Motivarea CCR: Iohannis are obligația legală să-i revoce pe miniștrii Ana Birchall și Mihai Fifor

Laurentiu Gheorghe | 02.10.2019

Motivarea Curții Constituționale prin care a constat un conflict juridic între Guvern și președinte îl obligă pe șeful statului să-i revoce pe ministrul Justiției Ana Birchall și vicepremierul Mihai Fifor.

Pe aceeași temă

Preşedintele Klaus Iohannis avea şi are obligaţia constituţională şi legală să emită cele două decrete de revocare din funcție a ministrului Justiției, Ana Birchall, și a vicepremierului Mihai Fifor, la propunerea premierului Viorica Dăncilă, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat un conflict juridic între Guvern şi şeful statului.

În 18 septembrie, Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă după plecarea ALDE de la guvernare și de revocare a lui Mihai Fifor din funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice și a Anei Birchall din funcția de ministru al Justiției.

În motivarea deciziei, Curtea Constituțională arată că revocarea reprezintă un mijloc legal pus la dispoziția premierului pentru vacantarea unei funcții din structura Guvernului, "o măsură pe care prim-ministrul o propune președintelui României exclusiv în sensul respectării formalismului și a principiului simetriei ce guvernează regimul actelor juridice de numire în funcții publice și față de care, fără a avea un drept propriu de apreciere, președintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la data propunerii premierului".

MOTIVAREA CCR

"Curtea reține că președintele României nu a emis, nici până în prezent, decretele de vacantare a funcțiilor în urma propunerilor de revocare din funcție înaintate de primul-ministru în data de 26 august 2019, deși termenul legal de 15 zile a expirat.

(...) Curtea constată că președintele României a încălcat dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ (...), precum și ale art.147 alin.(4) din Constituție (...) refuzând să dea curs propunerii de revocare formulată de primul-ministru, propunere față de care, așa cum s-a arătat mai sus, președintele nu are un drept de opțiune", mai argumentează judecătorii constituționali.

În concluzie, referitor la cele două propuneri de revocare înaintate de premier - Ana Birchall și Mihai Fifor - CCR spune că președintele "avea și are obligația constituțională și legală să emită cele două decrete de revocare".

"În lipsa unei atare acțiuni până în prezent, Curtea reține că a existat și există, în continuare, un conflict juridic de natură constituțională, generat de refuzul președintelui de a emite respectivele decrete de revocare", mai motivează CCR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22