Pe aceeași temă
"Prin acest protest denuntam abuzurile, practicile institutiei Barnevernet (Protectia Copilului din Norvegia) in cazul lui Marius si Ruth Bodnariu si a celor 5 copii, denuntam pasivitatea si complicitatea statului norvegian si ne exprimam solidaritatea cu alte zeci de familii din Norvegia, Cehia, Rusia, Letonia, Slovacia, India, Polonia, victime si ele abuzurilor aceleasi institutii, Barnevernet", au anuntat organizatorii intr-un comunicat prin care invitau lumea sa participe la demonstratie.
Printre participanti s-au aflat fratele lui Marius Bodnariu, Daniel, apropiati ai familiei, parinti cu copii, tineri, precum si fostul ministru Titus Corlatean.
Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si sotiei sale norvegiance Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie de la Bucureşti a propus părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui din România.
S-a făcut un dosar, a fost înaintat în Norvegia pentru ca eu, ca şi frate, făcând parte din familia extinsă, să-i iau în custodie pe aceşti copii. (...) Nici până la ora asta nu am primit niciun răspuns, a declarat fratele tatălui copiilor, Daniel Bodnariu.
Discutiile dintre autorităţile celor două state continuă săptămâna viitoare.
Familia Bodnariu a contestat în instanţă măsurile dispuse de autorităţile locale norvegiene.
Toţi participanţii şi-au exprimat indignarea faţă de metodele folosite în cazul Bodnariu şi au transmis mesaje de susţinere pentru membrii familiei.
"Children belong to the family", "Norway, give the children back to their family" era înscris pe pancartele purtate de protestatari.
In cooperare cu romanii din diaspora, cu cetateni si organizatii din Norvegia, Cehia, Rusia, Letonia, Slovacia, India, Polonia, concomitent si pe parcursul lunii ianuarie se organizeaza o serie de proteste similare in Oslo, Washington, Haga, Bruxelles, Madrid, Barcelona, Roma, Torino, Frankfurt, Londra, Dublin, Viena, Ottawa, Praga, Bratislava, Varsovia, Moscova, Riga, Copenhaga, se scrie pe pagina de Facebook dedicata protestului.
O delegatie parlamentara formata din membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii urmeaza sa faca o vizita in Norvegia, in perioada 18 – 22 ianuarie, pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, ai carei copii au fost luati de Serviciul norvegian de protectie a copilului.
Deputatul PNL Mircea Dolha, vicepresedintele Comisiei, a declarat că se va "discuta foarte clar, inclusiv ancheta care s-a facut, am inteles ca s-a facut o ancheta sociala cu privire la aceasta familie si la copii. Vrem ca aflam mult mai multe necunoscute pentru ca, din pacate, inca nu stim niciunii adevarul pana nu ajungem acolo. (…) Am solicitat sa ne puna la dispozitie ancheta sociala care s-a facut, pentru ca in baza anchetei au fost luati acei copii", a declarat Dolha, conform bzi.ro
Dolha a precizat ca membrii comisiei incearca sa stabileasca intalniri cu omologii acestora din Parlamentul norvegian, cu membri ai Guvernului si cu reprezentanti ai Protectiei Copilului din Norvegia: "Inca nu este suta la suta (plecarea in Norvegia – n.r.) pana nu avem confirmarea de la Ambasada (Romaniei in Norvegia – n.r.) si de la Parlamentul din Norvegia, dar undeva in perioada 18 – 22 ianuarie, pe parcursul a doua – trei zile. (…)Ambasada Romaniei a transmis toate cererile noastre catre omologii nostri din Parlamentul Norvegiei, precum si la Ministerul Protectiei Sociale si Familiei si Guvernului norvegian", a mai spus Dolha.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis ca misiunea diplomatica romana la Oslo se afla in contact permanent cu familia, careia i-a pus la dispozitie o lista a coordonatelor de contact ale mai multor avocati si traducatori, si a inscris in registrele de stare civila romanesti certificatele de nastere ale celor cinci copii care au si cetatenie norvegiana, arata bzi.ro
MAE a mai precizat ca nu exista instrumente juridice care sa permita cooperarea judiciara pe marginea unui astfel de caz si ca, din punct de vedere juridic, nu sunt indeplinite premisele pentru a-i incadra pe cei cinci copii in categoria minorilor neinsotiti, pentru a solicita repatrierea lor in aceste conditii.