora le erau destinate. Începând cu anul acesta, MEN nu numai că a alocat preliminar locuri dedicate, dar se va şi asigura ca acestea vor ajunge la domeniile cărora le sunt destinate”, se precizează în comunicat.
Reprezentanţii instituţiei susţin că numeroase studii şi analize - inclusiv cele realizate în cadrul Raportului de audit al performanţei realizat de Curtea de Conturi a României, Raportului privind analiza funcţională a sectorului învăţământului superior realizat de Banca Mondială, cât şi în cadrul proiectului România Educată - ajung la o concluzie comună, şi anume aceea că structura instituţională şi cea a ofertei educaţionale nu sunt corelate cu nevoile pieţei muncii.
“Din aceste studii reiese că peste 56% dintre programele oferite aparţineau ştiinţelor socio-umaniste (sursa ARACIS, 2017). În contextul celor prezentate mai sus, având în vedere alocarea a 8% din locurile la licenţă şi a 12,5% din locurile la programele de studii de master pentru susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, universităţile care nu aveau în portofoliu preponderent astfel de programe au suferit în acest an o uşoară diminuare a locurilor repartizate, deşi această corecţie trebuia să aibă loc încă din anul 2014”, mai precizează MEN.
Comunicatul integral al Universității din București
Despre triumful mediocrității și al găștilor politice
Domnii Valentin Popa si Gigel Paraschiv lovesc din nou!
De data aceasta, și cu binecuvântarea domnului Liviu Dragnea și a d-nei Viorica Dăncilă.
După ce, probabil, domnul Valentin Popa a decis, spre beneficiul public și personal, să stăruie, cu mai mare atenție, asupra “literelor” și nu ne-a mai desfătat, în ultima vreme, cu pronunțări publice, iată că acum trece și la cifre. Te-ai aștepta, nu-i așa, din partea unui distins inginer, care, după cum declară, “nu are întotdeauna toate cuvintele la domnia sa”, ca măcar aici, în domeniul cifrelor, să arate o ireproșabilă rigurozitate.
Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc.
Este lipsită de orice justificare rațională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universității din București pentru anul universitar 2018 - 2019, pe toate cele trei cicluri de studii: licență, cu 60 de locuri mai puțin; master, cu 335 de locuri mai puțin, adică cu 10% mai puțin decât anul trecut; iar la doctorat, poate vă întrebați câte locuri a primit Universitatea? Știm că studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor, poate și de aceea au tăiat din “pixul de demnitar” 59 de locuri, adică 17% față de locurile din anul precedent.
Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei.
Trebuie să le spunem studenților noștri, absolvenți de licență sau de master la drept, științe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universități locale, înființate după 1989, universități al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Și atunci, nu putem decât să le facem o “modestă propunere” studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică.
Este un timp al polemicii si un timp al deciziilor instituționale sobre si lucide! Vă anunțăm că Universitatea din București va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ, pentru că vrem să aflăm prin ce miracol “criteriile” de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rector, Universitatea din București
Prof. univ. dr. Marian Preda
Președinte Senat, Universitatea din București”
- Universitățile critice cu puterea primesc mai puțini bani de la buget. Favorizate, cele obscure
Ministerul Educației a publicat repartiția preliminară a granturilor pentru studii universitare de licență (adică a numărului de locuri în anul I la locurile bugetate) organizate la forma de învățământ cu frecvență, finanțate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 - 2019. Dintr-un total de 56 de universități de stat, sunt penalizate la buget doar 8, scrie Hotnews.ro.
Singurele universități care primesc mai puține locuri de la stat, față de anul trecut:
1. Universitatea din București: va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I (cu 60 de locuri mai puține decât anul trecut)
2. Academia Națională de Informații Mihai Viteazul din București: total de 40 de locuri (cu 43 locuri mai puține)
3. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: total de 4.790 de locuri (cu 29 locuri mai puține)
4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași: total de 3.400 de locuri (cu 25 de locuri mai puține)
5. Academia de Studii Economice din București (ASE): total de 2.750 de locuri (cu 20 de locuri mai puține)
6. Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA): total de 735 de locuri (cu 15 locuri mai puține)
8. Universitatea de Vest din Timișoara: total de 2.105 de locuri (cu 10 locuri mai puține)
Universitățile care formează Consorțiul Universitaria sunt: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București
Alocările de anul acesta nu modifică topul celor mai mari universități de stat din România, care este în continuare acesta:
1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: 4.790 de locuri
2. Universitatea Politehnica din București (UPB): 4.775 locuri
3. Universitatea din București: 4.250 de locuri
4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași: 3.400 de locuri
5. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: 3.320 de locuri
6. Universitatea din Craiova: 2.900 locuri
7. Universitatea Transilvania din Brasov: 2.870 de locuri
8. ASE: 2.750 de locuri
9. Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi: 2.590 locuri
10. Universitatea Politehnica din Timisoara: 2.300 de locuri
11. Universitatea de Vest din Timișoara: 2.105 locuri
Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, al cărui rector suspendat este actualul ministru al Educației, Valentin Popa, câștigă 47 de locuri față de anul trecut, astfel că din septembrie va avea bugetate de la stat 1.170 de locuri pentru anul I de licență.
Documentul integral cu cifrele de școlarizare pe 2018-2019 alocate universitătilor de stat - ciclul licență, AICI