Pe aceeași temă
Presedintele Klaus Iohannis gireaza armonia dintre PSD si PNL, sustine Monica Macovei. Europarlamentarul afirma ca, prin promulgarea legii pentru alegerea autoritatilor locale, Iohannis ignora interesul public si satisface interesul retelelor de baroni locali.
Intr-o postare pe blogul personal, Monica Macovei critica decizia sefului statului de a promulga Legea privind alegerea auroritatilor locale.
“Promulgarea Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, care permite alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, înseamnă o aprobare directă pentru menținerea sistemului baronilor locali și a rețelelor de furt din bani publici, pe care aceștia le-au creat de-a lungul anilor”, scrie Macovei.
Ea subliniaza faptul ca presedintele Iohannis putea intoarce legea in Parlament, solicitand o reexaminare.
“Președintele Iohannis avea suficiente argumente pentru susținerea organizării alegerilor pentru primari și președinți de consilii județene în două tururi de scrutin: (1) spargerea monopolului baronilor locali, (2) reprezentativitatea celor aleși prin vot în două tururi de scrutin, pentru că, într-un singur tur de scrutin, un primarul poate fi ales, de fapt, cu 15-20% din voturi, (3) competiție reală de proiecte pentru primărie și în beneficiul oamenilor”, mai arata europarlamentarul.
Macovei subliniaza ca “președintele Iohannis a ignorat interesul public și a satisfăcut interesul politicienilor care vor menținerea rețelelor baronilor locali. PSD nu are opoziție în Parlament, iar, de la Cotroceni, președintele girează armonia dintre PSD și PNL”.
Deputatii modifica legea alegerilor locale
In 6 mai, Camera Deputatilor a adoptat – in calitate de for decizional – proiectul de lege privind alegerile locale.
Modificarile aduse prevad ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur, iar presedintii de CJ-uri sa fie alesi indirect, prin vot secret al consilierilor judeteni.
Astfel, proiectul adoptat de deputati prevede ca presedintii de CJ-uri, vicepresedintii si viceprimarii vor fi alesi in mod indirect, prin vot secret, de consilerii judeteni, cu majoritate simpla. Ei vor putea fi demisi motivat la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica doua treimi din voturile totale.
De asemenea, primarii vor fi alesi intr-un singur tur, potrivit unei ale prevederi a proiectului.
In plus, toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti.