Pe aceeași temă
Monica Macovei solicita demisia sefilor camerelor parlamentare, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea, despre care spune ca incalca regulamentele Camerei si al Senatului. Europarlamentarul solicita, de asemenea, partidelor de Opozitie sa ceara adoptarea in regim de urgenta a proiectul de lege privind simplificarea ridicarii imunitatii parlamentare.
Intr-o postare pe blogul personal, Macovei reactioneaza la votul dat astazi de senatori in cazul Dan Sova – cand au refuzat sa-i ridice senatorului PSD imunitatea – si cere demisia sefilor celor doua camere parlamentare.
“Tăriceanu și Zgonea au dovedit că nu pot garanta respectarea Constituției și este timpul să părăsească funcțiile”, arata Monica Macovei.
Mesajul integral:
“Sub conducerea lui Călin Popescu Tăriceanu, Senatul ia decizii pe baza unor prevederi neconstituționale, pentru că menține în Regulamentul propriu articolul care stabilește că este nevoie de votul majorității tuturor senatorilor, indiferent dacă sunt prezenți sau nu, pentru ridicarea imunității senatorilor.
Sub conducerea lui Valeriu Zgonea, Camera Deputaților se pregătește să reintroducă în Regulamentul propriu o prevedere declarată neconstituțională, și anume ca cererile de ridicare a imunității deputaților venite de la procurori să fie însoțite de „motive concrete și temeinice”. Este evident că o astfel de prevedere, declarată deja neconstituțională în 2013, va îngreuna procedura de ridicare a imunității și va transforma Parlamentul într-o instanță de judecată.
Sub conducerea lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Valeriu Zgonea, Parlamentul păstrează în Statutul deputaților și al senatorilor aceeași prevedere neconstituțională: hotărârea de ridicare a imunității pentru reținere, arestare și percheziție să se ia cu votul secret al majorității membrilor din Camera Deputaților sau Senat, indiferent de numărul celor prezenți la ședință.
Președintele Senatului și al Camerei Deputaților au obligația să respecte Constituția și să nu accepte încălcarea legilor. Tăriceanu și Zgonea au dovedit că nu pot garanta respectarea Constituției și este timpul să părăsească funcțiile.
Solicit, de asemenea, partidelor de opoziție să ceară adoptarea în procedură de urgență a proiectului de lege care simplifică ridicarea imunității parlamentare, pe care l-am scris și l-am redepus în Parlament în iunie 2014.
Proiectul de lege prevede:
(1) votul deschis, în ședințe publice, pentru cererile de ridicare a imunității parlamentare,
(2) elaborarea raportului Comisiei juridice în maximum 24 de ore,
(3) votarea cererii de ridicare a imunității în plenul Camerei Parlamentului în maximum 24 de ore,
(4) verificarea exclusiv a existenței unor indicii privind comiterea unei fapte penale, pe baza referatului procurorilor, de către Comisia juridică și Plen,
(5) interzicerea luării unei hotărâri pe considerente de oportunitate sau pe evaluarea probelor din dosar.
Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, precum şi Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, în cazul parlamentarilor miniștrilor și foști membri ai Guvernului. Iar regulamentele celor două Camere trebuie să se conformeze prevederilor din Statutul deputaților și senatorilor. Nu mai putem merge cu jumătăți de măsură”, argumenteaza europarlamentarul.
Scut senatorial pentru Dan Sova
Senatul Romaniei a votat impotriva arestarii preventive a lui Dan Sova. Au fost 151 de voturi exprimate, din care 79 “pentru”, 67 “contra” si 5 voturi anulate. Sova nu poate fi arestat pentru ca votul nu a intrunit majoritatea calificata necesara.
Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, dupa respingerea de catre parlamentari a cererii DNA privind arestarea sa preventiva, ca "au inteles colegii faptul ca un proces se desfasoara in instanta si asteapta sa se apere in fata judecatorilor".
"Cred ca au inteles colegii parlamentari, un proces se defasoara in instanta. Astept sa trimita cineva dosarul in instanta, pentru a putea sa ma apar acolo in fata judecatorilor", a spus Sova.
Sova se autosuspenda din PSD
Senatorul a anuntat, miercuri, ca se autosuspenda din toate functiile detinute in PSD. Anuntul vine dupa votul din Parlament, unde senatorii au respins ridicarea imunitatii in cazul sau, in vederea retinerii si arestarii de catre DNA.
”În urma evenimentelor din ultimele zile, am luat decizia de a mă autosuspenda din toate funcțiile deținute în cadrul Partidului Social Democrat”, se arată într-un comunicat de presa.
Sova a transmis ca are incredere in Justitie, dar si ca procesul de judecata nu se face “prin arestari”
”Am deplină încredere în Justiția din România. Consider că și colegii parlamentari au arătat prin votul de astăzi că un proces se desfășoară în instanță. Justiția nu se efectuează prin arestări, ci prin judecată și deciziile judecătorilor”, mai arata sursa citata.
DNA a cerut retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, in dosarul complexurilor Rovinari si Turceni. In cauza, anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu total de peste 71 de milioane de lei, cauza in care Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu.
In plus, procurorii sustin ca Sova ar fi incercat sa distruga probe si sa fabrice documente false, pentru a denatura mersul anchetei.
CITESTE SI: