Pe aceeași temă
Europarlamentarul Monica Macovei ii cere demisia judecatorului Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Toni Grebla. Reactia vine dupa ce DNA a inceput urmarirea penala pe numele lui Grebla, sub acuzatia de organizare de grup infractional si trafic de influenta. Situatia creata “a subminat increderea publica in CCR”, considera Macovei, intr-un mesaj postat pe Facebook.
“Judecătorul Greblă trebuie să plece acum, pe ușa din dos”, afirma europarlamentarul.
Macovei mai arata ca “este irelevant” daca presupusele fapte de coruptie de care este acuzat Grebla au fost savarsite inainte de propunerea sa ca judecator la CCR.
Comunicatul integral:
“Toni Greblă trebuie să demisioneze astăzi de la Curtea Constituțională
Aducerea cu mandat la DNA a judecătorului Grebla a subminat încrederea publică în CCR.
Curtea Constituțională este o instituție cheie a statului și orice acuzație de corupție la adresa unui judecător al Curții afectează grav credibilitatea acesteia. Este irelevant dacă judecătorul Toni Greblă este acuzat de fapte de corupție pe care le-ar fi comis când era senator PSD, înainte de a fi propus și votat de PSD judecător la CCR.
În plus, potrivit informațiilor oficiale ale DNA, Toni Grebă s-a aflat într-o situație de incompatibilitate cu calitatea de judecător al CCR, pentru că ar fi exercitat activităţi specifice calităţilor de asociat, administrator şi director general, direct sau prin interpuşi. Potrivit Legii 47/1992, de funcționare a Curții Constituționale, mandatul de judecător încetează în situțațiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcției de judector mai mult de 6 luni (art 67 alin 1 punct b).
În spațiul public au apărut deja întrebări legate de modul în care a votat judecătorul Toni Greblă în sesizări de neconstituționalitate decise de Curtea Constituțională. Prezența judecătorului Greblă, suspectat de fapte de corupție, la ședințele și deciziile Curții creează suspiciuni privind motivația votului său și neîncrederea în deciziile adoptate.
De asemenea, prezumția de nevinovăție este greșit invocată pentru a-l păstra încă judecător la CCR, pentru că o persoană cu funcții publice (parlamentar, ministru, magistrat etc) trebuie să plece imediat din acea funcție pentru a reduce din răul facut prin reducerea încrederii publice în instituții.
Prezumția de nevinovăție se referă doar la sistemul judiciar: procurorii și judecătorii implicați în anchetarea sau judecarea unei persoane nu au voie să se pronunțe asupra vinovăției acelei persoane până la finalizarea procesului penal.
Dar judecătorul Greblă trebuie să plece acum, pe ușa din dos, pentru că nu exista dreptul de a fi judecător la CCR sau de a avea o alta funcție publică, dar există dreptul opiniei publice la instituții corecte și credibile, pentru că deciziile lor le afectează viața”, transmite Monica Macovei.
Toni Grebla, judecator al Curtii Constitutionale, a fost adus astazi cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla este suspectat de trafic de influenta, faptele fiind presupus comise in 2010-2015.
Surse judiciare au declarat ca Toni Grebla ar fi primit 56.000 de euro de la afaceristul Ion Bircina, finul sau, in schimbul unor interventii la functionari publici. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Toni Grebla este suspectat ca ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW si doua rochii pentru sotie de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia.
Procurorii DNA l-au pus sub urmarire penala, acuzindu-l de organziarea unui grup infractional in forma continuata si de trafic de influenta.
"Nu stiu de ce am fost adus", a declarat Toni Grebla la sosirea la DNA, adaugand, ca raspuns la o intrebare ca nu detine afaceri private.
Intrebat daca a primit bani de la vreo persoana pentru a lua la Curtea Constitutionala o decizie in favoarea acesteia, Toni Grebla a raspuns: "Exclus asa ceva".
CITESTE SI: